Fietsvakantie Frankrijk Mont Ventoux, hotel

Fietsvakantie Frankrijk Mont Ventoux, Hotel

Niveau 5-6 | Renners | Reiscode RMH | Groep | 2 Hotels | 8 dagen | Fietsbus, eigen vervoer

Tijdens deze schitterende fietsvakantie Frankrijk Mont Ventoux hotel in de Provence kunt u de Mont Ventoux beklimmen. Maar het hoeft niet. Ook zonder de reus van de Provence geniet u van lavendelvelden, wijngaarden, gorges, kleine cols en grote cols. De routes zijn zo opgebouwd dat ze niet te lang zijn voor wie dat niet wil. Het is goed toeven in slaperige Provençaalse dorpjes of in bijzondere stadjes als Sault of Lourmarin. De grootste attractie? Dat blijft het overweldigende landschap: Signal de Lure, Gorges de la Nesque, Vallée du Toulourenc… Fietsen is een feest in de Provence! En dan is er de reus zelf nog natuurlijk.

• Fietsen in prachtige natuur
• Minimale verplaatsingen en maximaal fietsplezier
• Beklimming van onder meer Mont Ventoux
• Ontbijt, verzorging onderweg en diner zijn inbegrepen
• Bagagevervoer

Boeken

Reisdata

Deze reis wordt zeer waarschijnlijk niet aangeboden in 2019.

Dag 1: aankomst in Saint Didier

U wordt in de loop van de dag verwacht in het hotel in Saint Didier. Indien u met de fietsbus reist, stapt u in Avignon uit. Op de camping staat een ontbijt voor u klaar en kunt u zich omkleden. Vervolgens fietst u via de bekende wijnstreek Châteauneuf du Pape naar het hotel in Saint Didier, 56 km en vervoert uw reisleider de bagage.

Dag 2: Saint Didier – Saint-Michel-l’Observatoire, 75 / 93 km

Vandaag fietst u door de betoverende Provence. Eerst komt u bij het Plateau de Vaucluse en meteen ook in een bosrijke omgeving. De weg gaat stijgen en de Col de Murs (10.7 km, 627 m) is de eerste col van uw fietsvakantie in Frankrijk. Later, in Apt kunt u kiezen voor de korte of de lange route. De lange route laat u kennis maken met het Parc Naturel Régional du Luberon en het prachtige oude stadje Lourmarin.

Dag 3: Saint-Michel-l’Observatoire, rondrit Montagne de Lure, 88 / 144 km

De beklimming van de Signal de Lure (1744 m) of Montagne de Lure is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de dag. Deze berg vertoont door het maanlandschap en de aanwezigheid van allerlei meet- en zendapparatuur zoveel overeenkomsten met de Mont Ventoux, dat velen hem zijn tweelingbroertje noemen. De klim is 18 km lang van de zuidkant, maar is nergens steiler dan 8%.  Een goede generale repetitie voor de grote broer. Daarnaast kan de liefhebber afdalen en ook de lange noordkant (26 km) op het palmares bijschrijven. Op de terugweg is een bezoek aan Forcalquier meer dan de moeite waard.

Dag 4: Saint-Michel-l’Observatoire, rondrit La Bastide des Jourdans, 79 km

Deze rondrit verkent het gebied ten zuiden van Saint Michel l’Observatoire op de grens tussen de Haute Provence en de Vaucluse. Een niet lange en niet te pittige route is na het klimwerk van gisteren op zijn plaats. Halverwege is het in de Vaucluse gelegen La Bastide-des-Jourdans een bezoek waard. Alle stereotypen over Frankrijk zijn hier van toepassing.

Dag 5: Saint-Michel-l’Observatoire – Saint Didier, 90 / 143 km

U verlaat Saint Michel l’Observatoire en keert terug naar Saint Didier. U fietst eerst naar Sault aan de voet van de Mont Ventoux.  Vanaf Sault fietst u door de Gorges de la Nesque naar Villes Sur Auzon. Neem onderweg een keer de tijd om over de rand te kijken! Volgens velen is dit een van de mooiste wegen van Europa om te fietsen. Vandaag heeft u de mogelijkheid om dat voor uzelf uit te maken. Vanuit Villes Sur Auzon fietst u naar het hotel in Saint Didier. Onderweg ziet u het obstakel van de komende dagen regelmatig liggen.
U kunt er ook voor kiezen om vanuit Sault de Mont Ventoux vanaf de oostkant te beklimmen. De klim is 26 kilometer lang, maar op de laatste kilometer na nergens echt steil (vergeleken met de beklimmingen van de westkant en zuidkant). Vervolgens daalt u weer af naar Sault en vervolgt u de route. U kunt ook tot Le chalet Reynard klimmen. De laatste 7 kilometer van de klim staan ook op dag 7 op het programma.

Dag 6: Saint Didier, Mont Ventoux, vanuit Malaucène, 89 km

Vandaag staat de beklimming van de westkant van de Mont Ventoux op het programma. De klim begint in Malaucène. De klim is lang en steil. In 21 kilometer stijgt u 1583 m met een gemiddelde stijging van 7,5% met pieken tot 11%. De meeste fietsers ervaren deze beklimming als lichter dan de klim vanuit Bédoin. Dit komt door dat het asfalt beter is, de klim regelmatiger is en je bijna de hele klim een geweldig uitzicht hebt. Bij helder weer kunt u de besneeuwde toppen van de Alpen zien liggen.

Dag 7: Saint Didier, Mont Ventoux, vanuit Bédoin, 77 km

Voor de puristen is de zuidkant de enige echte beklimming van de reus van de Provence. De Tour gaat hier omhoog. In 21 kilometer stijgt u 1603 m met gemiddelde van 7,5% met pieken tot 12%. Op papier is de klim niet heel anders dan de westkant. In de praktijk wel. De eerste 4 kilometer zijn makkelijk en maken u overmoedig. De volgende 10 kilometer maakt u kennis met het bos.  In het bos loopt de weg met 10% omhoog zonder dat u dat duidelijk kan zien. Ondanks uw inspanningen ziet u het landschap niet veranderen. Alleen aan de cijfers op de kilometerpaaltjes kunt u zien dat u steeds hoger komt en Le Chalet Reynard dichterbij komt. Bij Chalet Reynard begint het beroemde maanlandschap, waar de wind vrij spel heeft en zelden in uw voordeel blaast. De col doet in dit gedeelte zijn naam eer aan. Na 7 kilometer bereikt u de top.

Dag 8: Vertrek naar Nederland

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie.
De deelnemers die met de fietsbus terugrijden, fietsen terug naar Avignon, 56 km. Op de camping is gelegenheid om te douchen en om te kleden. Voor de fietsbus vertrekt naar Nederland heeft voldoende tijd om in de stad te dineren.

Inbegrepen

• 7 Overnachtingen in hotels op basis van 2/3-persoonskamer met (meestal) bad of douche/wc
• Ontbijt en diner vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
• Lunchpakket
• Verzorging onderweg
• Reisbegeleiding
• Bagagevervoer
• Technische assistentie en materiaalservice
• Routebeschrijving en GPS tracks

Bij te boeken

• Vervoer Nederland – Frankrijk per Royal-Class fietsbus v.v. (buscode BSFAR/BSFAS) en ontbijt in Avignon.
Fietshuur
• 1-persoonskamer € 250,-
• Kaart: Michelin 332 (1:150.000)
• Reis- en annuleringsverzekering

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaat er één Cycletours begeleider mee. Hij/zij zorgt voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Eten en drinken

Het ontbijt vindt ’s ochtends in het hotel plaats. De meeste hotels hebben een buffet en waar nodig wordt het aangevuld door de Cycletours begeleider. Na het ontbijt is er ook de mogelijkheid om zelf een lunchpakket te maken. Onderweg zorgt de begeleider dat u niets te kort komt. Hij/zij staat onderweg met water, snacks en fruit. Het diner wordt in of in de buurt van het hotel gegeten. Het diner bestaat uit een voor-, tussen-, hoofd- en nagerecht en is aangepast aan de inspanningen die verricht zijn. De koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeken door te geven, zodat hier indien mogelijk rekening mee gehouden kan worden.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleider meestal in de loop van de dag op de route zien. Hij kan u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Routebeschrijving

U ontvangt het routeboekje met routebeschrijving, hoogteprofiel en overzichtskaartje circa 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen. Geschikte kaarten zijn Michelin 332 (1:150.000).

Hotels

De hotels waarin u verblijft zijn van 3 sterren niveau. Alle hotelkamers hebben een douche en toilet. De hotels hebben een afgesloten ruimte voor de fietsen,  een bar en terras.

Fietsbus

De reis met de fietsbus is 10 dagen. Op de heenreis vertrekt de fietsbus op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag (dag 1) aan in Avignon. De reistijd vanaf Maastricht naar Avignon bedraagt 14 uur, de bus zal rond 08.30 in Avignon aankomen. Van daaruit wordt u door uw reisbegeleider opgewacht en staat het ontbijt voor u klaar. na het ontbijt fietst u naar Saint Didier. Voor de terugreis vertrekt u op zaterdag (dag 8) en fietst u weer naar Avignon. Op de camping kunt u douchen en ’s avonds vertrekt u met de fietsbus weer naar Nederland en u komt zondag aan in Nederland.

Reisschema fietsbus BSFAR/BSFAS

Cycletours FietsbusHeenreis (BSFAR)

vrijdag
• 12.45 V Amsterdam
• 14.00 V Utrecht
• 16.00 V Eindhoven
• 17.30 V Maastricht
zaterdag
• 07.00     Suze-la-Rousse
• 08.30 A Avignon

Terugreis (BSFAS)

zaterdag
• 23.00 V Avignon
zondag
• 10.30 V Maastricht
• 12.00 A Eindhoven
• 14.00 A Utrecht
• 15.00 A Amsterdam

De huurfiets

U kunt bij Cycletours, indien bij boeking opgegeven, een fiets huren. Klik hier voor meer informatie

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Bagagevervoer

Bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en wanneer het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Eén of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming.Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.
Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijden het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).