Fietsvakantie Frankrijk Alpen en Jura rond het meer van Annecy

Cycletours Fietsvakanties Frankrijk Alpen en Jura

Niveau 5-7 | Reiscode AAA | Groep | Kamperen | Rondreis | 8 dagen | Fietsbus, eigen vervoer

Tijdens deze Fietsvakantie Frankrijk Alpen vanuit Annecy maakt u een aantal bijzondere etappes en rondritten in de bergwereld rond het meer van Annecy. Het eerste deel van deze week staat in het teken van de Col du Grand Colombier. Bekend uit de Tour en zeer fotogeniek vanwege de elkaar snel opvolgende haarspeldbochten. Het tweede deel van de week maken we rondritten vanuit het leuke stadje Cluses en staan o.a. de Joux Plane en de onbekendere en rustige Col de Cou, Col du Feu en Col de Jambaz op het programma. Wie persé wil kan ook de steile klim naar Avoriaz doen. De terugweg naar Annecy voert over de mooie Col de la Colombière en voor wie wil het Plateau de Glières, het mooie stukje Strade Bianci uit de Tour van 2018. Op bijna alle dagen bieden we de keuze tussen twee afstanden en hoogtemeters.

Nieuwe fietsreis Rond het Meer van Annecy

• Bergetappes rond het meer van Annecy
• Beroemde haarspeldbochten Col du Grand Colombier
• Rustige weggetjes in fraai berglandschap
• Gedetailleerde routebeschrijvingen en GPS-tracks
• Bosrijke omgeving van de noordelijke Alpen en Jura
• Maaltijden uit de Cycletours keuken
• Bagagevervoer

Boeken

Reisdata

Met fietsbus
31 juli 2020

Met eigen vervoer
1 augustus 2020

Reissom (code AAA)

Met fietsbus € 755,-
Eigen vervoer € 495,-

Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 20,- per boeking

Bij te boeken

Kaart: Michelin 328 (1:150.000) € 9,95

Boeken

Dag 1. Aankomst in Sévrier

Na aankomst heeft u voldoende tijd om vanuit Sévrier de mooie stad Annecy te bezoeken. Om wat in te fietsen lenen de fietspaden rond het meer zich uitstekend.

Dag 2. Sévrier – Culoz, 65 km / 1230 hm of 89 km / 2076 hm

U begint de week gelijk met een mooie klim vanaf het Meer van Annecy naar de Col de Leschaux (12 km, 897 m). Hierna gaat het door bebost berglandschap verder langs Mont Revard over de Col de la Cluzas (1472 m, in de lange variant) en later de Col de Sappenay (909 m). U verblijft 2 nachten op de camping in Culoz aan de voet van de Col du Grand Colombier.

Dag 3. Culoz, rondrit Col de Grand Colombier, 72 km / 1899 hm of 102 km / 2665 hm

Een van de hoogtepunten van deze week hebben we gelijk al op de tweede fietsdag, de Col du Grand Colombier (18 km, 1505 m). Vanaf de camping staat deze bijzondere col je al uit te dagen! De smalle weg, elkaar snel opvolgende haarspeldbochten en schitterende uitzichten maken dit een memorabele klim. Maar dat is nog niet alles voor vandaag. Over rustige weggetjes fietst u verder en passeert o.a. de Col de Rochette (1112 m) en Col de Richemont (1036 m) voor u op de camping van uw welverdiende rust kunt genieten.

Dag 4. Culoz – Cluses, 104 km / 1534 hm of 120 km / 2178 hm

Een lange maar niet al te zware rit brengt u van Culoz in de Jura naar Cluses in de Haute Savoie. Na een wat op en neer gaande aanloop komt u eerst aan in Annecy, een prima plek om een koffie aan het meer te drinken of te lunchen. Daarna volgt er wat serieus klimwerk naar de Col des Fleuries (932 m) voor u weer afdaalt naar Bonneville en langs de rivier Cluses binnen rijdt. Om deze rit wat uitdagende te maken kunt u er ook voor kiezen eerder af te buigen en de Col des Gliéres (9,5 km, 1440 m) vanaf de westkant te beklimmen. De afdaling door het dal van de Gorges de Borne is in deze variant ook zeer de moeite waard.

Dag 5. Cluses, rondrit Col du Joux Plane, 75 km / 2288 hm of 98 km / 3091 hm

Vandaag krijgt u een klassieke rondrit voorgeschoteld. In de aanloop neemt u eerst de Col de Chátillon (741 m) mee, dan volgt een stuk min of meer vlak en gaat het echte werk beginnen. De Col de Joux Plane (11 km, 1688 m) is met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,6% en een totaal hoogteverschil van 993 meter echt een van de lastigere klimmen in de Tour de France en wellicht de lastigste van deze week. Na deze bruut is de Col de l’ Encrenaz (9 km, 1427 m) een verademing. De echte diehards kunnen vanuit Morzine ook het extra rondje Avoriaz over de Col de Joux Verte maken. Hiermee voegt u nog eens dik 800 extra hoogtemeters en 22 kilometer aan het toch al heftige geheel toe. Het mag maar het hoeft natuurlijk niet, dit is wel een vakantie. 

Dag 6. Cluses, rondrit 74 km / 1606 hm of 99 km / 2398 hm

Deze rondrit ten noord-westen van Cluses kenmerkt zich door verschillende kleinere klimmetjes door een rustig en bebost berggebied. Na ongeveer 25 kilometer wordt de top van de Col de Avernaz (1249 m) bereikt. Daarna gaat het snel, Col de Cou (1116 m), Col du Feu (1117 m in de lange variant) en de Col de Jambay (1046). Op de weg terug naar Cluses neemt u de Col de Chátillon (741 m) ook nog mee, nu van de noordkant.

Dag 7. Cluses – Sévrier, 75 km / 1797 hm, 81 km / 1986 hm of 89 km / 2557 hm

Als uitsmijter van deze week fietsen rond het Meer van Annecy heeft u de keuze uit drie routes. Elke route begint met de mooie en lange klim naar de Col de la Colombière (16 km, 1618 m). Hierna kunt u er  voor kiezen via Thones af te dalen naar het meer en rustig naar de camping te peddelen, via de Col du Marais (840 m) en de zuidkant van het meer terug te rijden, of het hoogtepunt van de 10e Touretappe van 2018 te herbeleven. De klim naar het Platteau de Glières (6,5 km, 1440 m) via de steile kant heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 11,2% en is ook nog eens deels onverhard! Voor wie wil een waardige afsluiter van de week.

Dag 8. Sévrier, vertrek naar Nederland

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die reizen met de fietsbus kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus ’s avonds vertrekt naar Nederland.

Inbegrepen

• Camping– en douchegelden
• Veldkeuken
• Luifels, tafels en banken
• Reisbegeleiding
• Bagagevervoer
• Technische assistentie en materiaalservice
• Routebeschrijving
• GPS-tracks
• Vervoer Nederland – Frankrijk per Royal-Class fietsbus v.v. (buscode BSFRANN)

Bij te boeken

• Kaart: Michelin 328 & 333
• Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

• De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag

Reisbegeleiding

De reisbegeleiding bestaat uit twee begeleiders. Zij zorgen voor etappe-informatie, bagagevervoer, technische assistentie en materiaalservice, verzorging onderweg en de boodschappen. In het eigen verplaatsbaar restaurant wordt er een heerlijke drie-gangenmaaltijd gekookt. Eén avond wordt er niet gekookt.

Eten & drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.

De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Technische assistentie en hulp

Tijdens de reis gaat er een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en de begeleiders zijn al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht.

 
Fietsbus

De reis met de fietsbus duurt 10 dagen. De fietsbus vertrekt op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag (dag 1) aan in Sévrier. Terug vertrekt u op zaterdagavond en komt u op zondag (dag 10) aan in Nederland.
De reistijd vanaf Maastricht naar Sévrier bedraagt ongeveer 12 uur, de bus zal rond 09.00 in Sévrier aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Reisschema fietsbus (BSFRANN)

Cycletours Fietsbus

Heenreis

vrijdag
• 18.00 V Amsterdam
• 19.15 V Utrecht
• 20.45 V Eindhoven
• 21.15 V Maastricht
zaterdag
• 06.15  A Macon
• 07.00 A Bourg-en-Bresse
• 09.00 A Sévrier

Terugreis

zaterdag
• 20.00 V Sévrier
• 22.00 V Bourg-en-Bresse
• 22.45 V Macon
zondag
• 07.00 A Maastricht
• 08.30 A Eindhoven
• 10.00 A Utrecht
• 11.00 A Amsterdam

Eigen vervoer

Komt u met eigen vervoer, dan wordt u op zaterdag in de loop van de dag verwacht op de camping. U treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers.
De route vanaf Utrecht naar Sévrier is Antwerpen – Brussel – Luxemburg – Metz – Macon – Bourg-en-Bresse – Geneve – Annecy – Sévrier.
U kunt de auto op de parkeerplaats naast de camping op eigen risico parkeren.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kamperen

De kampeerplaatsen zijn gereserveerd, u dient echter zelf te zorgen voor een tent, matje, slaapzak, binnenzak (laken) en zaklamp. Dit is een reis met een mobiele keuken,wat inhoudt dat er een volledig ingerichte keuken mee gaat inclusief bekers, borden en bestek alsmede tafels en banken. De kosten voor de maaltijden betaalt u ter plaatse (circa € 14,- p.p.p.d.).

Bagagevervoer

Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en wanneer het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming.Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.
Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijden het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).