back box back box
 

Zoek op reiscode

 
back box back box
back box back box
 

Zoek op land

 
back box back box
back box back box
 
Reiskalender Groepen
 
back box back box
 

Fietsen in Frankrijk, de Vogezen, hotel

Niveau 7-8 | Renners | Reiscode HVV
Individueel | Hotel | Standplaats | Vanaf 3 dagen | Eigen vervoer

De Franse Vogezen is een schitterend gebied om te fietsen, variërend van heuvelachtig terrein tot echte bergen. Vanuit Le Valtin, heeft Cycletours uitdagende fietsroutes in Frankrijk uitgezet over bekende en onbekende cols. Op slechts zes uur rijden van Nederland kunt u uzelf testen op beklimmingen tot 20 kilometer. Historische beklimmingen uit de Tour als de Grand Ballon, Petit Ballon en Col de Platzerwasel zijn in de routes opgenomen. De Vogezen zijn ideaal om voor de eerste keer kennis te maken met een zeer geaccidenteerd terrein.  
  • Gedetailleerde routebeschrijving
  • GPS-tracks op aanvraag
  • 16.00 uur taart na het fietsen
  • Rustig gelegen hotel

Reisschema

U heeft vanuit het hotel in Le Valtin de keuze uit diverse rondritten:

1  Rondrit Col de Surceneux en Col de Bonhomme, 60 km.
2  Rondrit Petit Ballon en Col de Platzerwasel, 115 km.
3  Rondrit Col de Sapois, Col de Grosse-Pierre en Col des Feignes, 61 km.
4  Rondrit Grand Ballon, 104 km. 
5  Rondrit Col de Mandry, Col de Ste. Marie en Col de Bonhomme, 87 km.
6  Rondrit Col de la Schlucht, 72 km.

Het aantal dagen van uw verblijf is volledig door u te bepalen met een minimum van 3 dagen (2 nachten).

 
back box back box
 
Kies het vervoer type
Reisduur Kies startdatum Kies het vervoer Verzorging Aantal kamers/deelnemers

Aantal personen / kamers Leeftijd v/d reizigers
# Maak een keuze 2 - 99 j
1 € 215,00 
LET OP: EEN VAN DE ONDERDELEN VAN DEZE REIS IS OP AANVRAAG
Calamiteitenfonds € 2,50 
Reserveringskosten € 20,00 
Totaal prijs € 237,50 
Prijs per persoon € 237,50 

Reisdata

 Van 8 mei tot 24 oktober 2014

Reissom (code HVV)
de onderstaande prijzen zijn per persoon
   2/3/4 pers.kamer  1-pers. kamer
 Reissom

 € 159,- 

 € 215,-

 Extra Nacht Halfpension

 € 72,50

 € 92,-


 Kaart: Michelin 314 (1:150.000)   € 8,50
 Reserveringskosten   € 20,-

Direct boeken

Inbegrepen
2 overnachtingen op basis van 2-persoonskamer met douche/wc  
Ontbijt en diner vanaf diner op dag van aankomst t/m ontbijt op dag van vertrek  
Routebeschrijving  
GPS-tracks op aanvraag  
Parkeergelegenheid

Bij te boeken
Kaart Michelin 314 (1:150.000) 
• Extra nachten op basis van halfpension
Reis- en annuleringsverzekering 

U heeft de keuze uit diverse rondritten:

Rondrit Col de Surceneux en Col de Bonhomme, 60 km.
U begint met een rustige klim door het bos naar de Col du Surceneux (810 m). Vandaar daalt u af door een open landschap, gevolgd door een klim van 4 km naar Col de le Collet (1100 m) en eindigend met vals plat omhoog naar de Col de la Schlucht (1139 m). Deze col was in 2009 in de Tour de France opgenomen en vormde van 1871 tot 1918 de grens met Duitsland. Via de Route des Crêtes is het afwisselend matig klimmen en dalen door bos naar de Col de Calvaire (1144 m). De laatste col van vandaag is de Col de Bonhomme (949 m) die u op uw afdaling tegen komt. Via het dorpje Plainfaing daalt u flink wat meters naar beneden om te eindigen met een kort venijnig klimmetje van 800 meter terug naar het hotel.

Rondrit Petit Ballon en Col de Platzerwasel, 115 km, 3260 hm.
Deze rondrit van 115 kilometer gaat via de Col du Surceneux (810 meter), Col de la Schlucht (1139 meter), Petit Ballon (1163 meter), Col du Platzerwasel (1155 meter), Le Breitfirst (1282 meter), Col de la Schlucht (1139 meter) en de Col du Surceneux (810 meter).
U bedwingt in totaal 3260 hoogtemeters en dit is met recht de Koninginneroute! Na Soultzbach-les-Bains begint het klimmen, maar het echte werk komt bij Wasserbourg waar het gelijk 10% omhoog gaat via een prachtige smalle weg die omhoog kronkelt naar de Petit Ballon. In de buurt van de top wordt het kaler met uitgestrekte bergweides met kuddes paarden en koeien. Na een lange afdaling wordt het uitdagende klimmen vervolgd door het bos naar de Platzerwasel (Tour de France 2009; 1e categorie). Uitrusten op de top is een aanrader, want er moet nog meer zwaar (maar kort) geklommen worden naar de Breitfirst. Daarna is het zware klimmen afgelopen en is het afdalen naar de Route des Crêtes die al eerder gefietst is. De route wordt vervolgd met gelijkmatiger klimmen en afdalen waarbij er onderweg nogmaals de gelegenheid is voor degenen die nog een uitdaging zoeken om de Hohneck te doen. Er volgt een korte klim naar de Schlucht en via een heerlijke afdaling fietst u richting Gerardmer waar er onder meer door een rots, de “Roche du Diable” gefietst kan worden. Als toetje heeft u een makkelijk klimmetje naar de Surceneux en het laatste stuk naar het hotel. Rondom Münster is het wat drukker met verkeer. Eenmaal aangekomen in het hotel kunt u heerlijk nagenieten van deze prachtige dag en uw verblijf in de Vogezen.

Rondrit Col de Sapois, Col de Grosse-Pierre en Col des Feignes, 61 km, 1800 hm.
Deze rondrit begint nogmaals met de klim van de Col du Surceneux (810 m). U volgt hierna de richting van Xonrupt-Longemer en komt door het leuke plaatsje Gerardmer (hier staat de oudste Office du Tourisme van Frankrijk). Na een kort stukje langs het meer begint de pittige klim naar de Col de Sapois (834 m). U daalt af door bos en bergweiden en daarna is het lekker klimmen naar de Col de Grosse Pierre (955 m). Daarna is het heerlijk afdalen met uitzicht over het dal van La Bresse (pas op: steentjes) en door het gelijknamige wintersportplaatsje. Via een prachtige route in de schaduw van de bomen beklimt u de Col des Feignes (954 m), gevolgd door een korte afdaling en meteen daarna een korte pittige klim naar de Col de le Collet waarna het, op een klein stukje na, allemaal afdalen is. Een mooie, niet al te zware etappe met in totaal 1800 hoogtemeters te overwinnen.

                


Rondrit Grand Ballon, 104 km, 2800 hm.
Deze rondrit gaat voor een groot deel over de route van de Grand Ballon. U begint met de oude bekende de Col du Surceneux (810 m) naar Gerardmer. Met een 13% steile klim verlaat u dit plaatsje op weg naar de Grosse Pierre (955 m). Deze klim geeft u een mooie uitzicht over het meer van Gerardmer. Na een mooie afdaling en het passeren van La Bresse komt u op de Col de Bramont (956 m). Er volgt een lange afdaling door leuke dorpjes en halverwege het meer volgt een lange, pittige klim naar Le Markstein (1268 m) met prachtige vergezichten. Hierna klimt u licht naar de Grand Ballon (1346 m). Het is de hoogste berg van de Vogezen. Bij helder weer kun u de Alpen zien liggen. U volgt een stuk dezelfde weg terug en daarna is het weer lekker rustig klimmen en dalen over de Route des Crêtes. De echte berggeiten kunnen de Hohneck nog beklimmen. Het is 1,4 km zwaar klimmen over een smalle weg met stijgingspercentages van meer dan 15%. Het uitzicht is geweldig en de moeite waard! Er volgt een kort klimmetje naar de Col de Schlucht (1139 m) en daarna is het voornamelijk afdalen. Totaal heeft u dan 2800 hoogtemeters bedwongen!

Rondrit Col de Mandry, Col de Ste Marie en Col de Bonhomme, 87 km, 1713 hm.
Deze rondrit is qua lengte wat korter maar er moet toch behoorlijk geklommen worden. De route start met de weg achter Fraize langs, waarna een behoorlijke klim begint door bos naar de Mandray. U daalt af in een afwisselende omgeving van slaperige dorpjes. Dit is de opmaat voor een pittige klim naar de Col de Ste. Marie. U kunt even op adem komen, maar u moet wel blijven opletten bij de daarop volgende lange afdaling van 10% (!) naar het karakteristieke dorp Sainte-Marie-aux-Mines. Hierna wacht de uitdagende klim naar de Baganelles. Onderweg komt u langs het Musée d’Argent (links); een museum over de zilvermijn. Al klimmend heeft u steeds mooiere uitzichten, waarvan u bij de top op een parkeerplaats kunt genieten. De laatste hindernis is nog een korte maar zware klim naar de Pré de Raves. Hier is het geweldige uitzicht een beloning voor de achter u liggende kilometers. Na deze Col eindigt deze route met het grotendeels afdalen naar de Bonhomme gevolgd door de bekende afdaling door Plainfaing terug naar het hotel.

Rondrit Col de la Schlucht, 72 km, 1900 hm.
Deze route gaat via Col de la Schlucht (1139 meter), Col du Wettstein (882 meter), Col du Calvaire (1144 meter) en de Col du Bonhomme (949 meter) en tenslotte nog een keer de Col de Surceneux. U bedwingt in totaal 1900 hoogtemeters. Het is een mooie route en niet te zwaar. U start met een vlak gedeelte door het dal naar Fraize en daarna volgt de route een mooi fietspad (voormalige spoorbaan). Bij de verkeerslichten gaat u rechtsaf waarna een aangenaam en nagenoeg vlak gedeelte van deze route door het volgende dal slingert . Het is een mooie voorbereiding op de uitdagende klim door Le Grand Valtin met vervolgens het klimwerk naar de Collet. Voor het bereiken van de Col de la Schlucht is het een kwestie van vals plat bedwingen. Bij de mooie, lange afdaling door het bos (die wel druk kan zijn), kunt u genieten van een prachtig uitzicht op het dal van Münster. Via een stevige, maar gestage klim rijdt u, omringd door bergweiden, naar de Wettstein. Bij de top is een oorlogskerkhof uit WO I: indien u hier een stukje rechtsaf gaat treft u het “Memorial Le Linge” aan. Hier is een veelbewogen historie te zien door onder andere de aanwezigheid van loopgraven. Een afdaling door het bos leidt u naar een klein stukje klimmen naar de Calvaire. De daarop volgende afdaling voert langs een skilift, waarna de Col du Louchbach u uitnodigt via een bosrijke weg om deze klim aan te pakken. Via nog wat laatste inspanningen op de pedalen naar de Bonhomme volgt de afsluitende afdaling via Fraize en een laatste klim naar de Surceneux via het Defilé de Straiture.

Eten & Drinken
U verblijft in een fietsvriendelijk hotel met een eigen restaurant, waar u van het ontbijt en het driegangen diner kunt genieten. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeken door te geven, zodat hier indien mogelijk rekening mee gehouden kan worden. De kosten voor het ontbijt en diner zijn inbegrepen in de reissom.


Routebeschrijving
De routes zijn met zorg voor u uitgezet en de lange routes zijn tevens in GPS te verkrijgen. U ontvangt een routeboekje met de routebeschrijving, overzichtskaartje en hoogteprofiel. We raden aan (als u geen GPS heeft) de route op een kaart in te tekenen. Een goede kaart voor deze tocht is de Michelin 314.

Het hotel ligt in het dorpje Le Valtin, in de bergen van Lotharingen en is een prima uitvalsbasis voor het maken van fietstochten. Alle kamers zijn voorzien van een eigen badkamer en een satteliet televisie.                 

                

Na een dag actief in de buitenlucht, op de fiets of wandelend, kunt u heerlijk nagenieten in de bar van het hotel onder het genot van een drankje. In het restaurant wordt het ontbijt en het diner geserveerd. Na het fietsen staat er om 16.00 uur een lekkernij voor u klaar.
Het hotel biedt verder gratis WiFi en tegen meerkosten (€ 16,00 per persoon per keer) een sauna, een jacuzzi en een fitnesscentrum. Er is parkeergelegenheid voor de auto en uw fiets bij uw hotel.

                

Het dorpje Le Valtin heeft ca. 100 inwoners en heeft weinig voorzieningen. Die vindt u Plainfaing, La Bresse, Gérardmer of Munster.
  

Aanreisinformatie
De afstand van Utrecht naar Le Valtin is ongeveer 610 km.
Wij raden u aan een routebeschrijving te maken met bijvoorbeeld www.google.nl/maps.
U kunt uw auto kosteloos bij het hotel parkeren.

De fiets

Voor het slagen van de fietsvakantie is het nodig te beschikken over een goede fiets. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot, plaksetje, reservebinnenband, multitool, pompje en extra remblokjes mee te nemen. Uw fiets kunt u ’s nachts in de garage van het hotel, die op slot gaat, neerzetten. Een bergverzet of triple is noodzakelijk.

 

Kleding en Bagage

Eén of meerdere fietsbroeken en fietsshirts zijn aan te bevelen, afhankelijk van de periode in het jaar een trui, een wind/regenjack, een muts en handschoenen. Het kan fris zijn in de Vogezen. Het weer kan ook zeer makkelijk omslaan. Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. 
 

Wij raden u ten zeerste aan een helm te dragen tijdens het fietsen.

 
back box back box