Fietsvakantie Oostenrijk Zwitserland Italië Alpen uit de Giro

Cycletours Fietsvakantie Oostenrijk Zwitserland Itali Centrale Alpen en Dolomieten
Niveau 8
| Reiscode ONN | Groep | Kamperen | Rondreis | 17 dagen | Fietsbus

Deze 15-daagse fietsvakantie Italië, Oostenrijk en Zwitserland Alpen uit de Giro is een fietsreis voor de betere fietser met klimervaring. Lange beklimmingen en steile afdalingen, waarbij u cols als de Gavia, Splügenpass en de Stelvio moet bedwingen. Klimmen naar 2000 m of meer is hier de regel en niet de uitzondering. De eerste 2 etappes vanaf de Bodensee begint met een aantal minder bekende. De eerste week wordt afgesloten met de beklimming van de Passo dello Stelvio vanaf de noordkant.  Vervolgens staan de Zwitserse Alpen op het programma om te eindigen met de bekendste cols uit de Giro Passo di Gavia, Mortirolo en de zuidkant van de Passo dello Stelvio.

Fietsreis in de bergen

• Fietsen over beroemde cols van de Giro en de ronde van Zwitserland
• De mooiste passen van Italië, Zwitserland en Oostenrijk
• Beklimming van onder meer, Splügenpass, Passo dello Stelvio en Passo di Gavia
• Beschikking over uw eigen “ploegleider”
• Bagagevervoer
• GPS-tracks
• 3-gangen maaltijd onder de luifel

Boeken

Reisdata

Deze reis wordt zeer waarschijnlijk niet aangeboden in 2019.

 

Dag 1: Vertrek fietsbus uit Nederland.
Dag 2: ‘s Ochtends aankomst in Bregenz

Deze fietsreis begint aan de oevers van de Bodensee. Aan de horizon ziet u de bergen al liggen.

Dag 3: Bregenz – Nüziders, 92 km

Vandaag staat de eerste col op het programma. De Faschinajoch (1486 m) is direct een pittige onregelmatige klim met pieken boven de 12%.

Dag 4: Nütziders – Prutz, 113 km

Deze etappe staat in het teken van één lange klim en dito afdaling. De Bielerhohe (2032 m), in de winter zeer geliefd bij langlaufers en skiërs, kent een lange aanloop van 28 kilometer langzaam stijgend met slechts enkel procenten. De laatste 14 kilometer zijn stukken steil tot 12% met gemiddeld rond de 8%. Uw beloning is een prachtig landschap en een heerlijk lange bijtrap afdaling van 48 kilometer. Etappeplaats Prutz ligt in het hoogstgelegen deel van het Oberinntal.

Dag 5: Prutz – Santa Maria Val Müstair, 70 km

Na 15 kilometer begint de 17 km lange klim via Nauders naar de Passo di Resia (1507 m). U bevindt zich in Italië.

Dag 6: Santa Maria Val Müstair, Rondrit Stelvio, 63 km

Na St Maria direct in de beugels en de heroïeke beklimming via de noordzijde, zo,n 1700 m hoogteverschil in 16 km.

Dag 7: Santa Maria Val Müstair – Zernez, 102 km

Een niet al te moeilijke etappe, na de grensovergang met Italie, volgt een afdaling tot voorbij Glurns. Na Schludern volgt een korte klim door de Val Venosta, waar altijd wind staat. Deze wind wordt vanuit de in het noorden gelegen Ötztaler alpen door de vallei geperst en dat is goed te zien aan de “passaatbomen” langs de weg. De Renschenpass 1507 m. pakt u in een afdaling. Na Nauders volgt een korte, nijdige klim, beloond met een schitterende maar steile afdaling naar de grenspost met Zwitserland. De dan volgende weg voert over lange stukken vals plat, afgewisseld met wat kuitenbijters (vooral voor Ardez) naar Zernez. Neem je paspoort mee voor deze mooie drie-landen etappe. U kunt ook rechtstreeks naar Zernez fietsen via de Ofenpas 35 km.

Dag 8: Zernez, rustdag
Dag 9: Etappe: Zernez – Chur, 100 km

De eerste 6 km naar Susch is de aanloop naar de 14 km lange beklimming van de Flüelapass (2383 m) met een aantal behoorlijke steile stukken. Eenmaal boven is het afdalen tot aan Davos. Tussen Davos wel een aantal tunnels, maar wel verlicht. Tot aan Tiefencastel gaat de weg op- en neer met enkele kuitenbijters. Na Tiefencastel vormt de beklimming van de Lenzerheidepass (1549 m) het sluitstuk. In het beging steil tot Lenz, daarna op en af tot aan dit geheel op toerisme ingestelde oord, met veel terrasjes en de Heidsee om deze reis met een verfrissende duik af te sluiten.

Dag 10: Etappe: Chur – Splügen, 72 of 121 km

Korte route
Een rustige etappe waar u over de prachtige Lenzerheidepass fietst en de aanloop van de Splügenpass fietst. U kunt ook in ca. 50 km door het dal en er een halve rustdag van maken. U slaat de Lenzerheidepass dan over.

Lange route
De lange route vanuit Chur gaat in Thusis linksaf voor het begin van een 39 km lange klim naar Juf. Vervolgens dezelfde weg terug om te eindigen in Splügen.

Dag 11: Etappe: Splügen – Samedan, 85 km

In Splügen begint de beklimming van de Splügenpass (2113m). Met een nauwkeurig Zwitsers ritme volgen de haarspeldbochten elkaar op tot aan de Italiaanse grens. We stuiteren letterlijk Italië weer in over slecht wegdek, na Pianazzo wordt de afdaling spectaculair stijl en een 10-tal haarspeldbochten in korte onverlichte tunneltjes zorgen ervoor dat er niet echt vaart gemaakt kan worden. 10 km na Chiavenna is het Italiaanse avontuur alweer afgelopen en klimmen we stiekem richting Maloja. Het venijn zit hem in de staart, 13 haarspeldbochten geperst in 2 km met gemiddeld 10%. De 10/15 km na de Passo Maloja (1815m) zijn de vlakste in de reis en leiden ons langs St. Moritz, waar de jetset een gezond luchtje komt scheppen. Na St. Moritz is het nog een 6 km naar de camping, welke een kilometer of 2 voor Samedan ligt.

Dag 12: Samedan, rondrit Julierpass -Albulapass, 100 km

Een rondrit met allure staat vandaag op het programma. U klimt direct uit Sankt Moritz naar de top van de Julierpas of Passo dal Güglia (2284 m) en daalt af naar Tiefencastel. Na de koffie in Tiefencastel klimt u naar de top van de Albulapass/Pass d’Alvra (2312 m) en daalt u af terug naar de camping

Dag 13: Etappe Samedan– Valdisotto, 83 km

Vandaag gaat u via over drie passen van Zwitserland naar Italië. Even na St Moritz begint de Passo del Bernina(2328 m) , Forcola di Livigno(2315 m) en Passo di Foscagna (2291 m)

Dag 14: Rondrit Passo della Foppa (Mortirolo) & Passo di Gavia

Vandaag laat de pittige rondrit u kennismaken met 2 bekende cols: de Passo Mortirolo (14 km, 1852 m) en de Passo Gavia (16.5 km, 2652 m). De beklimmingen gaan over smalle wegen en door diverse tunnels, waarbij u goed moet opletten.
Natuurlijk kunt u de fiets ook een dagje laten staan en relaxen op de camping. Er is een overdekt zwembad op de camping, echter daar moet u wel apart voor betalen. 

Dag 15: Valdisotto – Nauders, 85 km.

De laatste col van de reis is uiteraard de Passo dello Stelvio. De zuidkant mag uiteraard niet op uw palmares ontbreken.

Dag 16: Vertrek naar Nederland
Dag 17: Aankomst in Nederland

 

Inbegrepen

• Vervoer Nederland – Italië per Royal Class fietsbus v.v. (buscode BSOBN)
• Camping- en douchegelden
• Mobiele keuken
• Luifels, tafels en banken
• Reisbegeleiding
• Bagagevervoer
• Technische assistentie en materiaalservice
• GPS-tracks

Bij te boeken

• Fietshuur
• Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

• De kosten voor de maaltijden (ontbijt, lunch, diner). Ter plaatse betaalt u ca. € 12, – per persoon in Italië en Oostenrijk en ca. € 15,- per dag in Zwitserland.
• Entreegelden

Eten & drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 12, – per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Technische assistentie en hulp onderweg

Tijdens de reis gaat er een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en de begeleiders zijn al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.

De meeste campings zijn kleinschalig en van middenklasse niveau. Ze stralen een rustige en typisch Italiaanse/Oostenrijkse/Zwitserse sfeer uit. Het sanitair van de campings is goed en soms uitgerust met een klein campingwinkeltje en/of bar.

Gelegen op verschillende hoogtes in het bergachtige landschap kunt u op een enkele campings na een verfrissende duik nemen in het zwembad of meer. Een heerlijk vooruitzicht na een lange tocht!

Fietsbus

De reis met de fietsbus is 17 dagen. Op de heenreis vertrekt de bus op maandag vanuit Nederland en komt op dinsdag (dag 1) aan in Bregenz. Voor de terugreis naar Nederland vertrekt u op dinsdag (dag 15) en komt u op woensdag aan.

De reistijd vanaf Maastricht naar Bregenz bedraagt ongeveer 9 uur, de bus zal rond 07.00 uur bij de camping aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten.

Reisschema fietsbus (BSOBN)

Heenreis

maandag
• 17.15 V Amsterdam
• 18.30 V Utrecht
• 15.30 V Eindhoven
• 22.00 V Maastricht
dinsdag
• 07.00 A Bregenz

Terugreis

dinsdag
• 21.00 V Nauders
woensdag
• 08.00 A Maastricht
• 09.30 A Eindhoven
• 11.30 A Utrecht
• 12.30 A Amsterdam

De racefiets

Zorg dat uw fiets 100% in orde is, let vooral op banden, remmen en versnellingen. Een bergverzet is absoluut noodzakelijk. Veel van de lokale fietsers rijden hun rondjes met een triple vóór, compact of met een verzet van 39×28. Het is raadzaam om nieuwe binnenbandjes te monteren, omdat het kan voorkomen dat bij een lange afdaling waarbij veel geremd wordt, eventuele plakkertjes los gaan zitten. U kunt zelf voelen (voorzichtig) hoe warm de velgen na een afdaling kunnen worden. Verder adviseren wij u om een plaksetje, pompje, reservebinnenband en een multitool mee te nemen.

Verlichting

Op deze reis fietst u een aantal malen door tunnels. Het is dus van belang, dat u een goede (fiets)verlichting met u meevoert. Ook reflecterende strips op uw kleding zijn aan te bevelen ten behoeve van uw veiligheid.

De huurfiets

U kunt bij Cycletours, indien bij boeking opgegeven, een fiets huren.
Klik hier voor het volledige aanbod huurfietsen, dat geschikt is voor deze reis.

Reservemateriaal

Gereedschap en een beperkt aantal reservematerialen zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen zijn fietsenmakers te vinden.

Kamperen

De kampeerplaatsen zijn gereserveerd, u dient echter zelf te zorgen voor een tent, matje, slaapzak, binnenzak (laken) en zaklamp.
Dit is een reis met een mobiele keuken, dit houdt in dat er een volledig ingerichte keuken meegaat inclusief bekers, borden en bestek evenals tafels en banken. De kosten voor de maaltijden betaalt u ter plaatse (circa € 12,- p.p.p.d.).

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en wanneer het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Eén of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ‘s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming.Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.

Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijden het fietsen.

Bagagevervoer

Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien.