Fietsvakantie Spanje Picos de Europa kamperen

Cycletours Fietsvakantie Spanje Picos de Europa kamperen (18)

Niveau 7 | Renners | Reiscode SSC | Groep | kamperen | Rondreis | 15 dagen | Fietsbus, eigen vervoer

Enorme klimmen, diepe valleien. Het Spaanse nationale park Picos de Europa is een feest voor fietsers die van een sportieve uitdaging houden. U kunt uw hart ophalen bij de beklimming van een aantal bekende Vuelta-toppers, zoals de beruchte Angliru en de klim naar Lagos de Covadonga. Het kleinst mogelijke bergverzet monteren! Tegelijk kunt tijdens deze fietsvakantie Spanje Picos de Europa kamperen genieten van het weidse landschap rond de stuwmeren aan de voet van de Picos, de fantastische vergezichten en de kleurrijke kloven. Maar bovenal: het is hier heerlijk klimmen.

Hoogtepunten fietsreis door de bergen in Noord-Spanje

• Doorkruis Picos de Europa
• Vuelta-uitdagingen Angliru en Lagos di Covadonga
• Fantastische vergezichten en de kleurrijke kloven
• Bagagevervoer en technische ondersteuning
• Maaltijden uit de Cycletours keuken

Boeken

Reisdata

Met fietsbus
19 juli 2019 Gegarandeerd vertrek

Eigen vervoer 
20 juli 2019 Gegarandeerd vertrek

Reissom (code SSC)

Met fietsbus € 1230,-
Met eigen vervoer € 935,-

Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 20,- per boeking

Bij te boeken

Kaart: Michelin 572 € 11,70

Boeken

Dag 1. Startpunt Aguilar de Campóo

U wordt op zaterdag in de loop van de dag verwacht op de camping. U treft daar de reisbegeleiding en de overige deelnemers. Deze dag is ter vrije besteding. U kunt natuurlijk ook alvast een stukje gaan infietsen in de omgeving.

Dag 2. Aguilar de Campóo– Boca de Huérgona, 111 km / 1450 hm

De dag start met 2 langere stukken vals plat over een hoogvlakte met graan, mais en zonnebloemen. Na Cevera de Pisuerga klimt u naar het het stuwmeer van Cevera-Ruesga. De bergen naderen en met de Alto de la Varga (1413 m) is er de eerste echte klim van deze reis. Vervolgens slingert de route zich langs 2 fantastisch ogende stuwmeren, het Embalse de Camporredondo en het Embalse de Compuerto. Na Velilla del Río Carrión volgen nog 2 lichte klimmetjes naar de Puerto de la Portillas (1275 m) en de Puerto de los Picones (1316 m) alvorens af te dalen naar het kleine Boca de Huérgano.

Dag 3. Boca de Huérgano – Puebla de Lillo, 95 km / 1700 hm

De eerste 17 km, stroomopwaarts langs de riviertjes Yuso en Puema zijn vals plat te noemen. Nog 5 km klimmen en er is de eerste top van de dag, de Puerto de Pandetrave (1562 m). Ondertussen bevindt u zich in Parque Nacional de Los Picos de Europa. Na een afdaling langs idyllische dorpjes volgt een pittiger klim naar de Puerto de Panderruedas (1450 m). 9.4 km, gemiddeld 5.6 %, maar met pieken tot 10%. Na het stuwmeer van Riaño gaat de weg opnieuw stijgen en via de Puerto de Tarna (1490 m) bereikt u na 20 km het hoogste punt van de dag, de Puerto de las Señales (1625 m). En dan is het enkel nog afdalen naar het dorpje Puebla de Lillo.

Dag 4. Puebla de Lillo, rondrit Puerto de San Isidoro 122 km / 2450 hm

U klimt terug naar de Puerto de las Señales (1625 m). De afdaling van de Puerto de Tarna gaat grotendeels door een kloof. Naar mate Pola de Laviana nadert wordt de weg wat breder en ook drukker. Net voor de grotere stad gaat de route terug op een kleinere weg en start de mooie klim naar de Alto de la Colladona (850 m) die naar het einde toe steeds zwaarder wordt. Na de afdaling is er meteen de 27 km lange klim naar de Puerto San Isidro (1520 m). De eerste 16 km zijn vals plat te noemen maar daarna wordt het toch pittig met zelfs een piek van 11.4%. Een lange afdaling met nog een kort klimmetje (1.7 km) brengt u na 122 km en bijna 2500 hoogtemeters terug in Puebla de Lillo..

Dag 5. Puebla de Lillo – Sena de Luna, 102 km / 1400 hm

Via het stuwmeer van Porma en vervolgens de gelijknamige rivier gaat het naar Boñar, een ietwat groter dorp. Na Valdepiélago gaat de weg lichtjes stijgen en loopt de route door een mooie kloof gevormd door de Río Curueño. Vervolgens klimt u naar de Collada de Valdeteja (1382 m). De afdaling gaat door tal van kleine dorpjes. De Collada de Cármenes (1339 m) is de tweede top van de dag. En ook hier zijn de uitzichten erg fraai. Na Villamanín de la Tercia bevindt u zich opnieuw op een kleine stijgende weg en fietst u alweer door de typische dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan. Het stuwmeer van Casares is prachtig gelegen tussen de bergtoppen en met een kort klimmetje naar de Alto del Túnel de Aralla (1491 m) verlaat u de hoogvlakte. Na de afdaling volgt het stuwmeer van Los Barrios de Luna en even later bereikt u het kleine dorpje Sena de Luna..

Dag 6. Sena de Luna rustdag of rondrit 120 km / 1595 hm

Voor wie vandaag geen rustdag aan het stuwmeer wil hebben is er een pittige rondrit uitgezet door het omringende gebied. Eerst gaat het geleidelijk omhoog naar Piederafite de Babia. Hier kunt u  in een “op-en-neertje” de Puerto de Somiedo (10 km, 1476 m) meenemen. Hierna volgt een steile afdaling naar Rioscuro. Voor de coljagers is er hier dan ook nog de mogelijkheid op neer te klimmen naar de Puerto de Leitariegos (13 km, 1525 m) en/of de Puerto Cerredo (1359 m). Hierna gaat het vrij steil omhoog omhoog naar de Puerto de la Magdalena (1434 m). Over rustige weggetjes daalt u dan langzaam af naar het Embalse de los Barrios de la Luna en verder door naar de camping. 

Dag 7. Sena de Luna – Mieres 113 km / 1750 hm of 139 km / 3000 hm

De eerste 15 km van deze prachtige etappe lopen stroomopwaarts langs de riviertjes Río Luna en Río Torrestío in de Valle de San Emiliano. Vervolgens klimt u in 6.5 km naar de Puerto de Ventana (1587 m). Er volgt een 30 km lange en bochtige afdaling door twee prachtige kloven waarna de weg weer gaat stijgen. Ook van deze 19.4 km lange klim is het eerste gedeelte eerder vals plat te noemen. Op de Alto de la Cobertoria (1173 m) krijgt u prachtige vergezichten op bergtoppen en valleien. Een steile afdaling brengt u bij het grotere Pola de Lena, waar u kunt genieten van een terrasje alvorens het hotel in Mieres op te zoeken.

104 km / 1700 hm
130 km / 3100 hm
Na de Alto de la Cobertoria zoekt u via kleinere wegen en een pittig kort klimmetje de voet van de Angliru op. In La Vega kunt u er voor kiezen vandaag reeds één van de steilste hellingen in Europa te beklimmen. Of u laat deze links liggen en fietst door naar Mieres waar u kunt genieten van een terrasje en plannen maken om morgen deze helse klim te overwinnen.

Dag 8. Mieres, rondrit Angrilu of rustdag

rondrit Angliru 57 km / 1700 hm
Vandaag krijgt u een 2de kans om de Angliru te beklimmen. Vanuit Mieres gaat het naar La Vega waar de helse beklimming wacht. U klimt naar 1570 m en overbrugt daarbij in 12.5 km 1250 hoogtemeters wat betekent dat het gemiddeld stijgingspercentage 10% is. De eerste 5 km zijn met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.5% nog te doen. Dan krijgt u zelfs een kilometertje van 2%. Maar de laatste 6 km breekt de hel los met een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan 13%. Ongeveer 3 km voor de top krijgt u een strook van ruim 23%, die men ook wel eens de Cueña les Cabres (geitenpad) noemt. Ook daarna zijn er nog 2 stroken van om en bij de 20% alvorens u moe maar tevreden de top bereikt.
Terugkeren naar het hotel doet u langs hetzelfde traject.

67 km / 2100 hm
Indien u na de beklimming van de Angliru nog een bergje wilt trotseren kunt u naar de Alto de El Cordal (789 m) klimmen, 8 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6%.

Dag 9. Mieres – Soto de Cangas, 131 km / 2000 hm

Een erg mooie etappe met geen uitgesproken hoge toppen doch er moet wel stevig geklommen worden. U fietst doorheen een groen heuvellandschap in een meer bevolkt gebied, van het ene dorpje naar het andere. De weg gaat al snel stijgen langs de Río Aller. Vanuit Cabañaquinto klimt u naar het hoogste punt van de dag: de Alto de la Colladona (850 m). Na de afdaling loopt de route doorheen het grotere Pola de Laviana, ideaal voor een koffie op een terrasje. Even verder gaat het opnieuw bergopwaarts naar de Alto de la Faya Los Llobos (650 m). Ook in Nava kunt u even verpozen. Vervolgens krijgt u op kleine, bochtige wegen een opeenvolging van onregelmatige klimmetjes geserveerd met als laatste piek de Alto de la Llama (418 m). U daalt af naar het grotere Arriondas en volgt de Río Sella stroomopwaarts tot bij het toeristische Cangas de Onís.
144 km / 2300 hm
144 km: Bij Pandenes, na 76 km kunt u verder noordwaarts fietsen naar Villaviciosa, gelegen vlakbij de kust. U duikt terug landinwaarts en zodoende gaat de weg stijgen. Na de Alto de la Llama (418 m) daalt u af naar het grotere Arriondas en volgt u de Río Sella stroomopwaarts tot bij het toeristische Cangas de Onís.
156 km / 3000 hm
156 km: Bij de Alto de la Llama, na 109 km kunt u nogmaals een lusje maken richting de kust. Op een kleinere weg start een kort klimmetje en tijdens de afdaling krijgt u de zee in zicht. Daarna trekt de route terug landinwaarts en start de pittige klim naar de Mirador del Fito (576 m). Bij de top aanschouwt u aan de ene kant de fantastisch ogende kustlijn en aan de andere zijde de bergtoppen van de Picos de Europa. Ten slotte daalt u af naar het grotere Arriondas en volgt u de Río Sella stroomopwaarts tot bij het toeristische Cangas de Onís.

Dag 10. Soto de Cangas, rustdag of rondrit Lagos di Covadonga

De twee meren van Covadonga, het Enolmeer en het Ercinameer, vormen het hart van het Nationaal Park Picos de Europa. De beklimming naar de Lagos de Covadonga behoort tot populairste in de Vuelta. U begint vanaf Soto de Cangas met een stuk vals plat. Vanaf het plaatsje Covadonga is de weg naar de top nog 12.8 km lang. De top ligt op een bescheiden hoogte van 1120 m maar om daar te komen moeten er wel nog 890 hoogtemeters worden overwonnen met een gemiddelde stijgingspercentage van ruim 7%. Er zijn uitschieters tot 15%. Maar eenmaal boven is het genieten geblazen van de wonderbaarlijke natuur.

Dag 11. Soto de Cangas – Potes, 81 km / 850 hm of 125 km / 2500 hm

Deze kortere etappe begint met vals plat stroomopwaarts langs de Río Güeña. Na het verlaten van de rivier volgt een kort klimmetje en vervolgens gaat u afdalen naar Arenas de Cabrales. Even verder fietst u door een eerste mooie kloof. Na Panes gaat het stroomopwaarts langs de rivier Deva. Hierbij geniet u van de 20 km lange en fantastisch ogende kloof van La Hermida. In het toeristische Potes kunt u nog genieten van een terrasje alvorens de 3 km verder gelegen camping op te zoeken.

125 km / 2500 hm
Bij Cangas de Onís start een 50.8 km (!) lange klim. Eerst stroomopwaarts langs de Río Sella, waarbij u door de mooie en lange kloof van los Beyos fietst. Dan naar de Puerto de El Pontón, de eerste col van de dag. U klimt zowat onmiddellijk verder naar de Puerto de Panderruedas (1450 m). Na de afdaling start bij Posada de Valdéon de klim naar de Puerto de Pandetrave (1562 m). En daarna gaat u nogmaals stijgen naar de Puerto de San Glorio (1609 m). Ten slotte brengt een lange, mooie en bochtige afdaling met fantastische uitzichten op valleien en bergtoppen u bij het toeristische Potes

Dag 12. Potes, rustdag of rondrit Fuente Dé 40 km /750 hm

Potes was ooit een oud Spaans bergstadje, zonder opsmuk, maar het toerisme heeft ook hier het leven veranderd. In Potes heeft men zich gespecialiseerd in het avontuurlijke. Paardrijden, four wheel drive, mtb’s en paragliden bijvoorbeeld. Op de rustdag kunt u  de fraaie route naar Fuente Dé fietsen Vanaf Fuente Dé kun u met de kabelbaan omhoog voor een wandeling in het hoge berglandschap van Picos. Dit is een schitterende dagtocht.

Dag 13. Potes, rustdag of rondrit 120 km / 2200 hm

Een fantastische rondrit brengt u eerst bij de bekende kloof van La Hermida. In het gelijknamige dorp verlaat u de toeristische drukte en klimt u naar de Collado de Hoz (658 m), onmiddellijk gevolgd door de Collado de Ozalba (556 m). Lager gelegen toppen maar onderschat de 2 pittige klimmetjes niet. In Puentenansa kunt u op een terrasje even bekomen van de inspanningen. Hier start de 38 km (!) lange klim naar de Puerto de Piedrasluengas (1355 m). Veelal niet zo steil, op een kort (ca. 2 km) maar echt prachtige stukje na langs de rotsten, net voor het pittoreske stuwmeer van Cohilla. Ten slotte brengt een lange afdaling u bij Ojedo en Potes.

Dag 14. Potes – Aguilar de Campóo, 86 km/ 1585 hm

Deze lange etappe start met de 29 km lange klim naar de Puerto de Piedrasluengas (1355 m). Nadien verliest u amper hoogte. Na het stuwmeer van Requejada en het stadje Cervera de Pisuerga fietst u al snel op rustige weggetjes door een fantastisch landschap bezaaid met grillige rotsen en met vele kleine dorpjes. Hier blijft het min of meer vlak totdat u bij het stuwmeer Embalse de Aguilar bij de camping aankomt. Tijd om aan het water uit te rusten van deze reis door de Picos de Europa.

Dag 15. Vertrek naar Nederland

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die reizen met de fietsbus kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus ’s avonds vertrekt naar Nederland.

Inbegrepen

• Camping- en douchegelden
• 2 nachten in hotel incl. ontbijt
• Veldkeuken
• Luifels, tafels en banken
• Reisbegeleiding
• Bagagevervoer
• Technische assistentie en materiaalservice
• Routebeschrijving
• GPS-tracks

Bij te boeken

• Vervoer Nederland – Spanje per Royal-Class fietsbus v.v. (buscode BSSRB)
• Kaart: Michelin 572
• Reis- en annuleringsverzekering

 
Reisbegeleiding

De reisbegeleiding bestaat uit twee begeleiders. Zij zorgen voor etappe-informatie, bagagevervoer, technische assistentie en materiaalservice, verzorging onderweg en de boodschappen. In het eigen verplaatsbaar restaurant wordt er een heerlijke drie-gangenmaaltijd gekookt. Eén avond wordt er niet gekookt.

Eten & drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Technische assistentie en hulp

Tijdens de reis gaat er een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en de begeleiders zijn al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS-tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht.

Fietsbus

De reis met de fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag (dag 1) aan in Aguilar de Campóo. Terug vertrekt u vanaf Aguilar de Campóo op zaterdagavond (dag 15) en komt u op zondag aan in Nederland.
De reistijd vanaf Breda naar Aguilar de Campóo bedraagt ongeveer 21 uur, de bus zal rond 09:00 in Aguilar de Campóo aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Reisschema fietsbus (BSSRB)

Cycletours Fietsbus

Heenreis

vrijdag
• 09.00 V Amsterdam
• 10.15 V Utrecht
• 11.45 V Breda
zaterdag
• 09.00 A Aguilar de Campóo

Terugreis

zaterdag
• 21.00 V Aguilar de Campóo
zondag
• 17:30 A Breda
• 19.00 A Utrecht
• 20.00 A Amsterdam

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Bagagevervoer

Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien.

Kleding

Het dragen van een goede fietshelm kan ernstig letsel voorkomen in geval van een valpartij. Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en wanneer het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Eén of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming.Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).