Fietsvakantie Frankrijk Drôme & Vercors

Fietsvakantie Frankrijk Drome & Vercors Col_de_Rousset_F

Niveau 6 | Renners | Reiscode FSS | Groep | 8 dagen | Fietsbus, eigen vervoer

Deze Fietsvakantie Frankrijk Drôme en Vercors, hotel start in Sisteron. Van hieruit fietst u in een week door de minder bekende maar erg authentieke en met spectaculaire landschappen gezegende streken Drôme en Vercors. En passant verblijft u 3 nachten in de levendige stad Die. Vergeet niet na uw inspanningen een glaasje Clairette de Die, de lokale bubbeltjeswijn, te proeven. U fietst meestal over kleine en rustige weggetjes. De vele cols die u bedwingt klinken meestal niet echt bekend maar vergis u niet, de hoogtemeters en de inspanningen zijn er niet minder om. Na deze fietsreis snapt u niet meer waarom deze gebieden in verhouding zo weinig bezocht worden. Fietsen als een god in Frankrijk! Voor de racefietser die denkt alles al gezien te hebben.

Hoogtepunt racefietsvakantie Drôme en Vercors hotel

• Fietsen door authentiek en ruraal Frankrijk
• Rustige wegen over onbekende cols
• Drie fietsdagen op de spectaculaire Vercors Massief
• Gedetailleerde routebeschrijvingen en GPS tracks
• Ontbijt, verzorging onderweg en diner zijn inbegrepen
• Bagagevervoer

Boeken

Reisdata en prijzen

Met fietsbus
21 augustus 2020

Met eigen vervoer
22 augustus 2020 

Reissom (Reiscode FSS)

Met fietsbus €  1419,-
Eigen vervoer € 1165,-

Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 20,- per boeking

Bij te boeken

Kaart: Michellin 332 (150.000) € 9,95

Boeken

Dag 1: startpunt Sisteron, rondrit Montagne de Lure, 88 km / 1600 hm

U wordt op zaterdag in de loop van de dag verwacht in het hotel. U treft daar de reisbegeleiding en de overige deelnemers. Na aankomst in het hotel kunt u bijkomen van de reis, het leuke dorpje bezoeken of de benen vast warm draaien in de omgeving. Zo kunt u een rondrit naar de top van het “broertje van de Mont Ventoux”, de Montagne de Lure fietsen.

Rondrit Montagne de Lure, 88 km / 1600 hm
Na het verlaten van Sisteron gaat u gedurende 12 km langzaam hoogte winnen waarna nog 14 km vlakke wegen volgen. Bij Saint Étienne les Orgues start de 18 km lange klim naar de Montagne de Lure (1745 m). Bij de top zijn er fantastische uitzichten op de verder gelegen toppen van de Alpen. Na 3 km afdalen krijgt u als geschenk de meeneem-col Pas de la Graille (1597 m). Vervolgens is het 27 km afdalen. Ten slotte brengt een kort klimmetje (1.9 km) u terug in Sisteron.

Dag 2: Sisteron – Die, 115 km  / 1800 hm

We beginnen met een lange en flink op- en neergaande rit door de Drôme. Eerst volgen we het riviertje Le Beuch en blijft het min of meer vlak in fietsen. Na Serres staat het eerste obstakel te wachten, de Col de Carabès (14 km, 1261 m). Dan gaat het snel, eerst de Col de Rossas (6,5 km, 1125 m) en in de afdaling de Col du Fays (1037 m). Na Bellegarde-en-Dois volgt de gestaag klimmende Col de Premol (960 m) waarna de afdaling naar de rivier de Drôme begint. Na bijna 115 kilometer bereikt u de levendige stad Die. De stad bestaat al sinds de tijd van de Romeinen en kan daarvan delen van de Gallo-Romeinse stadsmuren uit de 3e eeuw als bewijs opvoeren. 

Dag 3: Die – La Chapelle-en-Vercors, 60 km  / 1740 hm

De weg leidt vandaag van de mooie stad Die over de Col de Rousset (21 km, 1249 m) naar La Chapelle-en-Vercors. Na de beklimming met achter u spectaculaire vergezichten over de Drôme bent u in de Vercors. Vele schitterende weggetjes doorkruisen het massief van de Vercors, een ruig en dunbevolkt gebied. Dit gebied was in de Tweede Wereldoorlog een toevluchtsoord voor het Franse verzet. U zult hier vele monumenten tegen komen ter ere van deze z.g.n. “maquis”. Vandaag een relatief korte etappe, die overigens makkelijk met wat lusjes uit te breiden is. Op tijd binnenkomen of onderweg wat vaker een terrasje meepikken is hier echter ook geen straf.

Dag 4: La Chapelle-en-Vercors, rondrit 64 km / 1350 hm of 95 km / 2150 hm

Vandaag de keuze uit 2 rondritten.

Rondrit Font d’Urle – Chaud Clapier, 64 km / 1350 hm

U start de dag met een 20 km lange afdaling. Na het levendige Saint Jean en Royans, ideaal voor een tasje koffie, gaat u 25 km klimmen. Na 9 km fietst u langs de erg indrukwekkende Cirque de Combe Laval. Col de la Machine (1015 m) zit zowat halverwege de klim. Bij het skigebied Font d’Urle – Chaud Clapier bevindt zich het hoogste punt van de dag: 1431 m. Col de la Chau (1337 m) is een meeneem-col, waarna u in de lange afdaling prachtige uitzichten krijgt op de lager gelegen vallei. Een licht klimmetje brengt u over de Col de Proncel (1100 m, 2.5 km) en even later arriveert in La Chapelle-en-Vercors.

Rondrit Col du Mont Noir, 95 km / 2150 hm

Een pittige rondrit laat u kennis maken met de indrukwekkende natuur van de Vercors. De Col d’Herbouilly (1370 m, 14.4 km) is de eerste klim van de dag. Op het einde van de afdaling zoeft u door de erg mooie Gorges de la Bourne. Bij La Balme de Rencurel gaat de weg weer stijgen en via de Col de Romeyère (1074 m) bereikt u de Col du Mont Noir (1421 m, 12.9 km). Onderweg zijn er prachtige uitzichten op de lager gelegen vallei. Na Presles bewondert u in de afdaling de grillige rotsformaties. En ten slotte brengt een 18 km lange klim u terug bij La Chapelle-en-Vercors en uw hotel. 

Dag 5: La Chapelle-en-Vercors – Die, 115 km  / 2540 hm of 94 km 1700 hm

Het is ondoenlijk alle cols die u op deze dag bedwingt te beschrijven. Diegenen die lijstjes bijhouden kunnen het aantal cols vandaag flink opschroeven. Iedereen begint met de Col de Carri (6 km, 1215 m), dan op de lange route de Col de la Machine (1025 m), Col de Gaudissart (892 m), Col de la Croix (720 m) en de Col du Tunnel du Pionier (1025 m). Op de korte route Col de la Portelete (1175 m). Dan samen weer verder over de Pas de Logue (1321 m), Col de la Bataille (1341 m), Col de Bacchus (980 m) en een tweede Col de la Coix (735 m). Hierna duikt u omlaag naar Die aan de rivier de Drôme. Een geweldige dag door geaccidenteerd terrein en een ruige natuur. 

Dag 6: Die, rondrit, 105 km  / 2250 hm

U begint vandaag gelijk met de hoogste berg, de Col de Pennes (11 km, 1037 m). Daarna de Col de Muse (933 m), een heel stuk op en neer en vals plat en dan de Cols Rechats (1046 m). Typisch voor-Alpen gebied en een etappe die in de Tour voor de aanvallers zou zijn. Thomas de Gendt zou zich hier helemaal thuis voelen. U fietst de hele rondrit door het departement Drôme, een gebied dat veel Nederlanders links laten liggen onderweg naar de Provence. Na vandaag zult u met ons constateren dat dat onterecht is. Dit is nog een stuk authentiek Frankrijk.

Dag 7: Die – Sisteron, 115 km / 1825 hm

Deze laatste etappe begint met de beklimming van de Col de Grimone (22 km, 1319 m). Hierna volgt een lang stuk dat relatief vlak is, meest licht dalend. Bij kilometer 85 bereikt u de Col de Faye (11 km, 937 m). Hierna is het afgezien van een enkel hobbeltje doorkachelen naar Sisteron.

Dag 8: Vertrek naar Nederland

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die met de fietsbus terugrijden kunnen nog één van de omliggende cols bedwingen.

Rondrit Col de Fontbelle, 90 km / 1300 hm

Deze rondrit kent een vrij vlakke aanloop. De route loopt in de vallei van La Durance en vervolgens gaat het stroomopwaarts in de vallei van La Bléone. Na 37 km bij het verlaten van Mallemoisson gaat u gedurende 26 km klimmen naar de Col de Fontbelle (1304 m). De ook al lange afdaling zorgt voor fantastische uitzichten op valleien, grillige rotsen, diepe kloven en ten slotte op de citadel van Sisteron.

Inbegrepen

• 7 Overnachtingen in hotels op basis van 2/3-persoonskamer met bad of douche/wc
• Ontbijt en diner vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
• Lunchpakket
• Verzorging onderweg
• Reisbegeleiding
• Bagagevervoer
• Technische assistentie en materiaalservice
• Routebeschrijving en GPS tracks

Bij te boeken

• Vervoer Nederland – Frankrijk per Royal-Class fietsbus v.v. (buscode BSFRSIS)
• 1-persoonskamer € 225,-
• Kaart: Michelin 333 (1:150.000)
• Reis- en annuleringsverzekering

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaat er één Cycletours begeleider mee. Hij/zij zorgt voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Eten en drinken

Het ontbijt vindt ’s ochtends in het hotel plaats. De meeste hotels hebben een buffet en waar nodig wordt het aangevuld door de Cycletours begeleider. Na het ontbijt is er ook de mogelijkheid om zelf een lunchpakket te maken. Onderweg zorgt de begeleider dat u niets te kort komt. Hij/zij staat onderweg met water, snacks en fruit. Het diner wordt in of in de buurt van het hotel gegeten. Het diner bestaat uit een voor-, tussen-, hoofd- en nagerecht en is aangepast aan de inspanningen die verricht zijn. De koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeken door te geven, zodat hier indien mogelijk rekening mee gehouden kan worden.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleider meestal in de loop van de dag op de route zien. Hij kan u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Routebeschrijving

U ontvangt het routeboekje met routebeschrijving, hoogteprofiel en overzichtskaartje circa 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen. Geschikte kaarten zijn Michelin 333 (1:150.000).

Hotels

De hotels waarin u verblijft zijn van 2 à 3 sterren niveau. Alle hotelkamers hebben een douche. De meeste hotels hebben een eetzaal en een afgesloten ruimte voor de fietsen. Daarnaast hebben sommige hotels een kleine bar en terras.

Fietsbus

De reis met de fietsbus is 10 dagen. Op de heenreis vertrekt de fietsbus op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag (dag 1) aan in Sisteron. De reistijd vanaf Maastricht naar Sisteron bedraagt 14 uur, de bus zal rond 09.00 in Sisteron aankomen.  Voor de terugreis vertrekt u op zaterdagavond (dag 8) weer vanaf Sisteron en komt u op zondag aan in Nederland.

Reisschema fietsbus BSFRSIS

Cycletours fietsbus

Heenreis

vrijdag
• 11.45 V Amsterdam
• 13.00 V Utrecht
• 15.00 V Eindhoven
• 16.30 V Maastricht
zaterdag
• 06.00 A  Avignon
• 09.00 A Sisteron

Terugreis

zaterdag
• 20.00 V Sisteron
• 23.00  Avignon
zondag
• 10.30 V Maastricht
• 12.00 A Eindhoven
• 14.00 A Utrecht
• 15.00 A Amsterdam

 

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reserve binnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Bagagevervoer

Bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en wanneer het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Eén of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming. Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.
Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijden het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping/hotel. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).