Fietsvakantie Frankrijk Zuidelijke Alpen

Cycletours Fietsvakantie Frankrijk Zuidelijke Alpen header

Niveau 6 | Reiscode ASG | Groep | Kamperen | Rondreis | 8 dagen | Fietsbus, eigen vervoer

Deze nieuwe fietsvakantie Frankrijk Zuidelijke Alpen is een perfecte combinatie van klassieke Alpenreuzen en een aantal onbekendere cols. De onbekendere en kortere beklimmingen zijn veelal opgenomen in de 3 etappes. Op de niet verplaatsingsdagen hebt u alle tijd en gelegenheid om de Col d’Izoard, Col Agnel, Col de Vars, Col d’Allos, Col des Champs, Col de la Cayolle te bedwingen.
Uiteraard zorgen onze reisleiders dan ook dat u dan onderweg niets te kort komt.

Nieuwe fietsreis in de Zuidelijke Alpen

• 3 etappes en 3 rondritten
• De pracht van de Mercantour
• Gedetailleerde routebeschrijvingen en GPS-tracks
• Maaltijden uit de Cycletours keuken
• Bagagevervoer

Boeken

Reisdata en prijzen

Met fietsbus
14 augustus 2020

Met eigen vervoer
15 augustus 2020 

Reissom (Reiscode ASG)

Met fietsbus €  755,-
Eigen vervoer € 490,-

Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 20,- per boeking

Bij te boeken

Kaart: Michelin 334 € 9,95

Boeken

Dag 1. Aankomst in Sisteron
Dag 2. Sisteron – Barcelonette, 98 km / 1200 hm

De eerste kilometers gaan direct geleidelijk omhoog naar de top van de Col des Sagnes (1182 m). Dit is de eerste van 3 minder bekende cols.  De Col de Garcinets (1185 m) en de Col Saint Jean (1333 m) zijn de volgende 2 voor u over een drukkere weg stroomopwaarts naar Barcelonette fietst.

Dag 3. Barcelonette, rondrit Col d’Allos – Col des Champs – Col de la Cayolle, 117 km

In deze klassieke rondrit beklimt u 3 mooie cols op vooral kleinere wegen en fietst hierbij ruim 50 km bergop met meer dan 3300 hoogtemeters. Net voorbij de camping start de 17 km lange klim naar de Col d’Allos (2247 m). Na de afdaling volgt bij Colmars les Alpes de beklimming (11.5 km) van de Col des Champs (2087 m). De 20 km lange Col de la Cayolle (2326 m) is de derde uitdaging van de dag waarna een mooie afdaling door de Gorges du Bachelard u opnieuw in Barcelonnette brengt
Uiteraard kunt u ook kiezen om alleen de Col d’Allos (2247 m) of de Col de la Cayolle (2326 m) te bedwingen.

Dag 4. Barcelonette – Guillestre, 53 km / 1100 hm of 101 km / 1745 hm

Goed asfalt. u klimt boven het dal uit waar Guillestre in ligt met prachtige uitzichten (bij mooi weer natuurlijk). In dit eerste gedeelte veel haarspeldbochten, daarna rechte stukken. In Les Claux veel drukte, dit is een Frans ski-oord. In St. Marcellin twee keer een drempel! De gehele klim van de Col de Vars (2109 m) is zeer regelmatig op het allerlaatste gedeelte na, dat klimt en daalt wat. U heeft af en toe al het idee dat u op de top bent. U komt ook driemaal door het dorp Vars. Boven is een restaurant en de wind waait vaak tegen. Laat uzelf niet demotiveren door deze klim. De afdaling is redelijk steil met in het begin veel haarspeldbochten. In het vlakke deel onderaan de afdaling zit een onverlichte rechte tunnel. De weggesteldheid is redelijk.
In de afdaling van de Col de Vars kunt u in Jausiers afslaan naar de start de 23 km lange klim naar de Col de la Bonette. Met een hoogte van 2802 m is dit het hoogste punt van de reis. De stijgingspercentages blijven de gehele klim rond 7% à 8%, er zijn dus weinig herstelmomenten. U maakt 1585 hoogtemeters (gemiddeld stijgingspercentage 7%). Nadien daalt u terug af naar Jausiers.

Dag 5. Guillestre, rondrit Col Agnel, 88 km / 2100 hm

Vandaag fietst u naar de Italiaanse grens met de mooie maar zware Col Agnel. Met een hoogte van 2744 meter is de Agnel na de Stelvio en de Col de I’lseran de hoogste pas van Europa (Col de la Bonette is geen pas). De laatste 8 km van de 21 km lange klim kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8% met uitschieters tot 12 %.

Dag 6. Guillestre, rustdag of beklimming Zuidkant Col d’Izoard, 65 km / 1649 hm of La boucle d’Izoard, 95 km / 2200 hm

Vandaag staat de Col d’Izoard (2360 m) via de klassieke zuidkant op het programma. Velen Tourduels zijn op deze weg al uitgevochten. De 25 km lange klim begint rustig met stukjes vals plat. Na de afslag even voor Château Queyras wordt de klim pittiger. 8 km voor de top klimt u 5 km aan een gemiddelde van 9 %. Na de col bereikt te hebben keert u terug naar Guillestre via dezelfde weg.
La boucle d’Izoard is een goed bewegwijzerde fietsroute vanuit Guillestre. U klimt zoals bij de kortere rondrit via de zuidkant naar de Col d’Izoard. Daarna daalt u af naar Briançon. Vervolgens fietst u via kleinere wegen door de vallei van de Durance terug naar Guillestre en hierbij krijgt u nog wat kortere klimmetjes onder de wielen geschoven. Elke kilometer staat een bordje met de te verwachten stijging of daling.

Dag 7. Guillestre – Sisteron 112 km / 117 km

De etappe naar Sisteron brengt u eerst door de vallei van La Durance. U fietst hierbij veelal op kleine wegen ietwat hoger dan de drukke hoofdweg en daardoor dient er af en toe geklommen te worden. Na Embrun start er een pittige klim tot even voorbij Puy Sanières (1208 m, 6.5 km). Daarna blijft de weg meer op dan neer gaan en bereikt u Saint Apollinaire (1272 m). Even voorbij Chorges volgt de klim naar de Col Lebraut (1110 m, 5.4 km). Er zijn fantastische uitzichten op het Lac de Serre – Ponçon en zijn indrukwekkende stuwdam. De laatste klim van de dag, de Col de Sarraut (980 m) verloopt in 2 stapjes (3.9 km en 5.2 km) en is niet zo steil. Afsluiten doet u met een lange afdaling naar Sisteron en zijn camping.

De langere etappe heeft als laatste klim de Col de Sagnes. Ook deze verloopt in 2 stapjes. Het eerste is nog hetzelfde traject als de Col de Sarraut. Daarna gaat u echter 8.5 km klimmen. De top ligt niet alleen 200 m hoger (1189 m) maar het is ook een stuk steiler, met enkele passage van ruim 7%. Ook nu sluit u af met een lange afdaling naar Sisteron en zijn camping.

Dag 8. Vertrek naar Nederland

Inbegrepen

• Camping– en douchegelden
• Veldkeuken
• Luifels, tafels en banken
• Reisbegeleiding
• Bagagevervoer
• Technische assistentie en materiaalservice
• Routebeschrijving
• GPS-tracks
• Vervoer Nederland – Frankrijk per Royal-Class fietsbus v.v. (buscode BSFRVSI/BSFRSIS)

Bij te boeken

• Kaart: Michelin 334 (1:150.000)
• Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

• De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14, – per persoon per dag

Reisbegeleiding

De reisbegeleiding bestaat uit twee begeleiders. Zij zorgen voor etappe-informatie, bagagevervoer, technische assistentie en materiaalservice, verzorging onderweg en de boodschappen. In het eigen verplaatsbaar restaurant wordt er een heerlijke drie-gangenmaaltijd gekookt. Eén avond wordt er niet gekookt.

Eten & drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.

De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14, – per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Technische assistentie en hulp

Tijdens de reis gaat er een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en de begeleiders zijn al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht.

 
Fietsbus

De reis met de fietsbus duurt 10 dagen. De fietsbus vertrekt op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag (dag 1) aan in Sisteron. Terug vertrekt u op zaterdagavond en komt u op zondag (dag 10) aan in Nederland.
De reistijd vanaf Maastricht naar Sisteron bedraagt ongeveer 16,5 uur, de bus zal rond 09.00 in Sisteron aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Reisschema fietsbus (BSFRVSI/BSFRSIS)

Cycletours Fietsbus

Heenreis

vrijdag
• 11.45 V Amsterdam
• 13.00 V Utrecht
• 15.00 V Eindhoven
• 16.30 V Maastricht
zaterdag
• 06.00    Veynes
• 07.30 A Sisteron

Terugreis

zaterdag
• 20.00 V Sisteron
• 23.00    Avignon
zondag
• 10.30 A Maastricht
• 12.00 A Eindhoven
• 14.00 A Utrecht
• 15.00 A Amsterdam

Eigen vervoer

Komt u met eigen vervoer, dan wordt u op zaterdag in de loop van de dag verwacht op de camping. U treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers.
De route vanaf Utrecht naar Sisteron is Antwerpen – Brussel – Neufchateau – Metz – Langres – Beaune – Macon – Lyon – Grenoble – Sisteron.
U kunt de auto op de parkeerplaats naast de camping op eigen risico parkeren.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kamperen

De kampeerplaatsen zijn gereserveerd, u dient echter zelf te zorgen voor een tent, matje, slaapzak, binnenzak (laken) en zaklamp. Dit is een reis met een mobiele keuken,wat inhoudt dat er een volledig ingerichte keuken mee gaat inclusief bekers, borden en bestek alsmede tafels en banken. De kosten voor de maaltijden betaalt u ter plaatse (circa € 14,- p.p.p.d.).

Bagagevervoer

Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en wanneer het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming.Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.
Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijden het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).