Fietsvakantie Spanje Picos de Europa kamperen

Cycletours Fietsvakantie Spanje Picos de Europa kamperen (18)

Niveau 7 | Renners | Reiscode SSC | Groep | kamperen | Rondreis | 15 dagen | Fietsbus, eigen vervoer

Enorme klimmen, diepe valleien. Het Spaanse nationale park Picos de Europa is een feest voor fietsers die van een sportieve uitdaging houden. U kunt uw hart ophalen bij de beklimming van een aantal bekende Vuelta-toppers, zoals de beruchte Angliru en de klim naar Lagos di Covadonga. Het kleinst mogelijke bergverzet monteren! Tegelijk kunt tijdens deze fietsvakantie Spanje Picos de Europa kamperen genieten van het weidse landschap rond Burgos, de stuwmeren aan de voet van de Picos, de fantastische vergezichten en de kleurrijke kloven. Maar bovenal: het is hier heerlijk klimmen.

Hoogtepunten fietsreis door de bergen in Noord-Spanje

• Doorkruis Picos de Europa
• Vuelta-uitdagingen Angliru en Lagos di Covadonga
• Fantastische vergezichten en de kleurrijke kloven
• Bagagevervoer en technische ondersteuning
• Maaltijden uit de Cycletours keuken

Boeken

Reisdata

Met fietsbus
19 juli 2019

Eigen vervoer
20 juli 2019

Reissom (code SSC)

Met fietsbus € 1230,-
Met eigen vervoer € 935,-

Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 20,- per boeking

Bij te boeken

Kaart: CNIG Mapa Provincial 09 Burgos en 12 Cantabria

Boeken

Dag 1. Startpunt Burgos

U wordt op zaterdag in de loop van de dag verwacht op de camping. U treft daar de reisbegeleiding en de overige deelnemers.

Burgos is een belangrijk centrum voor pelgrims richting Santiago de Compostella. De middeleeuwse pracht van de stad is imponerend. De kathedraal van Burgos is uitgeroepen tot Werelderfgoed. Ook het standbeeld van El Cid en de Arco de Santa María (toegangspoort in oude stadsmuur) zijn heel bijzonder. U kunt daarnaast een mooie wandeling maken langs de de oevers van de Duero en de Arlanza. Net als in de historische wijk vindt u hier heerlijke terrasjes. Wie deze dag liever een stuk gaat fietsen kan bijvoorbeeld naar het fraaie stuwmeer Embalse de Uzquiza (80 km heen en terug).

Dag 2. Burgos – Aguilar, 100 km / 600 hm

Deze mooie eerste etappe loopt door de natuur ten noordwesten van Burgos. U fietst over kleine wegen met veelal een goed wegdek langs kleine dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan. Af en toe is er een klimmetje met mooie uitzichten op de weidse omgeving. Het is een fijne manier om rustig kennis te maken met het Spanje.

Dag 3. Aguilar – Boca de Huérgona, 110 km / 1250 hm

Een prachtige en vooral afwisselende route. Het begint met een stuk vals plat over een hoogvlakte met graan, mais en zonnebloemen, en hier en daar vergrijsde dorpjes. Naar Cervara (op 31 km) daalt het enkele kilometers. Hierna volgen vele kilometers op en af langs tal van stuwmeren. In het laatste deel zit nog een eenvoudige klim voordat u afdaalt naar Boca de Huérgano. Het hoogste punt bereikt u na 50 km bij Alto de la Varga (1413m).

Dag 4. Boca de Huérgano – Puebla de Lillo, 95 km / 1600 hm

Opnieuw een hele fraaie route vandaag. Veel bergbeekjes, rustieke dorpjes, heuse beklimmingen en weergaloze uitzichten op de Picos de Europa. De klim naar de Puerto de Pondetrave (1562m) loopt van km 17 tot km 22, dus 5 km totaal. Goed en eenvoudig om mee te beginnen. Na idyllische dorpjes over zeer smalle weggetjes volgt een steviger klim. Deze begint net na Soto de V, en is ongeveer 8 km lang. De laatste klim gaat naar de Puerto de Tarna (1490m) en de Puerto de las Senales (1625m). Dat is echt klimmen van km 75 tot km 82. Daarna daalt u af naar Puebla de Lillo.

Dag 5. Puebla de Lillo, rondrit

Een pittige maar zeer mooie tocht. De afdaling van de Puerto de Tarna gaat grotendeels door een kloof. Na 31 km gaat u over een brede en soms wat drukkere weg op en af tot vlak voor Pola de Laviana. De klim naar de La Colladona is prachtig en wordt naar het einde toe steeds lastiger. Wel mooie uitzichten. De afdaling is technisch. Vanaf Las Cuevas een pittige klim van 11,5 km met 750m hoogteverschil en stukje van 12%.

Dag 6. Puebla de Lillo – Sena de Luna, 102 km / 1200 hm

Wederom een schitterende route over overwegend rustige wegen. De eerste 15 km tot aan de stuwdam gaan over een goed geasfalteerde weg langs het stuwmeer. Er zitten wel enkele onverlichte tunnels in dit deel van de route. Na de stuwdam fietst u langs de rivier Río Porma stroomafwaarts naar Bonar. Hier zijn tal van winkels. Vanaf Valdepielago fietst u door een mooie kloof. De klim naar de Collado de Valdetejo is kort en niet moeilijk. Op 1382m is er een fraai uitzicht, net als een goede 10 km verderop op de Collado de Cormenes (1339m). Het traject na Villamanin is landelijk en verderop, na 73.8 km, zeer ruig. U klimt de hoogvlakte uit (ongeveer 4 km) en via een tunnel daalt u naar Sena de Luna.

Dag 7. Sena de Luna – Bustiello (Mieres) 113 km / 1750 hm of 139 km / 3000 hm

Een stevige dag! Enorme klimmen, maar ook fantastische kloven. De etappe begint met een beklimming van de Puerta Ventana (1587m), van km 15 tot 21.5. Een zeer bochtige afdaling gaat over in een prachtige kloof. Vanaf Barzona (61 km) wordt het weer stevig klimmen. Het wegdek naar de Collada la Corbettoria (1173m) is helaas slecht. Na 3.5 km dalen, neemt u een afslag naar La Vega. Het gaat het op en neer over een bergkam en na ruim 6 km volgt een afdaling. Voor de liefhebbers is hier een afslag mogelijk naar de fameuze Angliru (kan ook op de rustdag). Weet waaraan u begint. Het eerste deel is te doen, maar de laatste 7 km zijn zwaar afzien!

Dag 8. Bustiello, rondrit of rustdag

Vandaag kan eventueel de Angliru (nog een keer) beklommen worden. Daarvoor zijn er 2 opties. Via Lljo, Barrada naar Riosa met een forse klim van 6 km naar viersprong in La Veta, bijna 21 km. Dan de beruchte 13.2 km naar de top van de Angliru. Dit is de zwaarste optie. Makkelijker is de weg via Mieres, La Voz naar La Vega, 24 km, en dan de klim van 13.2 km.

Dag 9. Bustiello – Soto de Cangas, 136 km / 2000 hm of 148.5 km / 2700 hm

Een erg mooie, maar ook zware etappe, zowel door de afstand als door de klimmen. In Corbanaquinta begint de klim naar La Colladona (5 km). Pola is geschikt voor koffie en dan kunt u zich opmaken voor de klim naar Faya de los Labos (750m). Na Nava volgt het zware tweede deel van de etappe. Eerst de hele mooie, golvende weg naar Villaciosa. Na Villaciosa gaat het landschap meer op dan neer. Op km 101 kun je kiezen: een lange afdaling naar Mivares en dan door naar Soto de Cangas, of nog de Mirador del Fito (629m) meepakken.

Dag 10. Soto de Cangas, rusdag of rondrit Lagos di Covadonga

De twee meren van Covadonga, het Enolmeer en het Ercinameer, vormen het hart van het Nationaal Park Picos de Europa. De beklimming naar deze Lagos di Covadonga behoort tot populairste in de Vuelta. U begint vanaf Soto de Cangas met een stuk vals plat omhoog. Vanaf Covadonga is de weg naar de top nog 12,2 kilometer lang. Die top ligt op een bescheiden hoogte van 1.110 meter, maar om daar te komen moeten er wel 890 hoogtemeters worden overwonnen – de gemiddelde stijging is daarmee 7,2%. Er zijn uitschieters van 15 tot zelfs 17 procent!

Dag 11. Soto de Cangas – Potes, 83 km of 120 km

Deze korte etappe is erg mooi, met de oogstrelende kloof naar Panes en de blauw/groene rivier de Deva aan je zijde. Wie wat meer kilometers wil maken, kan een langere variant kiezen. Deze route van 120 km is eveneens schitterend mooi, maar biedt niet die fraaie kleuren van de kloof van de Deva. Twee cols van 1600 meter maken dat echter weer goed.

Dag 12. Potes, rustdag of rondrit

Potes was ooit een oud Spaans bergstadje, zonder opsmuk, maar het toerisme heeft ook hier het leven veranderd. In Potes heeft men zich gespecialiseerd in het avontuurlijke. Paardrijden, four wheel drive, mtb’s en paragliden bijvoorbeeld. Op de rustdag kunt u vanaf Fuente De met de kabelbaan omhoog voor een wandeling in de Picos (kabel­baan heen en terug). U komt of per fiets in Fuente De (22 km) of met de bus vanaf Potes. Voor wie liever een rondje gaat fietsen, is er een rondrit. U gaat vanuit Potes naar Ojedo. In Ojedo naar Puerto de Piedrasluengas (1313m), een klim van ongeveer 18 km. Net voor de top LA ri Puentenansa, 30 km afdalen (schitterend!).

Dag 13. Potes – Arija, 110 km / 2000 hm

Vanuit Potes klimt u naar Casavegas. U daalt een stukje af naar het stuwmeer Embalse de Requejada en klimt daarna geleidelijk naar 1600 meter. Vandaar volgt een lange afdaling naar Arija, dat aan de Embalse del Ebro ligt. Dat is een stuwmeer dat werd gecreëerd door het afdammen van de Ebro rivier.

Dag 14. Arija – Burgos, 100 km / 1000 hm

Na alle inspanning tot slot een etappe om de stijve spieren los te trappen. In het middendeel moet nog wel wat worden geklommen, maar verder is het – op een enkele heuvel na – vooral afdalen wat de klok slaat. Geniet van nog een keer van de weidse omgeving voordat u aankomt in het fraaie Burgos.

Dag 15. Vertrek naar Nederland

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. De deelnemers die reizen met de fietsbus kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus ’s avonds vertrekt naar Nederland.

Inbegrepen

• Camping- en douchegelden
• 2 nachten in hotel incl. ontbijt
• Veldkeuken
• Luifels, tafels en banken
• Reisbegeleiding
• Bagagevervoer
• Technische assistentie en materiaalservice
• Routebeschrijving
• GPS-tracks

Bij te boeken

• Vervoer Nederland – Spanje per Royal-Class fietsbus v.v. (buscode BSSRB)
• Kaart: CNIG Mapa Provincial 09 Burgos en 12 Cantabria € 23,50
• Reis- en annuleringsverzekering

 
Reisbegeleiding

De reisbegeleiding bestaat uit twee begeleiders. Zij zorgen voor etappe-informatie, bagagevervoer, technische assistentie en materiaalservice, verzorging onderweg en de boodschappen. In het eigen verplaatsbaar restaurant wordt er een heerlijke drie-gangenmaaltijd gekookt. Eén avond wordt er niet gekookt.

Eten & drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Technische assistentie en hulp

Tijdens de reis gaat er een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en de begeleiders zijn al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS-tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht.

Fietsbus

De reis met de fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag (dag 1) aan in Burgos. Terug vertrekt u vanaf Burgos op zaterdagavond (dag 15) en komt u op zondag aan in Nederland.
De reistijd vanaf Breda naar Burgos bedraagt ongeveer 19,5 uur, de bus zal rond 07:00 in Burgos aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Reisschema fietsbus (BSSRB)

Cycletours Fietsbus

Heenreis

vrijdag
• 09.00 V Amsterdam
• 10.15 V Utrecht
• 11.45 V Breda
zaterdag
• 07.00 A Burgos

Terugreis

zaterdag
• 23.00 V Burgos
zondag
• 17:30 A Breda
• 19.00 A Utrecht
• 20.00 A Amsterdam

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Bagagevervoer

Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien.

Kleding

Het dragen van een goede fietshelm kan ernstig letsel voorkomen in geval van een valpartij. Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en wanneer het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Eén of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming.Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).