Fietsvakantie Frankrijk Spanje Baskische Pyreneeën en Tourmalet

SPYheader

spyNieuw! Niveau 5-6 | Reiscode SPY | Groep | Kamperen | Rondreis | 15 dagen | Fietsbus, eigen vervoer

Tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee ligt, als buffer tussen Frankrijk en Spanje, een machtig gebergte met woeste toppen en kronkelende weggetjes waarop menig fietser zijn tanden heeft stukgebeten: de Pyreneeën. Deze fietsvakantie Frankrijk Spanje Baskische Pyreneeën en Tourmalet laat u kennis maken met zowel de Spaanse als de Franse kant van de Pyreneeën. De eerste week fietst u door het onbekendere Spaanse gedeelte om vervolgens terug te keren naar Frankrijk. Daar wachten verschillende bekende cols uit de Tour de France als de Col du Tourmalet op u.
Deze fietsvakantie is ook zeer geschikt voor deelnemers die de eerste keer in de bergen gaan fietsen. Er staat om de dag een etappe op het programma en regelmatig kunt u kiezen tussen een korte of een lange etappe of rondrit. U bepaalt zelf hoeveel u fietst.

• Gloednieuwe reis in de Pyreneeën door Frankrijk en SpanjeFietsvakantie Frankrijk Spanje Baskische Pyreneeen en Tourmalet SPY kaart
• Cols waar u letterlijk de grens opzoekt
• Beklimming van onder meer de Puerto de Somport, Col d’Aubisque en de Col du Tourmalet
• Gedetailleerde routebeschrijvingen en GPS-tracks
• Om de dag een etappe
• Maaltijden uit de Cycletours keuken
• Bagagevervoer

Helaas is deze reis niet boekbaar in 2018. Het actuele overzicht van onze renners groepsreizen in 2018 vindt u hier.

Dag 1: Startpunt St. Jean-Pied-de-Port

U wordt op zaterdag in de loop van de dag verwacht op de camping. U treft daar de reisbegeleiding en de overige deelnemers. Na aankomst op de camping kunt u bijkomen van de reis, het leuke dorpje bezoeken of de benen vast warm draaien in de omgeving.

Dag 2: St. Jean-Pied-de-Port – Auritzberri, 100 km

Fietsvakantie Frankrijk Spanje Pyreneeën HP2
• Alto de Urquiga (915m):
Een col met een lange aanloop. De eerste 16 kilometer zijn vals plat met percentages tussen 1 en 3%. Na het dorp Aldudes gaan de percentages snel omhoog richting de 8% met uitschieters van 14%. Nadat u de grens met met Spanje passeert daalt u een stuk af, om vervolgens nog 2 kilometer te klimmen naar de top. De totale beklimming is 28 kilometer met een gemiddelde stijging van 2,7%. U stijgt totaal 882 meter.

• Alto de Erro (801m):
Een korte en geleidelijke klim vanuit het dorpje Zubiri. De totale beklimming is ruim 5 kilometer met een gemiddelde stijging van 4,9%. U stijgt totaal 267 meter.

• Alto de Mezkiritz (925m):
Een eenvoudige en onregelmatige klim. Vooral de laatste 2 kilometer met passages van 7% zijn wat pittiger met de nodige kilometers al in de benen. De totale beklimming is 9 kilometer met een gemiddelde stijging van 3,0%. U stijgt totaal 313 meter.

Dag 3: Auritzberri, rustdag of rondrit Embalse de Irabia 55 of 71 km

Korte routeFietsvakantie Frankrijk Spanje Pyreneeën HP3
De beklimming naar het stuwmeer van Irabia heeft geen naam. Dat wil niet zeggen dat het vlak is. De beklimming is ongeveer 5 kilometer met een gemiddelde stijging van 5%. U stijgt totaal ongeveer 250 meter.

Lange routeFietsvakantie Frankrijk Spanje Pyreneeën HP3B
• Col d’Orgambidé (988m):
De top van deze col ligt eigenlijk al iets eerder (ca. 1050 meter), op de grens van Spanje en Frankrijk. U fietst over een klein weggetje gedurende 6 kilometer met een gemiddelde stijging van 5%. U stijgt in totaal ongeveer 350 meter.
Na de afdaling volgt de beklimming naar het stuwmeer van Irabia.

Dag 4: Auritzberri – Ochagavia, 99 km

Fietsvakantie Frankrijk Spanje Pyreneeën HP4• Alto de Iso (670m):
Een geleidelijk klim van een kleine 4 kilometer. De gemiddelde stijging is ongeveer 5%. U stijgt in totaal 225 meter.

Dag 5: Ochagavia, rustdag of rondrit Puerto de Larrau 40 of 68 km

Korte routeFietsvakantie Frankrijk Spanje Pyreneeën HP5A
• Puerto de Larrau (Port de Larrau) (1578m):
U beklimt deze pas vanaf de Spaanse kant. Deze is een stuk eenvoudiger dan vanaf de Franse kant. De eerste 8 kilometer zijn vals plat, dus deze krijgt u bijna cadeau. De laatste 11 kilometer stijgt u vrij gelijkmatig met een stijgingspercentage van rond de 7%. De hele beklimming is 19 kilometer met een gemiddelde stijging van 4,2%. U stijgt totaal 828 meter.

Lange routeFietsvakantie Frankrijk Spanje Pyreneeën HP5B
• Puerto de Larrau (Port de Larrau) (1578m):
U beklimt deze pas vanaf de Spaanse kant. Deze is een stuk eenvoudiger dan vanaf de Franse kant. De eerste 8 kilometer zijn vals plat, dus deze krijgt u bijna cadeau. De laatste 11 kilometer stijgt u vrij gelijkmatig met een stijgingspercentage van rond de 7%. De hele beklimming is 19 kilometer met een gemiddelde stijging van 4,2%. U stijgt totaal 828 meter.

• Paso Tapia (1365m):
Wederom een vrij regelmatige klim. Na 5 kilometer vals plat stijgt u de laatste 9 kilometer met een gemiddelde stijging van ongeveer 6%. De totale beklimming is 14 kilometer en u stijgt totaal 631 meter.

Dag 6: Ochagavia – Jaca, 85 km

Fietsvakantie Frankrijk Spanje Pyreneeën HP6• Alto Laza (1129m):
Een col met een lange aanloop vanuit Ochagavia. De laatste 4 kilometer is de col een stuk steiler met passages van 7%. De totale beklimming is 12 kilometer. U stijgt 378 meter.

• Alto de Vedao (1095m):
Een korte venijnige klim van ruim 4 kilometer. De gemiddelde stijging is 5,8%, met passages van ruim 8%. U stijgt in totaal 267 meter.

Dag 7: Jaca, rustdag of rondrit Jaca km

Fietsvakantie Frankrijk Spanje Pyreneeën HP7• San Juan de la Peña (1215m):
Een onregelmatige col van ruim 12 kilometer. Vooral het middenstuk en de laatste 2 kilometers zijn pittig, met passages van ruim 10%. De gemiddelde stijging is 4,5% en u stijgt totaal 576 meter.

• Puerto de Oroel (1075m):
Na de afdaling van de San Juan de la Peña is het enkel vals plat naar de top van de Puerto de Oroel. Het is nog 9 kilometer met een gemiddelde stijging van 2%. U stijgt ongeveer 200 meter.

Dag 8: Jaca – Laruns, 111 km

Fietsvakantie Frankrijk Spanje Pyreneeën HP8• Puerto de Somport (Col du Somport) (1632m):
U rijdt via deze col Frankrijk weer binnen. Net als veel cols in deze streek is er een lange aanloop tot het dorpje Canfranc. De laatste 11 kilometer zijn een stuk pittiger met passages van ruim 9%. De totale beklimming is 30 kilometer met een gemiddelde stijging van 2,7%. U stijgt totaal 912 meter.

• Col de Marie-Blanque (1035m):
Heeft u uw bergverzet gemonteerd? Na een aanloop van 5 kilometer, loopt het stijgingspercentage flink op. De laatste 4 kilometer is de gemiddelde stijging ongeveer 11%, met uitschieters richting de 14%. De totale klim is 9 kilometer en u stijgt 705 meter.

Dag 9: Laruns, rustdag of rondrit Laruns km

Fietsvakantie Frankrijk Spanje Pyreneeën HP9• Col du Pourtalet (Puerto del Portalet) (1794m):
Deze lange beklimming vanuit Laruns begint vrij eenvoudige tot het dorpje Miégebat. Tot het Lac de Fabrèges is het vervolgens een stuk steiler met passages van ruim 7%. Ook de laatste 6 kilometer zijn pittig met passages van 7%. De totale beklimming is ruim 28 kilometer met een gemiddelde stijging van 4,5%. U stijgt totaal 1300 meter.

Dag 10: Laruns – Argelés-Gazost, 65 km

Fietsvakantie Frankrijk Spanje Pyreneeën HP10• Col d’Aubisque (1709m):
Vele gevechten zijn uitgevochten op de Col d’Aubisque. Wie herinnert zich nog het duel tussen Contador en Rasmussen? Rasmussen verraste vriend en vijand door iedereen te kloppen en leek de gele trui veilig te stellen. Na een triest dopingschandaal ging de winst echter toch naar Contador in Parijs. U beklimt de col vanaf de westkant. De eerste kilometers zijn nog goed te doen met stijgingspercentages van 4 à 5%. Na Eaux-Bonnes wordt het een stuk steiler met passages van ruim 10%. De totale beklimming is 17 kilometer met een gemiddelde stijging van 7,0%. U stijgt totaal 1391 meter.

• Col du Soulor (1474m):
Erg indrukwekkend is deze beklimming niet van deze kant. In de afdaling van de Aubisque klimt u nog een kleine 3 kilometer. De gemiddelde stijging is ongeveer 3% met een kleine stukje boven de 8%. Het is nog ongeveer 100 meter stijgen naar de top.

• Col de Spandelles (1378m):
Parallel aan de veel bekendere Col d’Aubisque ligt de Col de Spandelles. Na de afdaling van de Soulor komt u op het pittigste deel van deze col uit. Vanaf het dorp Etchartes is het een gelijkmatige klim van ongeveer 11 kilometer met een gemiddelde stijging van 8%. U stijgt totaal ongeveer 850 meter.

Dag 11: Argelés-Gazost, rustdag of rondrit Col du Tourmalet 70 of 128 km

Korte routeFietsvakantie Frankrijk Spanje Pyreneeën HP11A
• Col du Tourmalet (2115m):
Waarschijnlijk de meest legendarische col van de Pyreneeën bij wielerliefhebbers. Tourmalet betekent letterlijk “slechte omweg”, omdat hij is aangelegd na een overstroming van de “Gave de Pau”. De Tourmalet is zo’n 80 keer opgenomen in het programma van de Tour de France, meer dan elke andere col in Frankrijk. Er zijn vele heroïsche duels uitgevochten op de flanken van de Tourmalet. Wie herinnert zich niet het duel tussen Andy Schleck en Alberto Contador in de Tour van 2010. Schleck moest 7 seconden goedmaken in het klassement, maar slaagde hier niet in. Contador won uiteindelijk de Tour.

U fietst deze beklimming van de westkant vanuit Luz-Saint-Sauveur. Met een aantal uitschieters rond het dorp Barèges en de laatste kilometer van ruim 10% is de klim vrij regelmatig. De totale beklimming is bijna 19 kilometer met een gemiddelde stijging van 7,5%. U stijgt totaal 1404 meter.

Lange routeFietsvakantie Frankrijk Spanje Pyreneeën HP11B
• Col du Tourmalet (2115m):
Waarschijnlijk de meest legendarische col van de Pyreneeën bij wielerliefhebbers. Tourmalet betekent letterlijk “slechte omweg”, omdat hij is aangelegd na een overstroming van de “Gave de Pau”. De Tourmalet is zo’n 80 keer opgenomen in het programma van de Tour de France, meer dan elke andere col in Frankrijk. Er zijn vele heroïsche duels uitgevochten op de flanken van de Tourmalet. Wie herinnert zich niet het duel tussen Andy Schleck en Alberto Contador in de Tour van 2010. Schleck moest 7 seconden goedmaken in het klassement, maar slaagde hier niet in. Contador won uiteindelijk de Tour.

U fietst deze beklimming van de westkant vanuit Luz-Saint-Sauveur. Met een aantal uitschieters rond het dorp Barèges en de laatste kilometer van ruim 10% is de klim vrij regelmatig. De totale beklimming is bijna 19 kilometer met een gemiddelde stijging van 7,5%. U stijgt totaal 1404 meter.

• Col d’Aspin (1489m):
Een beroemde naam onder de kenners. Ook wel het broertje van de Tourmalet genoemd. Zeker met de Tourmalet in de benen is dit een pittige klim.
De beklimming begint onregelmatig maar eenvoudig tot het dorpje Espiadet. De laatste 5 kilometer zijn een stuk pittiger met passages van ruim 8%. De totale beklimming is 13 kilometer met een gemiddelde stijging van 4,9%. U stijgt in totaal 649 meter.

Dag 12: Argelés-Gazost – Oloron 85 km

Fietsvakantie Frankrijk Spanje Pyreneeën HP12• Col de Spandelles (1378m):
U beklimt wederom de Col de Spandelles, echter nu vanaf de andere kant vanuit Argelès-Gazost. Vanaf deze kant is het 15 kilometer klimmen met een gemiddelde stijging van 6%. Vooral de laatste 2 kilometers zijn pittig, met passages van ruim 9%. U stijgt in totaal 920 meter.

Dag 13: Oloron, rustdag of rondrit Oloron 91 km

Fietsvakantie Frankrijk Spanje Pyreneeën HP13• Station d’Issarbe (1445m):
Een onbekende beklimming, parallel aan de Col la Pierre-Saint-Martin. Omdat het geen doorgaande pas naar Spanje is, rijdt er een stuk minder verkeer. De beklimming is totaal 18 kilometer met een gemiddelde stijging van 6,1%. De eerste 7 kilometer zijn vals plat. Na het dorpje Barlanes wordt het snel steiler met ruim 5 kilometer waar het stijgingspercentage niet onder de 9% komt. De laatste kilometers zijn iets eenvoudiger, maar nog steeds behoorlijk pittig. U stijgt in totaal 1109 meter.

• Col la Pierre-Saint-Martin (Collada de la Piedra San Martin) (1760m):
Na een korte afdaling naar de top van de Col de Suscousse, klimt u door om uiteindelijk naar de Col de Soudet. Hier verpulverde Chris Froome in 2015 de concurrentie nog, door ruim een minuut te winnen op de rest van het veld. Hierna klimt u door naar de Col la Pierre-Saint-Martin. Vanaf de Col de Suscousse is het nog 8 kilometer klimmen met een gemiddelde stijging van 6,7%. Vooral de eerste 5 kilometers zijn pittig met passages van ruim 8%. De laatste kilometer is nagenoeg vlak. U stijgt in totaal nog 539 meter.

Dag 14: Oloron – St. Jean-Pied-de-Port, 105 km

Fietsvakantie Frankrijk Spanje Pyreneeën HP14
• La Madeleine (795m):
• Col d’Aphanize (1604m):

Dag 15: Vertrek naar Nederland

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die reizen met de fietsbus kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus ’s avonds vertrekt naar Nederland. Zo kunt u proberen de Col de Burdincurutcheta (1135 m) niet alleen goed uit te speken, maar ook de top te bereiken.

Inbegrepen

• Camping– en douchegelden
• Mobiele keuken
• Luifels, tafels en banken
• Reisbegeleiding
• Bagagevervoer
• Technische assistentie en materiaalservice
• Routebeschrijving
• GPS-tracks

Bij te boeken

• Vervoer Nederland – Frankrijk per Royal-Class fietsbus v.v. (buscode BSSSA)
Fietshuur
• Racefiets € 250,-
• Kaart: Michelin 144 & 145 (1:150.000) € 19,50
• Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

• De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 12, – per persoon per dag

Reisbegeleiding

De reisbegeleiding bestaat uit twee begeleiders. Zij zorgen voor etappe-informatie, bagagevervoer, technische assistentie en materiaalservice, verzorging onderweg en de boodschappen. In het eigen verplaatsbaar restaurant wordt er een heerlijke drie-gangenmaaltijd gekookt. Eén avond wordt er niet gekookt.

Eten & drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee.

Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met bij boeking opgegeven diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.

Eetpot

De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 12, – per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Technische assistentie en hulp

Tijdens de reis gaat er een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en de begeleiders zijn al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.

St Jean Pied de Port

Camping municipal in het dorp, populair bij reizigers die onderweg zijn naar Santiago de Compostella. Er stroomt een riviertje met kleine badplaats langs de camping.

Auritzberri

Levendige camping in een bosrijke omgeving. Naast de camping loopt een beekje en er is een overdekt zwembad. De camping heeft een goed onderhouden sanitair en is op loopafstand van het dorpje Espinal.

Ochagavia

Deze camping is gelegen in een prachtige omgeving. Er is veel groen op de camping en de voorzieningen zijn goed onderhouden. De camping is op loopafstand van het dorpje Ochagavia.

Jaca

Uitgebreide camping met veel bomen en voorzieningen. Er is een zwembad en kleine bar aanwezig. Het sanitair is goed onderhouden.

Laruns

Ideaal gelegen camping aan de voet van de Col d’Aubisque. Wederom een camping in een bosrijke omgeving. De camping heeft een klein zwembad en een bar. De camping is op loopafstand van het dorpje Laruns.

Argelès-Gazost

Terrassencamping iets buiten het bekende stad Argelès-Gazost. De camping ligt op de route naar de Col du Tourmalet. De voorzieningen voldoen aan de basisbehoefte. Er is een klein zwembadje en het sanitair is goed onderhouden.

Oloron

Bosrijke camping aan de rand van het stadje Oloron. De camping voldoet aan de basisbehoefte. Het sanitair is simpel, maar goed onderhouden. Er is een openbaar zwembad op loopafstand van de camping.

Fietsbus

De reis met de fietsbus duurt 17 dagen. Indien u met de fietsbus reist vertrekt de bus op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag (dag 1) aan in St Jean-Pied-de-Port. Terug vertrekt u op zaterdagavond en komt u op zondag aan in Nederland.
De reistijd vanaf Breda naar St. Jean-Pied-de-Port bedraagt ongeveer 16 uur, de bus zal rond 07.15 in St. Jean-Pied-de-Port aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Reisschema fietsbus (BSSSA)

Heenreis

vrijdag
• 12.00 V Amsterdam
• 13.00 V Utrecht
• 14.30 V Breda
zaterdag
• 07.15 A St. Jean-Pied-de-Port

Terugreis

zaterdag
• 23.45 V St. Jean-Pied-de-Port
zondag
• 16.30 A Breda
• 18.00 A Utrecht
• 19.00 A Amsterdam

Eigen vervoer

Indien u met eigen vervoer komt, dan wordt u in de loop van zaterdag op de camping verwacht. U treft daar de reisbegeleider en de overige deelnemers.
De afstand van Utrecht naar St. Jean-Pied-de-Port bedraagt circa 1290 kilometer.
De meest gangbare route is via: Breda – Antwerpen – Gent – Lille – Parijs – Orleans – Poitiers – Bordeaux – Bayonne.

Parkeren
Net voor de camping zijn een 6-tal parkeerplaatsen.
Bij de stadspoort (uitgang camping LA, na 200 m + (met Vrw) LA): zowel links als rechts zijn er parkeerplaatsen. Dit is op 300 m van de camping.
Het parkeren is uiteraard op eigen risico en voor eigen kosten.

De huurfiets

U kunt bij Cycletours, indien bij boeking opgegeven, een fiets huren. Klik hier voor meer informatie

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.
Kamperen
De kampeerplaatsen zijn gereserveerd, u dient echter zelf te zorgen voor een tent, matje, slaapzak, binnenzak (laken) en zaklamp. Dit is een reis met een mobiele keuken,wat inhoudt dat er een volledig ingerichte keuken mee gaat inclusief bekers, borden en bestek alsmede tafels en banken. De kosten voor de maaltijden betaalt u ter plaatse (circa € 12,- p.p.p.d.).

Bagagevervoer

Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en wanneer het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming.Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.
Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijden het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).

Fietsvakantie Frankrijk Spanje Baskische Pyreneeen en Tourmalet SPY kaart