Fietsvakantie Frankrijk Annecy, Vercors en Mont Ventoux

Cycletours Fietsvakantie Frankrijk Annecy Vercors Mont Ventoux

Niveau 6 | Reiscode AVM | Groep | Kamperen | Rondreis | 8 dagen | Fietsbus, eigen vervoer

Tijdens deze Fietsvakantie Frankrijk Annecy, Vercors en Mont Ventoux maakt u een doorsteek van Annecy naar Sisteron door de voor-Alpen. U fietst door interessante en erg mooie streken als de Chartreuse, Vercors en Drôme. De cols  die u op deze ontdekkingsreis tegenkomt zijn wellicht minder bekend dan anderen in het echte hooggebergte maar zeker niet minder mooi. Een bijkomend voordeel is dat u veel over rustige weggetjes rijdt, met minder verkeer en vooral minder motoren de paswegen deelt en het echte rurale Frankrijk ziet. De hoogtemeters zijn echter ook over deze wat minder hoge cols niet gering en de afsluitende dag over de natuurlijk wel erg bekende Mont Ventoux is een waardig sluitstuk van deze fietsvakantie.

Nieuwe fietsreis Alpen van Noord naar Zuid

• Van het meer van Annecy naar de Mont Ventoux
• Mooie minder bekende cols als de Granier, Cucheron en Rousset
• Authentieke berggebieden Chartreuse en Vercors
• Gedetailleerde routebeschrijvingen en GPS-tracks
• Rustige bergpassen en stille weggetjes
• Maaltijden uit de Cycletours keuken
• Bagagevervoer

Boeken

Reisdata

Met fietsbus
7 augustus 2020

Met eigen vervoer
8 augustus 2020

Reissom (code AVM)

Met fietsbus € 755,-
Eigen vervoer € 495,-

Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 20,- per boeking

Bij te boeken

Kaart: Michelin 332 en 333 (1:150.000) € 17,90

Boeken

Dag 1. Aankomst in Sévrier

Na aankomst heeft u voldoende tijd om vanuit Sévrier de mooie stad Annecy te bezoeken. Om wat in te fietsen lenen de fietspaden rond het meer zich uitstekend.

Dag 2. Sévrier – Saint-Pierre-d’ Entremont, 77 km / 2235 hm

U begint de noord-zuid doorsteek met de geleidelijke klim vanaf het meer van Annecy naar de Col de Leschaux (12 km, 897 m). Hierna gaat het door bebost berglandschap verder langs Col de Plainpalais (12,5 km, 1173 m) naar Chambery. De fraaie klim over de Col du Granier (15 km, 1134 hm) voert u verder het dal uit en de Chartreuse in. Na een heerlijke afdaling komt u aan in het authentieke, mooi in het dal gelegen dorp Saint-Pierre-d’Entremont.

Dag 3. Saint-Pierre-d’ Entremont – Villard de Lans, 74 km / 2234 hm

Onderweg van de Chartreuse naar het andere mooie berggebied de Vercors passeert u eerst de Col du Cucheron (11,5 km, 1139 m) en vervolgens de Col de Palaquit (1146 m). U rijdt dwars door Grenoble, stad van de Olympische Winterspelen 1968 en bekend als start- en finish locatie van de Tour de France. Na Grenoble volgt de lange klim naar Villard de Lans op het plateau van de Vercors.

Dag 4. Villard de Lans – Die 69 km / 1315 hm of 95 km / 2511 hm of 115 km / 2887 hm

Alle wegen leiden vandaag naar de mooie stad Die in het departement Drôme. U kiest zelf uit de drie verschillende routes en kunt eigenlijk geen foute keuze maken. Vele schitterende weggetjes doorkruisen de hoogvlakte van de Vercors, een ruig en dunbevolkt gebied. Dit gebied was in de Tweede Wereldoorlog een toevluchtsoord voor het Franse verzet. U zult hier vele monumenten tegen komen ter ere van deze z.g.n. “maquis”. De afsluiter is voor iedereen de mooie afdaling van de Col de Rousset (14 km, 1254 m) naar Die.

Dag 5. Die – La Motte-Chalancon 103 km / 2277 hm

De rit van Die naar La Motte-Chalancon is lastig vanwege de lange afstand en de aaneenschakeling van een aantal lagere cols en korte klimmetjes. Typisch voor-Alpen gebied en een etappe die in de Tour voor de aanvallers zou zijn. Het hoogste punt is de Col de la Chaudière (1047 m). Vandaag gaat de hele etappe door het departement Drôme, een gebied dat veel Nederlanders links laten liggen onderweg naar de Provence. Na vandaag zult u met ons constateren dat dat onterecht is. Dit is nog een stuk authentiek Frankrijk. 

Dag 6. La Motte-Chalancon – Bédoin 98 km / 2078 hm

Vandaag staat er weer een “op-en-neer-rit” op het programma. De hoogste hobbel vindt u gelijk in het begin in de Col de la Fromagerie (1075 m), daarna volgen o.a. Col de Souberand (994 m) en Col de Ey (716 m). Hierna daalt u steeds verder af, maar doemt aan de horizon ook de majestueuze Mont Ventoux op. Het eindpunt voor vandaag is uiteraard Bédoin, in de schaduw van de Berg der Winden of de Reus van de Provence.

Dag 7. Bédoin – Sisteron, 107 km / 2692 hm

Op deze laatste fietsdag staat de uitsmijter van deze week en het letterlijke hoogtepunt van deze fietsvakantie, de Mont Ventoux (21,4 km, 1912 m) op het programma! U beklimt deze misschien wel beroemdste berg in Frankrijk vanaf de klassieke kant. In het eerste deel gaat de klim eindeloos en steil omhoog door het bos. Geen haarspeldbochten om op adem te komen maar gewoon rechtdoor omhoog. Chalet-Reynard is een welkom baken, vanaf hier komt u in het beroemde maandlandschap. De lengte van de klim begint hier te tellen en sommige renners zien hier zwarte sneeuw i.p.v. witte stenen. Na het monument voor Tommy Simpson weet u dat de top nabij is en u zo kunt genieten van een schitterende uitzicht. De Provence ligt aan uw voeten. En dan weer naar beneden, maar u bent er nog niet. Na Sault komt u onderweg naar Sisteron nog een pas tegen met de toepasselijke naam Col de l’ Homme Mort (1231 m). Daarna gaat het met twee kleine onderbrekingen alleen nog naar beneden naar het eindpunt van deze fietsvakantie; Sisteron aan de rivier de Durance.  

Dag 8. Sisteron, vertrek naar Nederland

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die reizen met de fietsbus kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus ’s avonds vertrekt naar Nederland.

Rondrit Col de Fontbelle, 90 km / 1300 hm

Deze rondrit kent een vrij vlakke aanloop. De route loopt in de vallei van La Durance en vervolgens gaat het stroomopwaarts in de vallei van La Bléone. Na 37 km bij het verlaten van Mallemoisson gaat u gedurende 26 km klimmen naar de Col de Fontbelle (1304 m). De ook al lange afdaling zorgt voor fantastische uitzichten op valleien, grillige rotsen, diepe kloven en ten slotte op de citadel van Sisteron.

Inbegrepen

• Camping– en douchegelden
• Veldkeuken
• Luifels, tafels en banken
• Reisbegeleiding
• Bagagevervoer
• Technische assistentie en materiaalservice
• Routebeschrijving
• GPS-tracks
• Vervoer Nederland – Frankrijk per Royal-Class fietsbus v.v. (buscode BSFRANN/BSFRVSI)

Bij te boeken

• Kaart: Michelin 328, 332 & 333
• Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

• De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14, – per persoon per dag

Reisbegeleiding

De reisbegeleiding bestaat uit twee begeleiders. Zij zorgen voor etappe-informatie, bagagevervoer, technische assistentie en materiaalservice, verzorging onderweg en de boodschappen. In het eigen verplaatsbaar restaurant wordt er een heerlijke drie-gangenmaaltijd gekookt. Eén avond wordt er niet gekookt.

Eten & drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.

De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14, – per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Technische assistentie en hulp

Tijdens de reis gaat er een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en de begeleiders zijn al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht.

 
Fietsbus

De reis met de fietsbus duurt 10 dagen. De fietsbus vertrekt op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag (dag 1) aan in Sévrier. Terug vertrekt u op zaterdagavond en komt u op zondag (dag 10) aan in Nederland.
De reistijd vanaf Maastricht naar Sévrier bedraagt ongeveer 12 uur, de bus zal rond 09.00 in Sévrier aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Reisschema fietsbus (BSFRANN/BSFRVSI)

Cycletours Fietsbus

Heenreis (BSFRANN)

vrijdag
• 18.00 V Amsterdam
• 19.15 V Utrecht
• 20.45 V Eindhoven
• 21.15 V Maastricht
zaterdag
• 06.15  A Macon
• 07.00  A Bourg-en-Bresse
• 09.00 A Sévrier

Terugreis (BSFRVSI)

zaterdag
• 19.30 V Sisteron
• 21.00 V Veynes
zondag
• 08.30 A Maastricht
• 10.00 A Eindhoven
• 12.00 A Utrecht
• 13.00 A Amsterdam

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kamperen

De kampeerplaatsen zijn gereserveerd, u dient echter zelf te zorgen voor een tent, matje, slaapzak, binnenzak (laken) en zaklamp. Dit is een reis met een mobiele keuken,wat inhoudt dat er een volledig ingerichte keuken mee gaat inclusief bekers, borden en bestek alsmede tafels en banken. De kosten voor de maaltijden betaalt u ter plaatse (circa € 14,- p.p.p.d.).

Bagagevervoer

Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en wanneer het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming.Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.
Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijden het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).