Fietsvakantie Slovenië Italië Julische Alpen & Dolomieten

Fietsvakantie Cycletours Slovenië Italië Julische Alpen & Dolomieten
Niveau 6 | Renners | Reiscode SHI | Groep | Hotel | Rondreis | 10 dagen | Fietsbus, eigen vervoer

De Dolomieten behoren zonder enige twijfel tot de meest spectaculaire berggebieden. Kale, grillig gevormde kalksteenformaties rijzen onbarmhartig op uit de groene dalen en boezemen iedereen, fietser en niet-fietser, schrik en ontzag in. Deze schitterende natuur vormt het decor voor een uitdagende hotelreis die vanuit Slovenië over een groot aantal uit de Giro bekende toppen voert. Deze fietsvakantie Slovenië Italië Julische Alpen & Dolomieten is een combinatie van klassieke cols met een aantal verrassende ontdekkingen.

• Uitdagende etappes door twee landen
• Triglav Nationaal park
• Dolomieten & Monte Zoncolan

Boeken

Reisdata

Met fietsbus:
6 juli 2020 

Met eigen vervoer:
7 juli 2020

Reissom (code SHI)

Met fietsbus € 1429,-
Met eigen vervoer € 1255,-

Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 20,- per boeking

Bij te boeken

1 persoonskamer € 250,-
Kaart: TCI3 en FB SLO € 23,65

Boeken

Dag 1. Vertrek met de fietsbus
Dag 2. Aankomst in Bled en na ontbijt Bled – Bovec, 86 km / 1650 hm

U verlaat Bled via het meer. Daarna gaat het door een bosrijke omgeving naar Mojstrana. Via een bewegwijzerderde fietsroute bestaande uit overwegend een fietspad wint u langzaam hoogte in de vallei van de rivier Sava Dolinka. Bij Kranjska Gora start de schitterende klim naar Vršič (1611 m, 12.2 km, gemid. 6.9%). De route loopt door het Triglav nationale park. U krijgt 24 genummerde haarspeldbochten op kasseisteentjes te verwerken. De 3 slotkilometers zijn boven de 10% met pieken van 14%. De afdaling kent 25 haarspeldbochten maar gelukkig zonder kasseisteentjes. Nadien volgt u de Soča stroomafwaarts tot even voor Bovec. Bij het verlaten van de rivier zijn er nog enkele korte klimmetjes en even later fietst u het kleine maar plezante dorpje Bovec in.

Dag 3. Bovec – Ovaro, 115 km / 2550 hm

Na het verlaten van Bovec start de klim naar Predel (1156 m, 14.6 km, gemid. 4.7%). U verlaat Slovenië via het Triglav nationale park. De eerste kilometers van de klim zijn niet zo steil. Vanaf km 7 gaat de weg echt omhoog. Tot 2 km voor de top stijgt het rond de 9%. De laatste 2 km zijn gemid. 5%. Op de top rijdt u Italië binnen. Na een korte afdaling loopt de route langs het Lago del Predil. En even verder start de klim naar Selle Nevea (1190 m, 4.2 km, gemid. 4.5%). Na de afdaling in een mooie kloof fietst u door de valleien van de Fella en de Tagliamento naar het grotere Tolmezzo. 12 km later start de laatste maar erg pittige klim van de dag: de Monte Zoncolan (1735 m, 15.3 km, gemid. 9.0%). Het eerste deel van deze klim is te vergelijken met de Alpe d’Huez, maar de laatste 3 km, op een erg klein wegje zijn, 12, 13 en 14% gemiddeld met pieken tot 19%. De afdaling start met 3 smalle tunneltjes, is nog steiler dan de klim… en heeft foto’s van vroegere wielergoden.

Dag 4. Ovaro – Pocol, 125 km / 2350 hm of 125 km / 3050 hm

Na het verlaten van het hotel bij Ovaro gaat u klimmen naar de Cima Sappada (1294 m, 20.6 km, gemid. 3.5%). Deze lange onregelmatig klim is niet zo steil. Enkel 3 km voor de top wordt het even pittig met stijgingspercentages tot 10%. Na het lang gerekte skidorp Sappada gaat u afdalen en na alweer een reeks skidorpen start bij Santo Stefano di Cadore de tweede klim van de dag naar de Passo San Antonio (1475 m, 15,6 km, gem. 3.6%). De slotklim naar de Passo Tre Croci (1809 m, 28 km, gemid. 4.1%) en daalt af naar Cortina d’Ampezzo en fietst naar uw hotel in Pocol

Dag 5. Pocol, rondrit 52 km / 1650 hm of 104 km / 2750 hm

Leuke rondrit met 6 beklimmingen: u start met de bij het verlaten van het stadje stijgt de weg naar de Passo di Falzarego (2105 m, 15.9 km, gemid. 5.5%). Na de afdaling volgt een kort klimmetje naar de Colle Santa Lucia (1485 m, 2.3 km, gemid. 6.6%) om vervolgens de pittige klim aan te vatten naar Passo Giau (2236 m, 9.7 km, gemid. 9%).
Alternatieve route:

Een prachtige maar ook erg pittig rondje laat u 8 cols beklimmen waarvan er 5 boven de 2000 m zijn:  Passo Valparola (2192 m, 17.1 km, gemid. 5.6%), Passo Gardena (2121 m, 14.3 km, gemid. 4.7%), Passo Sella (2244 m, 5.3 km, gemid. 6.5%), Passo Pordoi (2239 m, 6.4 km, gemid. 6.4%), Passo di Falzarego (2105 m, 11.2 km, gemid. 5.9%)

Dag 6. Pocol – Calalzo di Cadore, 80 km / 2550 hm

Bij het verlaten van het stadje start de klim naar de Passo Giau (2233 m, 15.9 km, gemid. 6,6%). Hiermee komt u voor de laatste keer deze reis boven de 2000 m. Deze col kent een relatief rustig begin met een zeer pittig einde. De laatste 8 kilometers hebben een gemiddelde van 8.8% met pieken van 12%. Na de afdaling start meteen de klim naar de Passo Staulanza (1773 m 9.9 km, gemid. 4.4 %). Ook hier hetzelfde verhaal een rustige aanloop met een steiler einde. Een langere afdaling brengt u in Forno di Zoldo waar de u opnieuw gaat klimmen naar de Passo Cibiana (1530 m, 10.3 km, 7,0%): dit is een gemene steile slotklim op een kleine weg, erg onregelmatig met vele stukjes van 10%… Na de afdaling komt u bij Venas di Cadore in een drukkere vallei maar een bewegwijzerde fietsroute veelal bestaande uit een fietspad op een oud spoortraject brengt u in Calalzo di Cadore.

Dag 7. Calalzo di Cadore – Gemona del Friuli, 97 km / 1300 hm

Met de laatste etappe in Italië verlaat u ook het hooggebergte. De enige langere klim, de Passo della Mauria (1298 m, 12.2 km, gemid. 4.5%) zit in het begin van de dag. Daarna gaat u vooral afdalen. Af en toe moet er nog een kort klimmetje overwonnen worden. En ten slotte fietst u langs het Lago di Cavazzo naar Gemona del Friuli.

Dag 8. Gemona del Friuli – Kobarid, 88 km / 1600 hm of 95 km / 2050 hm

De eerst 20 km gaan wat op en neer, via enkele leuke kleine dorpjes. Na Nimis start een eerste klimmetje naar de Passo di Monte Croce (267 m, 1,6 km, gemid. 2.9%). En bij Attimis volgt een langere klim naar Sella del Jôf (781 m, 10.3 km, gemid. 5.7%). Nadien blijft de weg nog 2.4 km stijgen naar een hoogte van ca. 900 m. Daarbij krijgt u prachtige zichten op weidse omgeving. Een lange afdaling brengt u terug in de vallei. U doorkruist de grotere stad Cividale del Friuli en na Savogna gaat het opnieuw klimmen naar Livek (690 m, 8.8 km, gemid. 5.1%) in Slovenië. Na de top is het enkel nog afdalen naar het pittoreske Kobarid.

Alternatieve route:

In de lange afdaling naar de vallei kunt u nog een extra pittig klimmetje ondernemen naar Valle (670 m, 6.1 km, gemid. 7.5%).

Dag 9. Kobarid – Bled, 94 km / 1550 hm – ’s avonds vertrek naar Nederland met de fietsbus

U fietst via een klein wegje met kleine dorpjes in de vallei van de Soča naar Tolmin. Bij Most na Soči verlaat u de rivier en even verder gaat het stroomopwaarts langs de rivier Bača tot bij Podbrdo. Daar start de klim naar Bohinjsko Sedlo (1277 m, 13 km, gemid. 6%). Er volgt een mooie afdaling naar Bohinjska Bistrica vanwaar het stroomafwaarts gaat langs de rivier Sava Bohinjka tot bij het meer van Bled. Na het diner gaat u met de fietsbus terug naar Nederland. De deelnemers met eigen vervoer blijven nog 1 nacht in het hotel.

Dag 10. Aankomst in Nederland of vertrek vanuit Bled

Inbegrepen

• 7/9 (eigen vervoer) overnachtingen in hotels op basis van 2/3-persoonskamer met (meestal) bad of douche/wc
• Ontbijt en diner
• Lunchpakket
• Verzorging onderweg
• Reisbegeleiding
• Bagagevervoer
• Technische assistentie en materiaalservice
• Routebeschrijving GPS tracks

Bij te boeken

• 1-persoonskamer
• Reis- en annuleringsverzekering

Reisbegeleiding

Bij deze reis gaat er één Cycletours begeleider mee. Hij/zij zorgt voor etappe-informatie, de boodschappen, verzorging onderweg, technische assistentie en materiaalservice en bagagevervoer.

Eten en drinken

Het ontbijt vindt ’s ochtends in het hotel plaats. De meeste hotels hebben een buffet en waar nodig wordt het aangevuld door de Cycletours begeleider. Na het ontbijt is er ook de mogelijkheid om zelf een lunchpakket te maken. Onderweg zorgt de begeleider dat u niets te kort komt. Hij/zij staat onderweg met water, snacks en fruit. Het diner wordt in of in de buurt van het hotel gegeten. Het diner bestaat uit een voor-, tussen-, hoofd- en nagerecht en is aangepast aan de inspanningen die verricht zijn. De koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeken door te geven, zodat hier indien mogelijk rekening mee gehouden kan worden.

Technische assistentie en hulp onderweg

Op deze reis gaat een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleider meestal in de loop van de dag op de route zien. Hij kan u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en is de begeleider al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. De bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. De beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto maakt meer bagage niet mogelijk. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website

Routebeschrijving

U ontvangt het routeboekje & GPS-tracks met routebeschrijving, hoogteprofiel en overzichtskaartje circa 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.

Hotels

De hotels waarin u verblijft zijn van 2 à 3 sterren niveau. Alle hotelkamers hebben een douche. De meeste hotels hebben een eetzaal en een afgesloten ruimte voor de fietsen. Daarnaast hebben sommige hotels een kleine bar en terras.

Fietsbus

De reis met de fietsbus duurt 10 dagen. Indien u met de fietsbus reist vertrekt de bus op maandag vanuit Nederland en komt op dinsdag (dag 2) aan in Bled. Terug vertrekt u op dinsdagavond en komt u op woensdag aan in Nederland.
De reistijd vanaf Arnhem naar Bled bedraagt ongeveer 16 uur, de bus zal rond 9.00 in Bled aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan. Na het ontbijt en omkleden stapt u direct op de fiets.

Reisschema fietsbus (BSSLBLE)

Cycletours Fietsbus

Heenreis

maandag
• 14.00 V Amsterdam
• 15.15 V Utrecht
• 16.45 V Arnhem
dinsdag
• 07.15     Villach
• 09.00 A Bled

Terugreis

dinsdag
• 21.00 V Bled
• 22.45     Villach
woensdag
• 12.30 A Arnhem
• 14.00 A Utrecht
• 15.00 A Amsterdam

Eigen vervoer

Komt u met eigen vervoer, dan wordt u op maandag in de loop van de dag verwacht in het hotel. U treft daar de Cycletours reisbegeleider en de overige deelnemers.
De snelste route met de auto gaat via Heerlen – Keulen – Frankfurt (of via Arnhem Oberhausen) – Nürnberg – München naar Salzburg. Vanaf Salzburg blijft u de A10/E55 richting Villach volgen en vervolgens Bled. U kunt de auto op de parkeerplaats naast de camping op eigen risico parkeren.

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Bagagevervoer

Bagage gaat mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 15 kg per persoon. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en wanneer het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Eén of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming.Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de website.
Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijden het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings/hotels soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).