back box back box
 

Zoek op reiscode

 
back box back box
back box back box
 

Zoek op land

 
back box back box
back box back box
 

Vietnam

Taal

De officiële taal in Vietnam is Vietnamees. Deze taal bestaat vooral uit tonen, waar voor westerlingen vaak geen touw aan vast te knopen is. In de grootste steden kunt u vaak terecht met Engels, en daarnaast kunt u ook met vooral oudere Vietnamezen Frans spreken. Enkele woorden Vietnamees:

Hallo – Xin Chao

Bedankt – Cam on

Fiets – Xedap

Ja – Da

Nee - Khong


Klimaat

In Vietnam is het altijd wel ergens mooi en altijd wel ergens slecht weer. Er is dus geen ‘beste’ tijd om naar Vietnam te gaan. Het zuiden heeft een tropisch klimaat, waardoor het er vaak warm en vochtig is. De regentijd valt tussen juli en oktober, maar ook in de ‘schoudermaanden’ kunnen buien vallen. De droge tijd eindigt in maart en april met een warme periode. Cycletours heeft de vertrekdata zodanig gepland dat de kans op goed weer (zonnig, temperatuur tegen de 30 graden) het grootst is, en de kans op regen het kleinst.

 

Kleding en schoeisel

U dient rekening te houden met veel wisselende omstandigheden. In het algemeen adviseren wij katoenen zomerkleding omdat deze vaak wat luchtiger is dan synthetische kleding. Voor de koele avonden wilt u wellicht iets warmers meenemen. Stevige fietsschoenen en een fietsbroek met zeem zijn prettig voor de dagen dat u in het zadel zit, terwijl tijdens het reizen lichte en luchtige kleding en schoenen aan te bevelen zijn. Een luchtige katoenen lange broek of een legging bieden bescherming tegen verbranden op de meest zonnige dagen. Een licht regenjack is handig om bij u te hebben, al kunt u ook ter plaatse eenvoudige poncho’s kopen. Een extra handdoek kan van pas komen. De meeste kleding kunt u in hotels en guesthouses (op eigen kosten) laten wassen.

 

Valuta en Betaalmiddelen

De officiële munteenheid van Vietnam is de dong (afgekort d of VND). De huidige wisselkoers (december 2011) is circa 28.089 dong voor een euro. De meeste artikelen zijn in dong geprijsd, sommige in Amerikaanse dollars. U wordt geacht overal in dong te betalen, maar kunt soms ook met dollars terecht (in het bijzonder kleine coupures). Het is niet zo dat winkels en restaurants altijd om dollars vragen. Er bestaan bankbiljetten van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000, 100.000, 200.000 en (zeldzaam) 500.000 dong. Van verschillende biljetten bestaan zowel oude als nieuwe (polymer) exemplaren. Oudere biljetten van 100, 200 en 500 dong zijn aan het verdwijnen. Naast bankbiljetten heeft Vietnam ook munten van 200, 500, 1000, 2000 en 5000 dong.

Geldautomaten (Automated Teller Machines, ATM’s) treft u in alle grote steden aan. Hier kunt u pinnen met uw eigen bankpas met Cirrus-logo of credit card. Dat is een veilige en goedkope manier om aan Vietnamees geld te komen. Toch is het verstandig niet uitsluitend van geldautomaten afhankelijk te zijn.

Travellers’ cheques kunt u bij banken, wisselkantoren en sommige hotels verzilveren voor dollars of dong. Ook kunt u daar contante euro’s en dollars wisselen voor dong, mits in goede staat. Voor grote coupures geldt een iets betere koers dan voor kleine coupures. Cheques en betaalkaarten zijn niet bruikbaar in Vietnam. Op straat zwart geld wisselen is ongebruikelijk en biedt zelden een betere koers. Met credit cards kunt u tegenwoordig op veel plaatsen betalen, vooral in de steden. Sommige winkels en restaurants brengen hiervoor kosten in rekening. Bij de meeste banken kan met een credit card contant geld worden verkregen. Het uitvoeren van dong is niet toegestaan; de munt is buiten Vietnam ook niet inwisselbaar. Bij vertrek kunt u op het vliegveld dong terugwisselen (maximaal ter waarde van $500, bonnetjes bewaren), maar het is makkelijker niets over te houden.

Reisdocumenten

Voor de visumaanvraag is toestemming van de immigratiedienst in Vietnam nodig. Deze visumautorisatie kunnen wij voor u regelen als u ons bij boeking de volgende gegevens verstrekt: Achternaam, Voornamen, Geslacht, Paspoort nummer, Geboortedatum, Nationaliteit en Beroep.

 

Met deze goedkeuring, een paspoort (dat na terugkomst nog minimaal zes maanden geldig moet zijn), een ingevulde aanvraagformulier en een pasfoto kunt u dan zelf het visum verkrijgen bij de Ambassade in Den Haag (geopend op werkdagen van twee tot vijf).

 

Embassy of the Socialist Republic of Vietnam

Nassauplein 12

2585 EB Den Haag

Tel 070 364 8917

Fax 070 364 8656

E-mail emviet@planet.nl

 

Op 11 oktober 2010 heeft de Vietnamese ambassade de kosten van het visum aangepast. De kosten voor het visum zijn € 50 i.p.v. € 40,- indien u zelf naar de ambassade gaat en op het visum wilt wachten. U kunt uw paspoort ook opsturen naar de ambassade, de kosten voor het visum bedragen dan met visumautorisatie ook € 50,- en u dient bij de aanvraag een voor aangetekende verzending gefrankeerde, aan uzelf geadresseerde envelop voor retourzending in te sluiten. Houdt u er rekening mee dat het met opsturen minimaal een week duurt voordat u bericht terug krijgt.

Tijdsverschillen

Afhankelijk van de tijd van het jaar is het in Vietnam 5 tot 6 uur later dan in Nederland. Als het in Nederland 12.00 is (zomertijd) dan is het in Vietnam 17.00.

 

Communicatie

Vanaf de bestemming kunt u rechtstreeks bellen naar Nederland. Draai 0031 en vervolgens het netnummer zonder nul en het abonneenummer. Vanuit Nederland kunnen thuisblijvers u bereiken door 00-84 te draaien en vervolgens het netnummer zonder nul en het abonneenummer. Op vrijwel iedere bestemming in deze reis zijn internet cafés.

Voltage

Elektriciteit heeft een spanning van 220 volt (50 Hz). Stroomonderbrekingen kunnen voorkomen. Het voltage is niet altijd stabiel, daarom hebben veel gebouwen stabilisatieapparatuur. Alleen in de betere hotels zijn de stopcontacten geaard. Een adapter is doorgaans niet nodig.

 

Aanbevolen literatuur

Reise Know How kaart Vietnam Süd (1:600.000)

Lonely Planet Vietnam 2009 (Engels)

  

Gezondheid en vaccinatie
Vaccinaties zijn voor Vietnam niet verplicht, maar enkele worden wel aangeraden. Malaria komt voor in Vietnam, maar het reisgebied van onze fietsreis is zo goed als malariavrij. De uitzondering is het gebied waar op dag 11 doorheen wordt gereden, hiervan kan niet met volledige zekerheid worden gezegd dat het malariavrij is.
Raadpleeg voor eventuele vaccinaties en malariaprofylaxis in elk geval ruim voor vertrek uw huisarts of de GG&GD (afdeling tropische vaccinaties). U kunt op het internet het Landelijk Informatiecentrum Reizigersinformatie (LCR) raadplegen, u vindt hen via de website van de GG&GD Amsterdam: http://www.gggd.amsterdam.nl.

 

U kunt het LCR ook telefonisch bereiken via 0900-9584 (de landelijke vaccinatielijn, ook voor malaria informatie), kosten circa 45 eurocent per minuut. Wanneer u medicijnen gebruikt wordt u aangeraden een voorraad voor de hele reis mee te nemen, plus een bewijs dat het om medicijnen gaat.

 
back box back box