Fietsvakantie Griekenland Cycladen

Fietsvakantie de Cycladen Syros Cycletours

Vernieuwd! Niveau 3 | Reiscode GCI | Individueel | Hotel | 16 dagen | Vliegtuig, eigen vervoer

Tijdens deze vernieuwde fietsvakantie Griekenland Cycladen maakt u kennis met een archipel van zonovergoten eilanden in de diepblauwe Egeïsche Zee. U start op Rhodos, een bosrijk eiland behorende tot de Dodekanisos. Per nachtboot vaart u dan naar Syros, een wat apart eiland vanwege zijn architectuur (grijsrood) en religie (rooms-katholiek ipv Grieks-orthodox). Lokale veerboten brengen u dan achtereenvolgens naar Paros, Naxos en Santorini waar blauw en wit de toon aangeven in de steden en dorpen. In Paros logeert u in het hoofdstadje. In Naxos aan een paradijselijk strand. Na de stilte van de groene eilanden Paros en Naxos met hun marmergroeves en mooie bergdorpen reist u naar het drukkere Santorini. Dit spectaculaire eiland bestaat uit de kraterrand van een actieve vulkaan. Van Santorini vliegt u terug huiswaarts.

• Hoppen over vijf eilandenFietsvakantie Griekenland Cycladen GCI1 Kaart
• Druipsteengrotten van Antiparos
• Het spectaculaire vulkaaneiland Santorini
• Marmergroeven op Naxos
• Start op Rhodos

Boeken

Reisdata en Prijzen
Per persoon 2017 2 pk 1 pk
Iedere donderdag en zondag vanaf 4 mei t/m 22 juni 2017 € 895,- € 1250,-
Iedere donderdag en zondag vanaf 31 augustus t/m 5 oktober 2017 € 895,- € 1250,-
Toeslag 1 pk alleenreizend € 505,-
Vliegreis Schiphol – Rhodos – Santorini- Schiphol v.v. incl. 15 kg ruimbagage vanaf € 220,-
Het eilandschema kan variëren i.v.m. beschikbare veerboten
Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 20,- per boeking
Extra nacht in Kalavarda vooraf (incl. ontbijt)
Per persoon 2 pk 1 pk
Mei t/m oktober 2017 € 39,- € 52,-
Extra nacht Karterados, Santorini achteraf
Per persoon 2 pk 1 pk
Mei t/m oktober 2017 € 45,- € 60,-

In iedere etappeplaats is in principe verlengen mogelijk. Prijzen op aanvraag

Fietshuur:
Hybride € 125,-
E-bike € 195,-
Boeken

Dag 1. Aankomst op Rhodos.

Na aankomst op het vliegveld wordt u opgehaald naar uw hotel in Kalavarda gebracht. Het hotel ligt circa 1 km van het strand.

Dag 2. Rhodos, rondrit Kritinia, 35 km.

U maakt een prachtige rit langs de nauwelijks bewoonde westkust waarbij de opgravingen bezoekt van de antieke stadstaat Kamiros, het dorpje Mandriko met zijn mooie kerk en gastvrije café, de vissershaven van Skala Kamiros, het strand van Kopria gelegen tussen rotswanden. Op het verste punt van de route kijkt u vanaf de kasteelruïne van Kritinia uit de kruisvaarderstijd uit over de eilandengroep van Chalki.

Dag 3. Fietstocht naar Rhodos-Stad, 42 km, boot naar Syros.

*
Door het bosrijke binnenland van Rhodos fietst u naar dorpen als Maritsá en Pastída voor een koffiepauze op een aangenaam dorpsterras. Via sluiproutes rijdt u Rhodos-stad binnen waar een vijf markante zuilen wachten op een kleine fotosessie. Dan daalt u af naar de haven waar om 17 uur de boot naar Syros vertrekt. Aan boord van de boot beschikt u over een luxe cabine (binnenhut).

Dag 4. aankomst op Syros, rondrit Galasos, 35 km.

*
U komt om 4 uur ’s nachts aan op Syros. U loopt 350 meter naar uw hotel waar u uw nachtrust kunt vervolgen.
Syros is een bijzonder eiland omdat het overwegend rooms-katholiek is en niet orthodox. Ook de bouwstijl van de hoofdstad Ermoupoli wijkt af van het blauwwitte van de Cycladen en is eerder grijsrood zoals Korfoe of Nafplio. Ermoupoli en de tweede stad Ano-Syros zijn gebouwd tegen steile heuvelflanken. Het hotel ligt in Ermoupoli, dichtbij het centrum.
Overdag maakt u een rondrit die eerst de zuidkust aandoet en dan door de binnenlanden slingert naar de mooiste badplaats van Syros, Galasos. Op de terugweg bezoekt u twee prachtige dorpen, Danakós en Piskopió.

Dag 5. Syros, rondrit Chroussa, 28 tot 50 km.

Deze dagtocht begint met spectaculaire uitzichten op Ermoupoli en Ano Syros. Daarna klimt u naar een van de mooie dorpen in het binnenland, Chroussa. De kerk van Faneromeni ligt heel markant op een van de hoogste punten. De tocht eindigt met een facultatieve retourrit naar het noorden. Dit is veel bergachtiger dan het zuiden en er zijn indrukwekkende uitzichten op de buureilanden Mykonos en Tinos.

Dag 6. Boot naar Paros.

Vandaag vaart u van Syros naar Paros. Deze overtocht duurt circa 2,5 uur. Uw hotel ligt midden in het netwerk van steegjes van de hoofdplaats Parikia, tussen de witgepleisterde huizen en de kerkjes met blauwe koepels. De rest van deze dag is vrij.

Dag 7. Paros, rondrit Lefkes, 41 of 51 km.

Vandaag staat de belangrijkste route van Paros op het programma. Die gaat eerst naar de Kolymvithres, markante rotsen met kleine zandstrandjes. Naoussa is de belangrijkste vissershaven van Paros. Via een vlakke route gaat het zuidwaarts naar Piso Livadi. Het slot van de route gaat door het binnenland. Hier ligt het mooie bergdorp Lefkes met prima taverna’s voor een heerlijke Griekse lunch.

Dag 8. Paros, rondrit Antiparos, 35 of 58 km.

Deze fietstocht gaat naar het zuidwesten, naar het buureilandje Antiparos met z’n beroemde druipsteengrotten. Een kleine veerboot vaart elk half uur heen en weer tussen de haventjes van Pounta en Antiparos (vaartijd 10 minuten). U maakt een lus over het eiland, heen door de heuvels naar grot, terug langs de kust. Bij terugkeer op Paros kunt u desgewenst nog een lus fietsen naar Alykes in het zuiden.

Dag 9. Boot naar Naxos, 10 km naar Agia Anna.

De veerboot brengt je in minder dan een uur op Naxos. Een korte fietstocht voert u in de badplaats Agia Anna, waar u logeert in luxe studio’s op een stil deel van een camping. Deze camping ligt direct aan zee met een heerlijk strand.

Dag 10. Naxos, rondit Dimitra-tempel, 43 km.

De tocht begint heel makkelijk door het vrijwel vlakke kustgebied. Dat een aantal wegen onverhard is, levert nauwelijks moeilijkheden op. Vanaf Agiassos fietst u geleidelijk omhoog het binnenland in, waar aan de voet van de berg Zas de prachtige opgravingen van de tempel van Dimitra liggen. Hierbij is ook een klein museum. Via mooie dorpen als Sangri en Vivlos keert u terug naar Agia Anna.

Dag 11. Naxos, Marmerrondrit, 53 of 69 km.

Het marmer van Naxos behoort tot het beste van de wereld en wordt al sinds de oudheid onafgebroken gewonnen. Ook nu nog zijn er enkele indrukwekkende afgravingen. Heel bezonder zijn de Kouros-beelden: grote marmerfiguren die nooit de groeves hebben verlaten. Deze fietstocht gaat daarlangs, maar doet eerste het groene hart van Naxos aan. Hier liggen op een plateau talrijke oude dorpen temidden van vruchtbare grond. Landschappelijk is deze route dan ook erg mooi. De basisroute gaat van het plateau direct door naar het dorp Moni. Na Moni is het meer dalen dan stijgen. Voor de liefhebbers is de route uit te breiden van een lus door een paar prachtige bergdorpen: Filóti en Apíranthos.

Dag 12. Naxos, Potamiaroute, 32 of 43 km.

Potamos betekent rivier in het Grieks. De enige stroom op Naxos heet dan ook Potamia. Het is een prachtig dal dat de hoofdstad met het plateau van Chalki (zie de Marmerroute) verbindt. Ook de naamgeving van de dorpjes in het dal is eenvoudig: Kato, Mesi en Ano Potamia, oftewel Laag, Midden en Hoog Potamia. Een fietstocht door dit dal is een aanrader en we bieden u twee mogelijkheden. Het eerste is een retourrit tot Hoog Potamia (32 km). Bij deze rit heeft u voldoende tijd om de fiets te parkeren en een stukje door het rivierdal te wandelen. Bij de tweede mogelijkheid klimt u door tot Chalki en keert u terug via een ferme maar niet moeilijke lus door het zuiden van Naxos (43 km).

Dag 13. Agia Anna-Haven, 9 km, boot naar Santorini, Haven-Karterados, 8 km of transfer.

Tijdens de korte rit van Agia Anna naar de haven van Naxos komt u langs Yria, een mooie kleine opgraving van een antiek heiligdom. U kunt desgewenst nog even rondneuzen in Naxos-Stad voordat u naar Santorini vaart (vaartijd tot 2 uur). De haven van Santorini ligt aan de voet van de spectaculaire kraterwand. De vulkaan is circa 1600 vC uitgebarsten en maakte een eind aan de Minoïsche cultuur. De weg klimt met veel haarspeldbochten tegen de kraterwand omhoog (290 hoogtemeters in 4 km). U mag zich aan deze klim wagen (zeer lonend wegens de uitzichten) maar u kunt ook met de bagagewagen meerijden.

Dag 14. Santorini, rondrit Oia, 28 of 29 km.

U fietst eerst naar de hoofdplaats Fira, die spectaculair op de rand van de krater is gelegen. Daarna fietst u deels over de kraterrand naar Oia. Ook hier zijn de witgepleisterde huizen fraai op de kraterrand gedrapeerd. Voor de terugweg zijn er twee routes, die niet zozeer in afstand verschillen maar wel in de te bedwingen hellingen. De zwaarste variant daalt af naar de oostkust waar stille stranden u uitnodigen, waarna u op het eind moet u nog even flink klimmen.

Dag 15. Santorini, rondrit Akrotiri, 37 of 45 km.

Hoogtepunten van deze dagtocht door het zuiden van het eiland Santorini zijn de dorpen Pýrgos en Megalochóri, de zwarte stranden van Perivóli, de uitzichten op de krater bij het dorp Akrotíri en de gelijknamige opgravingen ten zuiden van dat dorp, uit de tijd van vóór de vulkaanuitbarsting. Het is een pittige route, met name de klim naar Pýrgos in het eerste deel en door Megalochóri op de terugweg. Nabij Akrotíri zijn er een paar stukjes onverhard.

Dag 16. Vertrek naar Nederland.

U wordt vanuit Karterados naar het vliegveld gebracht.

*Als de startdag een donderdag is i.p.v. een zondag verblijft u, door de dienstregeling van de nachtboot Syros-Rhodos, een dag korter op Syros en een dag langer op Rhodos. Het dagprogramma ziet er dan als volgt uit:
Dag 3. Rhodos, rondrit Apollonas vanuit Kalavarda, 49 km
Dag 4. Etappe Kalavarda-Rhodos-Stad 42, boot naar Syros.
Dag 5. Aankomst op Syros, rondrit op Syros.
De rest van het programma blijft hetzelfde.

Inbegrepen

• 15x hotelovernachtingen op basis van 2-persoonskamer met douche en wc
• 8x ontbijt
• Transfer luchthavens Rhodos (aankomst) en Santorini (vertrek)
• Bagagevervoer (behalve op Syros en Paros)
• Veerboot Rhodos – Syros, inclusief 2-persoonshut met eigen sanitair
• Routeboekje met beschrijving, toeristische informatie en kaartmateriaal
• Persoonlijke ontvangst en routebespreking bij aankomst
• GPS-tracks
• Service hulplijn

Bij te boeken

• Vliegreis Schiphol – Rhodos en Santorini – Schiphol v.v.
• Fietshuur
• in elke etappeplaats extra nacht mogelijk mits passend in de boot- en vluchtschema’s
• Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

• Overige boottickets € 45,- (gewone veerboten) of € 70,- (high-speedveerboten)
• Overige maaltijden en consumpties
• Op Paros en Syros, geen bagagetransfer. De hotels liggen vlakbij de boot resp. 350 meter en 200 meter)

Bijzonderheden

• Het programma kan wijzigingen door veranderingen in de dienstregeling van de verschillende veerdiensten tussen de eilanden.

 

Arrangement

Deze reis is op basis van logies en ontbijt(8x). In de omgeving van de hotels zijn genoeg restaurants te vinden.
Op Paros en Naxos zijn de ontbijten niet inbegrepen. U vind uitstekende ontbijtadressen dichtbij uw accommodatie. Op Naxos kunt u ook kiezen voor self-catering. De studio’s beschikken over een goed uitgeruste keuken en er is een supermarkt met vers brood op 200 m.

Routebeschrijvingen

De routebeschrijving bestaat uit een beschrijving die wordt aangevuld met kaartmateriaal. De routes zijn met zorg uitgezet; mochten er desondanks onjuistheden of veranderingen in voorkomen, dan stellen we het op prijs als u ons dit laat weten. GPS-tracks sturen wij u op verzoek toe.

Technische assistentie en hulp onderweg

Wanneer er onderweg serieuze problemen met uw huurfiets voordoen (we gaan er vanuit dat u lekke banden e.d. zelf kunt repareren), dan kunt u contact opnemen met onze lokale agent.

Bagagevervoer

Het bagagetransport vindt plaats in overleg met de lokale agent (Rhodos) of met de hotels (Naxos en Santorini). Bagage dient op de door hen aangegeven tijd afgegeven te zijn bij de receptie van het hotel, voorzien van bagagelabel. Omdat u op Syros en Paros zelf korte afstanden tussen de haven en het hotel moet afleggen, raden we u aan om bagage daarop af stemmen. U doet er verstandig aan om geen waardevolle voorwerpen, geld of reisdocumenten in uw bagage te laten zitten.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. Op verzoeken kunnen wij u de GPS-tracks toesturen.

Hotel Vouras in Kalavarda

Hotel Vouras is onze thuisbasis op Rhodos waar ook de door onze Nederlandse staf gerunde fietswerkplaats is. Het door een Griekse familie gerunde hotel is echter maar klein, waardoor we soms moeten uitwijken naar kamers in de omgeving.

Santorini Pension Atlas met zwembad in Karterados

Een klein hotel met een mooi zwembad aan een doorgaande weg. Het wordt gerund door de Zwitserse Trudi en haar Griekse man Petros, die de transfers verzorgd. De kamers hebben airco.

Studio’s Magaras in Agia Anna op Naxos

Deze vrij nieuwe en ruime studio’s met airco liggen op een rustig deel van een camping direct aan zee net buiten de badplaats Agia Anna. Elke studio ligt begane grond en beschikt over goed ingerichte keuken en een terrasje.

Hotel Captain Manolis in Parikia op Paros

Dit hotelletje ligt aan een groen binnenplaatsje midden in het oude deel van Parikia, het hoofdstadje van Paros. Je loopt zo vanuit je kamer de pittoreske steegjes in. De kamers met airco kijken uit op de binnenplaats waar u lekker buiten kunt zitten.

Hotel Chalaris in Ermoupoli op Syros

Dit hotel ligt vlakbij de haven en ook dicht bij het centrum van Ermoupoli. Het is gevestigd in een stijlvol historisch pand uit 19e eeuw. De kamers zijn comfortabel en hebben airco.

Vliegreis

U kunt bij dit arrangement een vlucht vanaf Schiphol reserveren inclusief 15 kg ruimbagage p.p.. Indien u liever van een andere luchthaven vertrekt (regionale of buitenlandse luchthaven) dan verzoeken wij u dat aan ons door te geven zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen uitzoeken. Omdat deze reis begint op Rhodos en eindigt op Santorini is het niet mogelijk om uw eigen fiets mee te nemen.

Transfer

Na aankomst op het vliegveld wordt u opgehaald en naar uw hotel in Kalavarda (20 min) gebracht.  U wordt aan het einde van de reis door de mensen van uw hotel op Santorini naar het vliegveld gebracht (10 minuten).

De fiets

Omdat deze reis begint op Rhodos en eindigt op Santorini is het niet mogelijk om uw eigen fiets mee te nemen.

De huurfiets

Als u een huurfiets gereserveerd heeft, staat deze in opgegeven maat en type voor u klaar in de werkplaats achter Hotel Vouras in Kalavarda. Bij uw fiets krijgt u de beschikking over een plaksetje, fietspomp en een reserve binnenband. De fietsen zijn voorzien van een fietstasje en een bidonhouder. Een bidon moet u zelf meenemen (kleine flesjes bronwater passen meestal ook in de bidonhouder en zijn in Griekenland overal te koop). Minstens één van uw fietsen is voorzien van een fietscomputer. Desgewenst kunt u zelf een kaarthouder meenemen en op uw huurfiets monteren. Dit geldt eveneens voor een eigen zadel of pedalen. Op de huurfietsen zijn de huurvoorwaarden van kracht zoals deze op de Cycletours-website staan. Wij zorgen dat u uw fiets schoon krijgt uitgereikt.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terras stop uw fiets altijd op slot te zetten. Aan het einde van de reis laat u de fiets achter bij uw hotel op Santorini.

Kleding

Het dragen van een goede fietshelm kan ernstig letsel voorkomen in geval van een valpartij. Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Afhankelijk van uw fiets is een fietsbroek met zeem aan te bevelen. Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Bagagevervoer

Het bagagetransport vindt plaats in overleg met de lokale agent (Rhodos) of met de hotels (Naxos en Santorini). Bagage dient op de door hen aangegeven tijd afgegeven te zijn bij de receptie van het hotel, voorzien van bagagelabel.
Omdat u op Syros en Paros zelf korte afstanden tussen de haven en het hotel moet afleggen, raden we u aan om bagage daarop af stemmen.

Fietsvakantie Griekenland Cycladen GCI1 Kaart Fietsvakantie Griekenland Cycladen GCI2 Kaart Fietsvakantie Griekenland Cycladen GCI3 Kaart Fietsvakantie Griekenland Cycladen GCI4 Kaart Fietsvakantie Griekenland Cycladen GCI5 Kaart