Fietsvakantie Groot-Brittannië, Hadrians Wall, de grens van het Romeinse Rijk

Fietsvakantie Groot Brittannie van Newcastle naar Edinburgh

Niveau 2 | Reiscode ENE | Individueel | Hotel | 10/12 dagen | Vliegtuig, boot, eigen vervoer

Engelsen koesteren hun eigenheid en laten de boel graag bij het oude. Daarom is dit ook zo’n aantrekkelijke reis. Eerst een traject langs de Muur van Hadrianus, dan spreekt men echt over de “Oudheid”en dan een route langs de kust. Door plaatsen, zoals u ze kunt uit boeken en films, langs kastelen, waar u de Lord nog zo voor u ziet,  langs sporen, stations en bruggen, als uit het begin van de Industriële Revolutie. Heerlijk zo’n fietstocht door de geschiedenis en door twee landen: Engeland en Schotland. En natuurlijk elke dag  a cup of tea with cake. Off course, my dear!

Hoogtepunten fietsen van Newcastle – Edinburgh

• Muur van Hadrianus
• Kustlijn Engeland – Schotland
• Romeinen en Engelse kastelen
• Verblijf in hotels

Boeken

Reisdata en Prijzen 2019

Per persoon, bij verblijf in 2-persoonskamer
Iedere dag vanaf 1 april t/m 15 oktober € 1245,-
Toeslag 1-persoonskamer € 499,-

Bij te boeken

Extra nacht Newcastle (incl. ontbijt)
Per persoon bij verblijf in een 2-persoonskamer
April t/m oktober 2019 € 80,-
Toeslag 1-persoonskamer € 80,-

Extra nacht Edinburgh (incl. ontbijt) 
Per persoon bij verblijf in een 2-persoonskamer
April t/m oktober 2019 vanaf € 90,-
Toeslag 1-persoonskamer vanaf € 90,-

Vervoer
Vliegreis Schiphol – Newcastle – Edinburgh – Schiphol incl. 1 stuk handbagage p.p. vanaf  € 172,- (€ 232,- incl. 23 kg ruimbagage)
Transfer vanaf vliegveld naar hotel in Newcastle € 22,- p.p.
Transfer vanaf hotel Edinbugh naar luchthaven € 30,- p.p.
Boot IJmuiden – Newcastle – IJmuiden, p.p. vanaf € 258,- incl. fiets, excl. maaltijden
Transfer haven naar hotel Newcastle en v.v. € 20,- p.p. enkele reis
Transfer haven naar hotel Newcastle incl. eigen fiets v.v. € 26,- p.p. enkele reis
U kunt met eigen fiets, ook per fiets naar het hotel

Fietshuur

Hybride € 190,- incl. helm
E-bikes € 295,- incl helm

Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 20,- per boeking

Als u uw vertrekdatum, mogelijk verlengingen en vervoer doorgeeft, maken we voor u een vrijblijvende offerte.

Boeken

Dag 1. Aankomst Newcastle

Na aankomst in Newcastle, volgt er een transfer per taxi  naar uw hotel. Volop gelegenheid om eerst het deze stad te verkennen.

Dag 2. Newcastle – Bowness on Solway – Gilsland, 59 km

De volgende dag na het ontbijt ontmoet u onze lokale vertegenwoordiger en ontvangt u een informatiepakket. Eerst heeft u een transfer helemaal naar de westkust naar Bowness. Vanaf daar gaat u fietsen. Het is het begin van de beroemde Muur van Hadrianus, de scheidings/beschermingsmuur tussen het  Romeinse Rijk en de Barbaren. (Toen dus ook al een een politiek gebruikt middel!). U fietst de Hadrian’s Wall National Trail, een route met adembenemende uitzichten. Tevens een gekend gebied vanwege zijn rijke fauna. U komt langs Carlisle, de hoofdstad van het graafschap Cumbria met zijn musea, Kathedraal en kasteel en vervolgt de weg langs de rivier de Eden naar Warwick Bridge. Een zeer fotogeniek deel van de route. Vandaar gaat het op en neer naar Lanercost met zijn imposante Augustijner klooster en ten slotte naar Gilsland.

Dag 3. Gilsland – Corbridge,  50 km

Eerst een stukje omhoog vanuit Greenhead  en afdalen via de South Tyne vallei naar het dorpje Haltwhistle. Prima pleisterplaats voor een kopje thee met cake in een van de vele tea shops. U bevindt zich in Northumberland. Lekker aangesterkt vervolgt u de route naar Vindolanda, een Romeinse nederzetting en fort. Dan een stevige klim naar Crindledykes. Dan heerlijk afdalen via Hexham naar Corbridge.

Dag 4. Corbridge – Tynemouth, 52 km

Her klimmen is voorbij. Vandaag hoofdzakelijk door valleien en langs rivieroevers naar uiteindelijk het eind van de Muur van Hadrianus in Newcastle.  U passeert leuke dorpjes als Ovingham en Wylam, de geboorteplaats van George Stephenson, de “vader”van de stoomlocomotief,  fietst over oude spoorwegtrajecten, langs rivier de Tyne, bewondert spectaculaire (spoor)bruggen en bereikt boven langs Newcastle uiteindelijk het de monding van de Tyne gelegen Tynemouth.

Dag 5. Tynemouth – Warkworth, 58 km

U verlaat het stedelijke Newcastle langs de kust omhoog langs het Victoriaanse Whiley Baai en het havenstadje Blyth. De route wordt steeds landelijker met stille weggetjes, open landschappen duinen en zandstranden. Einddoel vandaag is Warkworth met zijn indrukwekkende Middeleeuwse kasteel, gebouwd door de graaf van Nothumberland.

Dag 6. Warkworth – Bamburgh, 48 km

U vervolgt de kustlijn, eerst een stop in leuke plaatsje Alnmouth, voor de verplicht thee met cake. U vervolgt de route door oude havenplaatsjes als Craster, passeert de ruīne van Dunstanbirgh en eindigt in Bamburgh, met zijn imposante kasteel als decor.

Dag 7. Bamburgh – Berwick upon Tweed, 38 km

Al snel vanuit Bamburgh doemt het Heilige Eiland Lindisfame op. Als het tij laag staat, is het mogelijk om over een dam naar dit eiland te fietsen, extra 11 km, en deze bijzondere plek te bezoeken. Uiteindelijk gaat de tocht van vandaag naar de toeristenplaats Berwick upon Tweed. In de geschiedenis vormde deze plaats de grens tussen Engeland en schotland. Vandaar de vele veroveringen en verdedigingswallen

Dag 8. Berwick upon Tweed – Kelso, 50 km

De route van vandaag slingert in een paar keer Engeland uit, Schotland in en weer Schotland uit en Engeland in. Op het einde van de dag bent u toch echt in Schotland. Eerst een stuk door het binnenland door Tweed Valley. U steekt de rivier de Tweed over via de beroemde Unoin Suspension Bridge. Onderweg natuurlijk een thee met deze keer een honinggebak bij de Chainbridge Honey Farm en wederom aangesterkt rijdt u naar Kelso. Een mooi oud stadje. Hier staat ook het Floor Castle, het grootste kasteel in Schotland, dat nog partciulier bewoond wordt.

Dag 9. Kelso – Innerleithen, 53 km

In de ochtendekoerst u naar Melrose. Prima plaats voor wederom the an cake, maar vooral om de indrukwekkende kathedraal de Melrose Abbey te bezichtigen. U gaat voort steeds dieper de Twee vallei in, de rivier volgend, beroemd om zijn zalm, door een bosrijke omgeving. Daar waar de rivier de Tweed en de rivier Leithen samenkomen ligt de plaats Innerleithen, eindpunt van vandaag.

Dag 10. Innerleithen – Edinburgh, 58 km

De laatste etappe al weer. Eerst klimmen in noordlijke richting naar de Moorfoot Hills. U ziet in de verte Edinburgh al liggen. Dalen via Dalkeith en Musselburgh naar de hoofdstad van Schotland. In Edinburgh volgt de transfer terug naar Newcastle. U kunt in Newcastle een nacht verlengen of de nachtboot terug naar Nederland nemen (als u direct naar de ferry wenst te worden gebracht geldt een toeslag). Of u verlengt in een nacht in Edinburgh. Hier is zoveel te zien: Edinburg Castle, Parlement, Royal Botanic Gardens, Carlton Hill, National Gallery etc. Zeker de moeite waard om hier een extra dag te verblijven. O ja en natuurlijk nog een laatste thee met cake! Als u in Edinburgh langer blijft, vervalt de inbegrepen transfer van Edinburgh naar Newcastle.

Inbegrepen

• 9x hotelovernachtingen op basis van 2-persoonskamer met douche en wc
• 9x ontbijt
• Bagagevervoer
• Transfer Newcastle – Bowness-on-Solway dag 2
• Transfer Edinburgh – Newcastle op dag 10 (op een andere dag is de transfer niet mogelijk)
• Routeboekje met beschrijving (Engelstalig), toeristische informatie en kaartmateriaal
• Service hulplijn

Bij te boeken

• Vliegreis Schiphol – Newcastle – Edinburgh – Schiphol
• Boot IJmuiden – Newcastle – IJmuiden
• Fietshuur
• Extra nacht(en) Newcastle of Edinburgh
• Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

• Toeslag fietsvervoer in vliegtuig op aanvraag
• Overige maaltijden en consumpties
• Lokale toeristenbelasting

Bijzonderheden

• Minimum deelname 2
• Halfpension niet mogelijk

Arrangement

Deze reis is op basis van logies en ontbijt. In de omgeving van de hotels zijn genoeg restaurants te vinden.

Routebeschrijvingen

De Engelstalige routebeschrijving bestaat uit een beschrijving die wordt aangevuld met kaartmateriaal. Het kaartmateriaal is niet ingetekend en kan als aanvulling op de routebeschrijving worden gebruikt. De routes zijn met zorg uitgezet; mochten er desondanks onjuistheden of veranderingen in voorkomen, dan stellen we het op prijs als u ons dit laat weten.

Technische assistentie en hulp onderweg

Wanneer er onderweg serieuze problemen met uw huurfiets voordoen (we gaan er vanuit dat u lekke banden e.d. zelf kunt repareren), dan kunt u contact opnemen met onze lokale agent.

Bagagevervoer

Het bagagetransport vindt plaats op de verplaatsingsdagen 9.00 uur en 16.00 uur. Bagage dient voor 9.00 uur afgegeven te zijn bij de receptie van het hotel, voorzien van bagagelabel. Voor het bagagevervoer geldt een maximum gewicht van 20 kg. Let op bagage verpakt in één koffer/tas. U doet er verstandig aan om geen waardevolle voorwerpen, geld of reisdocumenten in uw bagage te laten zitten.

Routebeschrijving

U ontvangt de reisbescheiden ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.

U verblijft tijdens de reis in 3 en soms 4 sterren hotels, B&B’s en kleine familiehotels.  Afhankelijk van beschikbaarheid en datum van boeken kunnen de hotels variëren.

Dag 1:
Newcastle – The Hilton Newcastle Gateshead

Dag 2:
Gilsland – Brookside Villa

Dag 3:
Corbridge – Peartree House

Dag 4:
Tynemouth – No 61

Dag 5:
Warkworth – The Sun Hotel

Dag 6:
Bamburgh – The Victoria Hotel

Dag 7:
Berwick-upon-Tweed – Elizabethan Town House

Dag 8:
Kelso – Inglestone House

Dag 9:
Innerleithen – Glede Knowe

Vliegreis

U kunt bij dit arrangement een vlucht vanaf Schiphol reserveren inclusief 15 kg ruimbagage p.p.. Indien u liever van een andere luchthaven vertrekt (regionale of buitenlandse luchthaven) dan verzoeken wij u dat aan ons door te geven zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen uitzoeken. Aan het meenemen van uw eigen fiets in het vliegtuig zijn kosten verbonden. De kosten zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee gevlogen wordt. Bij boeking wordt u hierover geïnformeerd.

Transfer

U kunt bij aankomst rechtstreeks de taxi of de transfer nemen van de luchthaven naar Newcastle. Terug gaat er een transfer vanaf Newcastle. De transfers van en naar de luchthaven  zijn bij te boeken.
Vanaf de boot kunt u fietsen naar het eerste hotel. Terug heeft u eerst een transfer vanaf Edinburgh weer terug naar Newcastle. Vandaar kunt u ook weer fietsen naar de boot of een taxi nemen.

De fiets

Voor het slagen van de fietsvakantie is het nodig te beschikken over een goede fiets. Kijk uw fiets, voor vertrek uit Nederland, daarom grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel) fietsslot, plaksetje, reservebinnenband, multitool, pompje en extra remblokjes mee te nemen.

De huurfiets

Uw huurfiets wordt op de dag na aankomst bij het ontbijt aan u overhandigd in uw hotel. Tevens ontvangt u dan het informatiepakket. Fiets wordt geleverd met fietstas en reparatieset.
Helm is inbegrepen. In Engeland is het dragen van een helm verplicht.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terras stop uw fiets altijd op slot te zetten.

Kleding

Het dragen van een goede fietshelm kan ernstig letsel voorkomen in geval van een valpartij. Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Afhankelijk van uw fiets is een fietsbroek met zeem aan te bevelen. Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.

Bagagevervoer

Het bagagetransport vindt plaats op de etappedagen tussen 9.00 uur en 16.00 uur. Voor het bagagevervoer geldt een maximum gewicht van 20 kg. Let op bagage verpakt in één koffer of tas. U doet er verstandig aan om geen waardevolle voorwerpen, geld of reisdocumenten in uw bagage te laten zitten. Bovendien gaat u op dag 2 met de fiets de grens over.