Fietsvakantie Griekenland Cycladen – Paros, Syros & Naxos

Cycletours _Fietsvakantie Griekenland Cycladen - Paros Syros Naxos - Syros

Vernieuwd! Niveau 3 | Reiscode GCI | Individueel | Hotel | 15 dagen | Vliegtuig, eigen vervoer

Tijdens deze vernieuwde fietsvakantie Griekenland Cycladen maakt u kennis met een archipel van zonovergoten eilanden in de diepblauwe Egeïsche Zee. U start op Rhodos, een bosrijk eiland behorende tot de Dodekanisos. Per nachtboot vaart u dan naar Syros, een wat apart eiland vanwege zijn architectuur (grijsrood) en religie (rooms-katholiek ipv Grieks-orthodox). Lokale veerboten brengen u dan achtereenvolgens naar Paros en Naxos, waar blauw en wit de toon aangeven in de steden en dorpen. In Paros logeert u in het hoofdstadje. In Naxos aan een paradijselijk strand. Na de stilte van de groene eilanden Paros en Naxos met hun marmergroeves en mooie bergdorpen reist u weer terug naar Rhodos, waar u Rhodos Stad, Unesco erfgoed, kunt ontdekken.

Hoogtepunten Fietsreis Cycladen

• Hoppen over vier eilandenFietsvakantie Griekenland Cycladen GCI1 Kaart
• Druipsteengrotten van Antiparos
• Marmergroeven op Naxos
• Syros weg van het massatoerisme
• Start op Rhodos

Boeken

Reisdata en Prijzen 2019

Per Persoon, bij verblijf in 2-persoonskamer
Iedere zondag vanaf 28 april t/m 19 mei € 899,-
Iedere zondag vanaf 26 mei t/m 23 juni en 1 september € 959,-
Iedere zondag vanaf 8 september t/m 29 september € 899,-
Toeslag 1-persoonskamer van 28 april t/m 19 mei en 8 september t/m 29 september € 295,-
Toeslag 1-persoonskamer van 26 mei, 9, 16 en 23 juni en 1 september € 439,-
Toeslag 1 pk alleenreizend € 549,-
*Het eilandschema kan variëren i.v.m. beschikbare veerboten

Bij te boeken

Extra nacht in Kalavarda vooraf (incl. ontbijt)
Per persoon bij verblijf in een 2-persoonskamer € 39,-
Toeslag 1-persoonskamer € 20,-

Extra nacht Rhodos-Stad achteraf
Per persoon bij verblijf in een 2-persoonskamer € 60,-
Toeslag 1-persoonskamer € 25,-

Vliegreis Schiphol – Rhodos – Schiphol v.v. incl. 15 kg ruimbagage vanaf € 220,-
Transfer eigen fiets € 40,-

Fietshuur

Hybride € 105,-
E-bike € 199,-

Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 20,- per boeking

Boeken

Dag 1. Aankomst op Rhodos

Na aankomst op het vliegveld wordt u opgehaald naar uw hotel in Kalavarda gebracht. Het hotel ligt circa 1 km van het strand.

Dag 2. Rhodos, rondrit Apollona, 48 km

Door een groen dal klimt u naar Salakos aan de voet van de groene bergrug Profitis Ilias. Daarna fietst u om deze bergrug heen over een panoramaweg door de dorpen Apollona en Platania. Eleousa is een voormalige Italiaanse nederzetting en niet ver buiten dit dorp ligt Fountoukli, de oudste byzantijnse kapel van Rhodos.

Dag 3. Fietstocht naar Rhodos-Stad, 42 km, boot naar Syros

Door het bosrijke binnenland van Rhodos fietst u naar dorpen als Maritsá en Pastída voor een koffiepauze op een aangenaam dorpsterras. Via sluiproutes rijdt u Rhodos-stad binnen waar een vijf markante zuilen wachten op een kleine fotosessie. Dan daalt u af naar de haven waar om de boot naar Syros vertrekt. Op de boot beschikt u over een cabine met eigen sanitair. Na de middernachtelijke aankomst op Syros slaapt u verder in uw hotel. Syros is een bijzonder eiland omdat het overwegend rooms-katholiek is en niet orthodox. Ook de bouwstijl van de hoofdstad Ermoupoli wijkt af van het blauwwitte van de Cycladen en is eerder grijsrood zoals Korfoe of Nafplio. Ermoupoli en de tweede stad Ano-Syros zijn gebouwd tegen steile heuvelflanken. Het hotel ligt in Ermoupoli, dichtbij het centrum.

Dag 4. Aankomst op Syros, rondrit Chroussa, 31 of 50 km

Deze dagtocht begint met spectaculaire uitzichten op Ermoupoli en Ano Syros. Daarna klim je naar een van de mooie dorpen in het binnenland, Chroussa. De kerk van Faneromeni ligt heel markant op een van de hoogste punten. Na de badplaats Kini keert u terug in Ermoupoli. U kunt de tocht uitbreiden met een retourrit naar het noorden. Dit gebied is veel bergachtiger dan het zuiden en er zijn indrukwekkende uitzichten op de buureilanden Mykonos en Tinos.

Dag 5. Boot naar Paros, rustdag

Vandaag vaart u van Syros naar Paros. Deze overtocht duurt circa 2,5 uur. Uw hotel ligt midden in het netwerk van steegjes van de hoofdplaats Parikia, tussen de witgepleisterde huizen en de kerkjes met blauwe koepels. De rest van deze dag is vrij.

Dag 6. Rondrit Naousa en Lefkes, 41 of 51 km

Vandaag staat de belangrijkste route van Paros op het programma. Die gaat eerst naar de Kolymvithres, markante rotsen met kleine zandstrandjes. Naoussa is de belangrijkste vissershaven van Paros. Via een vlakke route gaat het zuidwaarts naar Piso Livadi. Het slot van de route gaat door het binnenland. Hier ligt het mooie bergdorp Lefkes met prima taverna’s voor een heerlijke Griekse lunch.

Dag 7. Paros, rondrit Antiparos, 35 km

Deze fietstocht gaat naar het zuidwesten, naar het buureilandje Antiparos met z’n beroemde druipsteengrotten. Een kleine veerboot vaart elk half uur heen en weer tussen de haventjes van Pounta en Antiparos (vaartijd 10 minuten). U maakt een lus over het eiland, heen door de heuvels naar grot, terug langs de kust. Bij terugkeer op Paros kunt u desgewenst nog een lus fietsen naar Alykes in het zuiden.

Dag 8. Boot naar Naxos, 12 km naar Agia Anna

De veerboot brengt u in minder dan een uur op Naxos. Een korte fietstocht voert u in de badplaats Agia Anna, waar u logeert in luxe studio’s op een stil deel van een camping. Deze camping ligt direct aan zee met een heerlijk strand.

Dag 9. Naxos, rondit Dimitra-tempel, 43 km

De tocht begint heel makkelijk door het vrijwel vlakke kustgebied. Dat een aantal wegen onverhard is, levert nauwelijks moeilijkheden op. Vanaf Agiassos fietst u geleidelijk omhoog het binnenland in, waar aan de voet van de berg Zas de prachtige opgravingen van de tempel van Dimitra liggen. Hierbij is ook een klein museum. Via mooie dorpen als Sangri en Vivlos keert u terug naar Agia Anna.

Dag 10. Naxos, Marmerrondrit, 60 km

Vandaag fietsen we de koninginnerit op Naxos. Eerst fietst u door het Potamia-dal met drie prachtige dorpjes naar het hart van het eiland. Hier liggen op een plateau vol olijf- en fruitboomgaarden mooie dorpen, waarvan vooral Filoti met zijn mooie platanenplein tot de verbeelding spreekt. Een mooie geleidelijke klim brengt u in Aspitanthos, het hoogste punt tijdens deze reis. Op de terugweg komt u door het gebied van het marmer. Het marmer van Naxos behoort tot het beste van de wereld en wordt al sinds de oudheid onafgebroken gewonnen. Ook nu nog zijn er enkele indrukwekkende afgravingen. Heel bijzonder zijn de Kouros-beelden: grote marmerfiguren die nooit de groeves hebben verlaten.

Dag 11. Naxos, rustdag

Het goudgele strand van Agia Anna ligt er uitnodigend bij voor deze rustdag. Naar het mooie hoofdstadje van Naxos is er een frequente busdienst tot laat in de avond vanuit Agia Anna. In het oude deel van de stad is een netwerk van steegjes aan de voet van de akropolis.

Dag 12. Naxos, 10 km, boot naar Syros

In de ochtend fietst u dwars het eiland over via mooie dorpen als Vivlos, Melanes en Engares. De tocht eindigt aan de haven. Hier neemt u de boot naar Syros (indien er geen rechtstreekse boot is, dan vaart u via Mykonos of Tinos alwaar uverstapt op een boot naar Syros.

Dag 13. Syros, rondrit Galasos en Piskopi, 35 km, boot naar Rhodos

De rondrit doet eerst de zuidkust aan en slingert dan door de binnenlanden naar de mooiste badplaats van Syros, Galasos. Op de terugweg bezoek je twee prachtige dorpen, Danakós en Piskopió. De boot vertrekt pas rond 11 uur ’s avonds. Op de veerboot logeer je in een luxe cabine met eigen badkamer.

Dag 14. Rhodos-Stad, rustdag of stadswandeling

U kunt lekker uitslapen op de boot die rond 10 uur in Rhodos-Stad arriveert. Het hotel ligt vlakbij het middeleeuwse centrum. Er is een prachtige stadswandeling beschikbaar die niet alleen alle highlights aandoet (uit de tijd van de Kruisvaarders, uit de Turkse en uit de Italiaanse periode), maar ook langs onbekende plekjes gaat in de volledig onder UNESCO-bescherming staande binnenstad.

Dag 15. Vertrek naar Nederland

Als uw vliegtuig pas ’s avonds vertrekt, dan is er vandaag nog een fietstocht naar Kalavarda. Deze slingert kriskras langs de westkust. U wordt vanuit Kalavarda (of bij een ochtendvlucht vanuit Rhodos-Stad) naar het vliegveld gebracht.

Inbegrepen

• 14x hotelovernachtingen op basis van 2-persoonskamer met douche en wc
• 6x ontbijt
• Transfer luchthavens Rhodos
• Bagagevervoer
• Veerboot Rhodos – Syros, inclusief 2-persoonshut met eigen sanitair
• Veerboot Syros – Rhodos, inclusief 2-persoonshut met eigen sanitair
• Routeboekje met beschrijving, toeristische informatie en kaartmateriaal
• Persoonlijke ontvangst en routebespreking bij aankomst
• GPS-tracks
• Service hulplijn

Bij te boeken

• Vliegreis Schiphol – Rhodos – Schiphol v.v.
• Fietshuur
• in elke etappeplaats extra nacht mogelijk mits passend in de boot- en vluchtschema’s
• Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

• Overige boottickets € 55,- (gewone veerboten)
• Overige maaltijden en consumpties
• Op Paros en Syros, geen bagagetransfer. De hotels liggen vlakbij de boot resp. 350 meter en 200 meter)

Bijzonderheden

• Het programma kan wijzigingen door veranderingen in de dienstregeling van de verschillende veerdiensten tussen de eilanden.

Arrangement

Deze reis is op basis van logies en ontbijt(6x). In de omgeving van de hotels zijn genoeg restaurants te vinden.
Op Paros en Naxos zijn de ontbijten niet inbegrepen. U vind uitstekende ontbijtadressen dichtbij uw accommodatie. Op Naxos kunt u ook kiezen voor self-catering. De studio’s beschikken over een goed uitgeruste keuken en er is een supermarkt met vers brood op 200 m. Ook op de veerboot Syros – Rhodos is het ontbijt niet inbegrepen

Routebeschrijvingen

De routebeschrijving bestaat uit een beschrijving die wordt aangevuld met kaartmateriaal. De routes zijn met zorg uitgezet; mochten er desondanks onjuistheden of veranderingen in voorkomen, dan stellen we het op prijs als u ons dit laat weten. GPS-tracks sturen wij u op verzoek toe.

Technische assistentie en hulp onderweg

Wanneer er onderweg serieuze problemen met uw huurfiets voordoen (we gaan er vanuit dat u lekke banden e.d. zelf kunt repareren), dan kunt u contact opnemen met onze lokale agent.

Bagagevervoer

Het bagagetransport vindt plaats in overleg met de lokale agent (Rhodos) of met de hotels. Bagage dient op de door hen aangegeven tijd afgegeven te zijn bij de receptie van het hotel, voorzien van bagagelabel. Omdat u op Syros en Paros zelf korte afstanden tussen de haven en het hotel moet afleggen, raden we u aan om bagage daarop af stemmen. U doet er verstandig aan om geen waardevolle voorwerpen, geld of reisdocumenten in uw bagage te laten zitten.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. Op verzoeken kunnen wij u de GPS-tracks toesturen.

Hotel Vouras in Kalavarda

Hotel Vouras is onze thuisbasis op Rhodos waar ook de door onze Nederlandse staf gerunde fietswerkplaats is. Het door een Griekse familie gerunde hotel is echter maar klein, waardoor we soms moeten uitwijken naar kamers in de omgeving.

Studio’s Magaras in Agia Anna op Naxos

Deze vrij nieuwe en ruime studio’s met airco liggen op een rustig deel van een camping direct aan zee net buiten de badplaats Agia Anna. Elke studio ligt begane grond en beschikt over goed ingerichte keuken en een terrasje.

Hotel Captain Manolis in Parikia op Paros

Dit hotelletje ligt aan een groen binnenplaatsje midden in het oude deel van Parikia, het hoofdstadje van Paros. Je loopt zo vanuit je kamer de pittoreske steegjes in. De kamers met airco kijken uit op de binnenplaats waar u lekker buiten kunt zitten.

Hotel Chalaris in Ermoupoli op Syros

Dit hotel ligt vlakbij de haven en ook dicht bij het centrum van Ermoupoli. Het is gevestigd in een stijlvol historisch pand uit 19e eeuw. De kamers zijn comfortabel en hebben airco.

Vliegreis

U kunt bij dit arrangement een vlucht vanaf Schiphol reserveren inclusief 15 kg ruimbagage p.p.. Indien u liever van een andere luchthaven vertrekt (regionale of buitenlandse luchthaven) dan verzoeken wij u dat aan ons door te geven zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen uitzoeken.

Transfer

Na aankomst op het vliegveld wordt u opgehaald en naar uw hotel in Kalavarda (20 min.) gebracht.  U wordt aan het einde van de reis door ons vanuit Kalavarda weer terug naar het vliegveld gebracht

De fiets

U kunt eventueel uw eigen fiets meenemen.

De huurfiets

Cycletours Fietsvakantie Griekenland Cycladen Fiets TrekAls u een huurfiets gereserveerd heeft, staat deze in opgegeven maat en type voor u klaar in de werkplaats achter Hotel Vouras in Kalavarda. Bij uw fiets krijgt u de beschikking over een plaksetje, fietspomp en een reserve binnenband. De fietsen zijn voorzien van een fietstasje en een bidonhouder. Een bidon moet u zelf meenemen (kleine flesjes bronwater passen meestal ook in de bidonhouder en zijn in Griekenland overal te koop). Minstens één van uw fietsen is voorzien van een fietscomputer. Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen. Op de huurfietsen zijn de huurvoorwaarden van kracht zoals deze op de Cycletours-website staan. Wij zorgen dat u uw fiets schoon krijgt uitgereikt.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terras stop uw fiets altijd op slot te zetten.

Kleding

Het dragen van een goede fietshelm kan ernstig letsel voorkomen in geval van een valpartij. Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Afhankelijk van uw fiets is een fietsbroek met zeem aan te bevelen. Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Bagagevervoer

Het bagagetransport vindt plaats in overleg met de lokale agent (Rhodos) of met de hotels. Bagage dient op de door hen aangegeven tijd afgegeven te zijn bij de receptie van het hotel, voorzien van bagagelabel.
Omdat u op Syros en Paros zelf korte afstanden tussen de haven en het hotel moet afleggen, raden we u aan om bagage daarop af stemmen.

Fietsvakantie Griekenland Cycladen GCI1 Kaart Fietsvakantie Griekenland Cycladen GCI2 Kaart Fietsvakantie Griekenland Cycladen GCI3 Kaart Fietsvakantie Griekenland Cycladen GCI4 Kaart