Fietsvakantie Frankrijk Mont Ventoux

Fietsvakantie Frankrijk Mont Ventoux

 

Niveau 5-7 | Reiscode RME | Groep | Kamperen | Rondreis | 8 dagen | Fietsbus, eigen vervoer

Deze 1-weekse fietsvakantie rond de Mont Ventoux in Frankrijk is geheel verzorgd, onze kok bereidt uw maaltijden en onze mechanicus voorziet u van een routepraatje, advies en repareert onderweg uw fiets. Deze fietsreis in Frankrijk gaat van start in de grote plaats Avignon, vervolgens fiets u naar het prachtige Luberon, vanuit hier beklimt u vervolgens de Mont Ventoux en daalt u weer af richting Avignon. Iedere dag heeft u de keuze uit 2 etappes. De reisbegeleiders vervoeren uw bagage van camping naar camping.

• Beklimming van de legendarische “kale berg” de Mont VentouxFietsvakantie Frankrijk Mont Ventoux RME Kaart
• Rondrit in de prachtige Luberon
• Weinig verplaatsingen en elke dag keuze uit twee afstanden
• Gedetailleerde routebeschrijvingen en/of GPS-tracks
• Maaltijden uit de Cycletours keuken
• Bagagevervoer

Boeken

Reisdata

Deze reis wordt zeer waarschijnlijk niet aangeboden in 2019.

Dag 1: Startpunt Avignon

Na aankomst heeft u voldoende tijd om de mooie stad Avignon te bezoeken. Wat dacht u van het bisschoppelijke Palais des Papes uit de 14e eeuw of de kathedraal Notre-Dame-des-Doms welke is ontstaan in de 12e eeuw? De Pont St-Bénézet is natuurlijk het symbool van Avignon en vanaf het park Rocher des Doms heeft u een prachtig uitzicht op de brug. Met uitzondering van maandag is er elke dag markt in Avignon, waar u de Couleur Locale proeft.

Dag 2: Avignon – Apt

Korte route, 91 kmFietsvakantie Frankrijk Mont Ventoux 2A
De eerste fietsetappe kent een vlakke aanloop. U kunt de Mont Ventoux in de verte zien liggen. Via de bekende wijnstreek Châteauneuf du Pape fietst u naar St. Didier. Hierna komt u bij het Plateau de Vaucluse en meteen ook in een bosrijke omgeving. De weg gaat stijgen en de Col de Murs (10.7 km, 627 m) is de eerste col van uw fietsvakantie in Frankrijk. Daarna daalt u voornamelijk af tot aan de camping bij Apt.

Lange routeFietsvakantie Frankrijk Mont Ventoux 2B, 113 km
Indien u kiest voor de langere fietsroute dan maakt u vanaf Murs wat extra kilometers met enkele klimmetjes die via de cisterciënzerabdij van Sénanque en de pittoreske dorpjes Gordes en Roussillon gaat.

Dag 3: Apt, rustdag of rondrit Luberon

Korte route, 88 kmFietsvakantie Frankrijk Mont Ventoux 3A
Een mooie, maar pittige rondrit in het Parc Naturel Régional du Luberon. U fietst door een prachtig stukje natuur om de Motagne du Luberon heen. U krijgt 4 langere klims voor de wielen geschoven met de Col de l’Aire Deï Masco (696 m) als hoogste punt. Onderweg komt u door tal van pittoreske dorpjes, zoals Saignon, Viens en Lourmarin, door wijngaarden en langs lavendelvelden. Af en toe fietst u over kleinere wegen of over zeer matig asfalt, wees dus voorzichtig bij het afdalen.

Lange route, 123 kmFietsvakantie Frankrijk Mont Ventoux 3B
De lange fietsroute maakt na Viens een noordelijke lus, met nog meer klimwerk over landelijke wegen. Het hoogste punt ligt bij Vachères (840 m).

Dag 4: Apt – Bédoin

Korte route, 96 kmFietsvakantie Frankrijk Mont Ventoux 4A
11 km na Apt start een lange, maar niet zo steile klim (20.3 km) naar St. Jean de Sault (820 m). Na Sault loopt de route via de Gorges de la Nesque, een prachtig stukje natuur. Tenslotte start er bij Villes de Auzon opnieuw een langere klim (12,5 km / 910 m), alvorens af te dalen naar Bédoin.

Lange route, 120 kmFietsvakantie Frankrijk Mont Ventoux 4B
Indien u de langere route neemt verlaat u na een eerste klim van 7 km de kortere fietsroute (bij km 18.2) en fietst via Lioux naar Joucas. Daar start een lange klim via Murs naar de Col de la Ligne (14 km, 756 m). Onderweg heeft u prachtig zicht op de Mont Ventoux. Na een korte afdaling gaat u opnieuw klimmen (4.8 km) naar een hoogte van 830 meter. Even voor Saint Jean de Sault komt u terug op de kortere fietsroute en fietst u via Sault en de Gorges de la Nesque naar Bédoin.

Dag 5: Bédoin, rustdag of rondrit Sault

Korte route, 96 kmFietsvakantie Frankrijk Mont Ventoux 5A
Deze rondrit brengt u langs de noordzijde van de Mont Ventoux. Via een 5-tal kortere en niet zo steile klimmetjes bereikt u Sault waar de klim naar de majestueuze reus start. Na 18.3 km klimmen, bij Le Chalet Reynard (1412 m), daalt u af naar Bédoin (de top van de Mont Ventoux ligt nog 6.2 km verder en 500 m hoger).

Lange routeFietsvakantie Frankrijk Mont Ventoux 5B, 116 km
De langere fietsroute gaat nog iets noordelijker, waarbij u via de Col de Fontaube (655 m) en de Col des Aires (640 m) naar Sault fietst. Hier start de klim naar de Mont Ventoux (24.5 km / 1912 m). Na de top keert u een stukje terug en daalt u af naar Bédoin.

Dag 6: Bédoin, rustdag of tijdrit Mont Ventoux, 55kmFietsvakantie Frankrijk Mont Ventoux 6

De beklimming van de Mont Ventoux (1912 m) vanaf Bédoin staat bekend als de zwaarste route. 1 km na de camping start de 21.3 km lange beklimming met een hoogte verschil van 1600 m. Na de top (1910 m) daalt u af naar Malaucène. Hier neemt u nog het colletje Col de la Madeleine (448 m, niet te verwarren met de Col de Madeleine in de Alpen) mee en keert u terug naar de camping in Bédoin.

Dag 7: Bédoin – Avignon

Korte route, 93 kmFietsvakantie Frankrijk Mont Ventoux 7A
Een vlakkere fietsetappe brengt u vandaag terug naar Avignon. U rijdt door een opeenvolging van pittoreske kleine dorpjes afgewisseld met wijngaarden, olijfbomen en lavendelvelden. Na Châteauneuf du Pape, waar de 1ste fietsetappe u ook langs bracht, fietst u in vergelijking met toen een stukje noordelijker en westelijker, alvorens te arriveren bij de camping.

Lange route, 128 kmFietsvakantie Frankrijk Mont Ventoux 7B
De lange route gaat na St. Laurent des Arbres (km 68.1) nog een stuk verder naar het westen met 2 kortere klimmetjes door vooral een mooie bosrijke omgeving. Bij Tavel komt u terug op het traject van de kortere route.

Dag 8: Vertrek naar Nederland

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die reizen met de fietsbus kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus ’s avonds vertrekt naar Nederland.

Inbegrepen

• Camping– en douchegelden
• Veldkeuken
• Luifels, tafels en banken
• Reisbegeleiding
• Bagagevervoer
• Technische assistentie en materiaalservice
• Routebeschrijving
• GPS-tracks

Bij te boeken

• Vervoer Nederland – Frankrijk per Royal-Class fietsbus v.v. (buscode BSFAR)
Fietshuur
• Kaart: Michelin 339 (1:150.000)
• Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

• De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 12, – per persoon per dag

Reisbegeleiding

De reisbegeleiding bestaat uit twee begeleiders. Zij zorgen voor etappe-informatie, bagagevervoer, technische assistentie en materiaalservice, verzorging onderweg en de boodschappen. In het eigen verplaatsbaar restaurant wordt er een heerlijke drie-gangenmaaltijd gekookt. Eén avond wordt er niet gekookt.

Eten & drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 12, – per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Technische assistentie en hulp

Tijdens de reis gaat er een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en de begeleiders zijn al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht.

Avignon

De camping in Avignon beschikt over zon- en schaduwplaatsen, een restaurant, een mooi zwembad, sportvelden, jeu de boules baan en goed sanitair. Vanaf de camping gaat er een pontje over de rivier en wandelt u zo naar het oude centrum.

Apt

Na aankomst in Apt vindt u de camping dichtbij het levendige centrum van de stad. Op de camping is een klein winkeltje, een wasmachine en u kunt gebruik maken van internet. Het gemeentelijke zwembad ligt op 700 meter. Apt dateert uit de Romeinse tijd. Ga terug in de tijd met een bezoek aan de machtige 11e eeuwse kathedraal Sainte Anne. Ontdek eventueel de goudgele okergroeves rondom Apt en bewonder het ‘faience’ aardewerk. Culinair genieten kunt u hier van de geconfijte vruchtenjams en de truffel.

Bédoin

De camping in Bédoin ligt midden in een wijngaard en slechts 1 kilometer verwijderd van het dorpje. Daar vindt u ook het gemeentelijke zwembad. Bédoin is ontstaan uit een Romeinse vesting en de sporen zijn nog duidelijk zichtbaar

Fietsbus

De reis met de fietsbus duurt 10 dagen. Indien u met de fietsbus reist vertrekt de bus op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag (dag 1) aan in Avignon. Terug vertrekt u op zaterdagavond en komt u op zondag aan in Nederland.
De reistijd vanaf Maastricht naar Avignon bedraagt ongeveer 15 uur, de bus zal rond 08.30 in Avignon aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Reisschema fietsbus (BSFAR)

Cycletours Fietsbus

Heenreis

vrijdag
• 12.45 V Amsterdam
• 14.00 V Utrecht
• 16.00 V Eindhoven
• 17.30 V Maastricht
zaterdag
• 08.30 A Avignon

Terugreis

zaterdag
• 22.00 V Avignon
zondag
• 10.30 A Maastricht
• 12.00 A Eindhoven
• 1400 A Utrecht
• 15.00 A Amsterdam

Eigen vervoer

Komt u met eigen vervoer, dan wordt u op zaterdag in de loop van de dag verwacht op de camping. U treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers.
De route vanaf Breda naar Avignon is Antwerpen – Brussel – Neufchateau – Metz – Langres – Beaune – Macon – Lyon – Orange. Vanaf Orange volgt u gedurende 13,5 km de A9 richting Nimes/Toulouse en neemt u afslag 22 naar Avignon. De A9 gaat over in de N580 en deze volgt u gedurende 9 km. Nabij Les Angles neemt u de N100 naar Avignon. In Avignon volgt u de borden naar Ile de la Barthelasse waar de camping is gelegen.
U kunt de auto op de parkeerplaats naast de camping op eigen risico parkeren.

De huurfiets

U kunt bij Cycletours, indien bij boeking opgegeven, een fiets huren. Klik hier voor meer informatie

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.
Kamperen. De kampeerplaatsen zijn gereserveerd, u dient echter zelf te zorgen voor een tent, matje, slaapzak, binnenzak (laken) en zaklamp. Dit is een reis met een mobiele keuken,wat inhoudt dat er een volledig ingerichte keuken mee gaat inclusief bekers, borden en bestek alsmede tafels en banken. De kosten voor de maaltijden betaalt u ter plaatse (circa € 12,- p.p.p.d.).

Bagagevervoer

Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en wanneer het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Eén of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming.Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.
Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijden het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).

Fietsvakantie Frankrijk Mont Ventoux RME Kaart