Fietsvakantie Slovenië Oostenrijk Italië Alpen & Dolomieten

Fietsvakantie Slovenië Oostenrijk Italië Alpen & Dolomieten

Niveau 6 | Reiscode SOK | Groep | Kamperen | Rondreis | 8 dagen | Fietsbus, eigen vervoer

Deze nieuwe fietsvakantie Oostenrijk Slovenië Italië Alpen & Dolomieten laat u in 6 fietsdagen kennis maken met een gevarieerde grensstreek in het midden van Europa. Van Oostenrijk fietst u naar Slovenië en via Italië weer terug naar Oostenrijk. Van de berglandschappen in Karinthië  gaat deze fietsreis naar de oogverblindende natuur in het Triglav Nationaal park naar de Monte Zoncolan en de Dolomieten. De reis is zo opgebouwd dat u vaak iedere dag kan kiezen uit 2 routes. Hierdoor kunt u voor een gedeelte zelf bepalen hoe steil of hoog het wordt.

• Onbekende cols in Alpen en Dolomieten
• Monte Zoncolan
• Gedetailleerde routebeschrijvingen en GPS-tracks
• Maaltijden uit de Cycletours keuken
• Bagagevervoer

Boeken

Reisdata

Deze reis wordt zeer waarschijnlijk niet aangeboden in 2019.

Boeken

Dag 1: Startpunt Faak am See

U wordt op dinsdag in de loop van de dag verwacht op de camping. U treft daar de reisbegeleiding en de overige deelnemers. Na aankomst op de camping kunt u bijkomen van de reis of de benen vast warm draaien in de omgeving.

Dag 2: Faak am See – Bovec, 71 km / 1585 hm

Na Finkenstein fietst u via 2 korte klimmetjes naar de voet van de eerste echte col van deze reis: de Wurzenpaβ (1073 m, 6.4 km, gemid. 8%). Deze onregelmatig klim wordt na 1,5 km echt pittig met 3 km ruim boven de 10% en een piek van 20%!. Na de top fietst u Slovenië in. Bij Kranjska Gora start de schitterende klim naar Vršič (1611 m, 12.2 km, gemid. 6.9%). De route loopt door het Triglav nationale park. U krijgt 24 genummerde haarspeldbochten op kasseisteentjes te verwerken. De laatste 3 km zijn boven de 10% met pieken van 14%. De afdaling kent 25 haarspeldbochten maar gelukkig zonder kasseisteentjes. Nadien volgt u de Soča stroomafwaarts tot even voor Bovec. Bij het verlaten van de rivier zijn er nog enkele korte klimmetjes alvorens de camping bij het plezante dorpje te bereiken.

Dag 3: Bovec – Ravascletto, 98 km / 1200 hm of 125 km / 2600 hm

Na het verlaten van Bovec start de klim naar Predel (1156 m, 14.6 km, gemid. 4.7%). U verlaat Slovenië via het Triglav nationale park. De eerste kilometers van de klim zijn niet zo steil. Vanaf km 7 gaat de weg echt omhoog. Tot 2 km voor de top stijgt het rond de 9%. De laatste 2 km zijn gemid. 5%. Op de top rijdt u Italië binnen. Na een korte afdaling loopt de route langs het Lago del Predil. En even verder start de klim naar Selle Nevea (1190 m, 4.2 km, gemid. 4.5%). Na de afdaling in een mooie kloof fietst u door de valleien van de Fella en de Tagliamento naar het grotere Tolmezzo. 12 km later start de laatste maar erg pittige klim van de dag: de Monte Zoncolan (1735 m, 15.3 km, gemid. 9.0%). Het eerste deel van deze klim is te vergelijken met de Alpe d’Huez, maar de laatste 3 km, op een erg klein wegje zijn, 12, 13 en 14% gemiddeld met pieken tot 19%. De afdaling start met 3 smalle tunneltjes, is nog steiler dan de klim… en heeft foto’s van vroegere wielergoden.

De korte route gaat door het dal naar de camping en slaat de Monte Zoncolan over.

Dag 4: Ravascletto – Dobbiaco, 86 km / 1650 hm

U start de dag met de afdaling van de Sella Valcalda. Bij Comeglians gaat de weg terug stijgen naar de Cima Sappada (1294 m, 20.6 km, gemid. 3.5%). Deze lange onregelmatig klim is niet zo steil. Enkel 3 km voor de top wordt het even pittig met stijgingspercentages tot 10%. Na het lang gerekte skidorp Sappada is er opnieuw een afdaling en na alweer een reeks skidorpen start bij Santo Stefano di Cadore de 2de klim van de dag naar de Passo di Monte Croce di Comelico (1636 m, 21.3 km, gemid. 3.4%). Vervolgens daalt u af naar San Candido. Om de camping bij het Lago di Dobbiaco te bereiken moet u vanuit de gelijknamige stad nog een laatste kort klimmetje overwinnen (2.1 km, gemid. 2.3%).

Dag 5: Dobbiaco, rondrit Dolomieten 3 passenrondje, 89 km / 1700 hm

Bij deze prachtige dolomietenrondrit staan drie cols staan op het programma: de Croce di Comelico – Kreuzbergpass (1636 m, 14.9 km, gemid. 3.0%), Passo di Sant Antonio (1476 m, 4.4 km, gemid. 6.3%) en de Col Sant’Angelo – Misurina (1756 m, 26.6 km, gemid. 3.4%). U overbrugt hierbij ruim 1700 hm.  Als dit nog niet genoeg is dan kunt u nog extra klimmen (en afdalen) naar de Rifugio Auronzo of Auronzo Hütte (2344 m, 7.2 km, gemid. 8.5%) bij Tre Cime di Lavaredo.

Dag 6: Dobbiaco – Kötschach, 73 km / 900 hm of 99 km / 1650 hm

U verlaat Dobbiaco via de fietsroute naar Lienz en volgt daarbij de rivier de Drau stroomafwaarts Na 23 km bij Tassenbach verlaat u de fietsroute en start de enige klim van de dag naar het Kartischer Sattel (1530 m, 8.3 km, gemid. 5.4%). Het collenbord staat 400 m na de top. De afdaling naar Kötschach in het Lesachtal kent ook vele korte klimmetjes en daarbij maakt u nog 400 hoogtemeters.

Ukunt deze relatief korte rit uitbreiden met de naar de Plöckenpass (1360 m, 11.6 km, gemid. 5.7%). Het is een onregelmatige klim met met pieken tot 11%. De pas is tevens de grens met Italië. Terugkeren doet u langs dezelfde weg.

Dag 7: Kötschach – Faak am See, 93 km / 800 hm of 118 km / 1900 hm

De eerste 32,5 km van de laatste etappe lopen over de Gailtalradweg, een goed bewegwijzerde traject langs de gelijknamige rivier. Na Hermagor wordt deze fietsroute echter onverhard. Via kleine verkeersarme wegen met tal van korte klimmetjes gaat het naar Sankt Stefan. Hier wordt de weg iets groter maar nog steeds met erg weinig verkeer. Na Arnoldstein fietst u opnieuw op kleine wegen, met nog 2 maal een bewegwijzerde fietsroute. Ten zuiden van Villach echter zijn er 2 korte stukjes drukke weg (1.6 km en 0.7 km). Even later bereikt u de startcamping bij Faaker See.

Dag 8: Vertrek naar Nederland

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die reizen met de fietsbus kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus ’s avonds vertrekt naar Nederland.

Inbegrepen

• Camping– en douchegelden
• Mobiele keuken
• Luifels, tafels en banken
• Reisbegeleiding
• Bagagevervoer
• Technische assistentie en materiaalservice
• Routebeschrijving
• GPS-tracks

Bij te boeken

• Vervoer Nederland – Oostenrijk per Royal-Class fietsbus v.v. (buscode BSOSB)
Fietshuur
• Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

• De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 12, – per persoon per dag

Reisbegeleiding

De reisbegeleiding bestaat uit twee begeleiders. Zij zorgen voor etappe-informatie, bagagevervoer, technische assistentie en materiaalservice, verzorging onderweg en de boodschappen. In het eigen verplaatsbaar restaurant wordt er een heerlijke drie-gangenmaaltijd gekookt. Eén avond wordt er niet gekookt.

Eten & drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee.

Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 12, – per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Technische assistentie en hulp

Tijdens de reis gaat er een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en de begeleiders zijn al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht.

Fietsbus

De reis met de fietsbus duurt 10 dagen. Indien u met de fietsbus reist vertrekt de bus op maandag vanuit Nederland en komt op dinsdag (dag 1) aan in Faak am See. Terug vertrekt u op dinsdagavond en komt u op woensdag aan in Nederland.
De reistijd vanaf Arnhem naar Faak am See bedraagt ongeveer 16 uur, de bus zal rond 7.15 in Faak am See aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Reisschema fietsbus (BSOSB)

Cycletours Fietsbus

Heenreis

maandag
• 14.00 V Amsterdam
• 15.15 V Utrecht
• 16.45 V Arnhem
dinsdag
• 07.15 A Faak am See

Terugreis

dinsdag
• 22.45 V Faak am See
woensdag
• 12.30 A Arnhem
• 14.00 A Utrecht
• 15.00 A Amsterdam

Eigen vervoer

Komt u met eigen vervoer, dan wordt u op dinsdag in de loop van de dag verwacht op de camping. U treft daar de reisbegeleiders en de overige deelnemers.
De snelste route met de auto gaat via Heerlen – Keulen – Frankfurt (of via Arnhem Oberhausen) – Nürnberg – München naar Salzburg. Vanaf Salzburg blijft u de A10/E55 richting Villach volgen.
U kunt de auto op de parkeerplaats naast de camping op eigen risico parkeren.

De huurfiets

U kunt bij Cycletours, indien bij boeking opgegeven, een fiets huren. Klik hier voor meer informatie

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Kamperen

De kampeerplaatsen zijn gereserveerd, u dient echter zelf te zorgen voor een tent, matje, slaapzak, binnenzak (laken) en zaklamp. Dit is een reis met een mobiele keuken,wat inhoudt dat er een volledig ingerichte keuken mee gaat inclusief bekers, borden en bestek alsmede tafels en banken. De kosten voor de maaltijden betaalt u ter plaatse (circa € 12,- p.p.p.d.).

Bagagevervoer

Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien.

Kleding

Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en wanneer het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Één of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming.Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.
Wij raden het ten zeerste aan om een helm te dragen tijden het fietsen.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).