Fietsvakantie Spanje Spaanse Pyreneeën Oost naar West

Fietsvakantie Spanje Spaanse Pyreneeën Oost naar West

Niveau 5 | Renners | Reiscode SGP | Groep | Kamperen | Rondreis | 17 dagen | Fietsbus

Tijdens deze nieuwe georganiseerde fietsreis fietst u van Catalonië via Aragon en Navarra naar het Baskenland. De fietsvakantie Spanje Spaanse Pyreneeën Oost naar West heeft zeker een sportief en bergachtig karakter, maar de afstanden en hoogtemeters blijven binnen de perken. Na 2 etappes volgt er een rustdag of rondrit. De afwisseling van steile bergtoppen, groene glooiende hellingen, uitgestrekte bossen, diepe ravijnen, watervallen en valleien vormen het decor van dit fietsavontuur. Ontdek de vele nog onbekende cols en puertos.

Hoogtepunten fietsvakantie Spaanse Pyreneeën

• Mooie etappes door de ruige natuur van de Pyreneeën
• Catalonië, Aragon, Navara en Baskenland
• Maaltijden uit de Cycletours keuken
• Bagagevervoer

Reisdata

Met fietsbus
26 juli 2019 Niet boekbaar in 2019

Reissom (code SGP)

Met fietsbus € 1095,-

Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 20,- per boeking

Bij te boeken

Kaart: Michelin 574 en 342 Aragón, Cataluña/Catalunya (1:400.000)

Dag 1. Vertrek met de Fietsbus

U vertrekt comfortabel met de fietsbus vanuit Nederland naar Garriguella. Op uw boekingsformulier kunt u aangeven waar u op wilt stappen.

Dag 2. Aankomst Garriguella, rondrit 49 of 63 km

Na aankomst met de bus staat er voor u een ontbijt klaar op de camping ter voorbereiding op de eerste rondrit.

Rondrit Parc Natural del Cap de Creus, 49 km / 850 hm of 63 km / 1100 hm
49 km: Een erg mooie lusje brengt u door het Parc Natural del Cap de Creus. Onderschat het echter niet. Er dient behoorlijk wat geklommen te worden. De prachtige uitzichten op de bergen, de valleien en de zee zijn meer dan een beloning. Na 11 km is er een 1e klim (7.2 km, gemid. 3.8%). U daalt af naar El Port de la Selva waar u bij de kust kunt genieten van een terrasje of een duik in de zee. Vervolgens klimt u naar de toegangsweg van het Benedictijnerklooster van St. Pere de Rodes gelegen op 500 m hoogte (7.8 km, gemid. 6.3%). Het klooster ligt nog een 1 km verder (en een beetje hoger) maar is zeker een bezoekje waard. Ten slotte brengt een lange afdaling u terug bij Garriguella en zijn camping.
63 km: de langere versie daalt na 22 km af naar het pittoreske uit witte huizen bestaande Cadaqués. U fietst langsheen de baai omheen het stadje. Vervolgens keert u een stukje terug langs dezelfde weg waarbij u dus gaat klimmen (4.7 km, gemid. 4.9%). Via El Port de la Selva en het klooster van St. Pere de Rodes gaat het terug naar Garriguella en zijn camping.

Dag 3. Garriguella – Banyoles, 77 km / 1100 hm

De 1e etappe loopt door een groene omgeving met de bergen op de achtergrond. Er zijn geen lange klimmen maar de hele dag gaat het op en neer. Halverwege fietst u langs het stuwmeer
Pantà de Boadella. Uiteindelijk arriveert u bij Banyoles en zijn camping gelegen aan het gelijknamige meer.

Dag 4. Banyoles – Ripoll, 65 km / 1440 hm

De 2e etappe gaat nu echt de bergen in. Na het verlaten van het meer bij Banyoles gaat de weg stijgen. In verschillende stapjes klimt u tot even na Santa Pau naar een hoogte van 600 m en fietst daarbij door het Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, een gebied dat nu bebost en groen is maar 11.000 jaar geleden vulkanisch was. De route daalt af naar het grotere Olot. Na het doorkruisen van de stad start de 13 km lange klim via de Coll de Coubet (1010 m) naar de Coll de Canes (1120 m, gemid. 5.3%). Na de top is het vooral afdalen naar Ripoll. U doorkruist de oude binnenstad en 3 km later arriveert u bij de camping, gelegen op een hoogte van ruim 750 m.

Dag 5. Ripoll – Solsona, 93 km / 1500 hm

Na het verlaten van Ripoll start een 10 km lange klim naar een hoogte van 970 m (gemid. 3.1 %). U bevindt zich in een groene omgeving met mooie valleien en de bergen op de achtergrond. Na een stukje afdalen gaat de weg nogmaals stijgen (3 km) alvorens vooral af te dalen naar het Pantà de la Baells (stuwmeer). U bent nu 1 klimmetje (2.7 km) verwijderd van het grotere Berga waar u op een terrasje kunt genieten van de gezellige drukte. Onderschat het 2e deel van deze pittige etappe niet. U krijgt een aaneenschakeling van klimmetjes onder de wielen geschoven en fietst daarbij door een meer open landschap, veelal bestaande uit een landbouwgebied afgewisseld met stukje bos in een rotsige omgeving.

Dag 6. Solsona, rustdag of rondrit Coll de Jou, 55 km / 1150 hm

Bij het verlaten van de camping gaat u meteen klimmen. In 2 stapjes (14.1 km en 4.8 km) bereikt u de Coll de Jou (1480 m). De laatst 3.4 km zijn het pittigst met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.7%. De uitzichten op de lager gelegen grillige valleien zijn meer dan een beloning. Vervolgens daalt de route af naar het pittoreske Sant Llorenç de Morunys. Het stadje herbergt een middeleeuwse stadswal en een 11e-eeuwse kerk. Op een terrasje geniet u van het leven in Spanje. Vervolgens slingert de route zich langs het stuwmeer Pantà de la Llosa del Cavall en de vallei van de Cardener. Bij het verlaten van de rivier volgen nog wat lichte klimmetjes en zo arriveert u terug bij Solsona en zijn camping.

Dag 7. Solsona – Talarn, 105 km / 1750 hm

Deze lange maar tevens erg mooie etappe start met een lichte klim naar de Collada de Clarà (880 m, 5.8 km, gemid. 3.7%). Opnieuw zijn er mooie uitzichten op de lager gelegen valleien. De route daalt af naar het Pantà de Rialb. Via kleine wegen cirkelt u omheen het stuwmeer en krijgt daarbij 2 klimmetjes te verwerken (3.7 km en 3.5 km). Maar u onthoudt vooral de prachtige natuur waar u doorheen fietst. Na de afdaling en de 2e brug over het meer gaat de weg opnieuw stijgen. In 2 stappen (5.3 km / gemid. 4.9% en 11.6 km / gemid. 4.2%) bereikt u de Coll de Comiols met zijn 1102 m ook het hoogste punt van de dag. Een lange afdaling brengt u bij het stadje Tremp. Na een terrasje en nog 2 korte klimmetjes bereikt u 5 km later het stuwmeer Pantà de Sant Antoni en de daarbij gelegen camping.

Dag 8. Talarn – rustdag of rondrit Congost de Collegats, 63 km / 800 hm

Via het stuwmeer Pantà de Sant Antoni fietst u naar het levendige Pablo de Segur. In de stad gaat u meteen klimmen en volgt daarbij de rivier El Flamisell. In 2 stappen (4.0 km / gemid. 3.9 %) en 13.8 km / gemid. 3.0 %) bereikt u een hoogte van 1050 m. De laatste 5.5 km van de klim na het verlaten van de rivier zijn een ietsje steiler. De route loopt op een klein wegje, via kleine dorpjes en de uitzichten op wat komen gaat zijn nu al adembenemend. De afdaling brengt u in de vallei van de rivier La Noguera Pallaresa met de bekende Congost de Collegats, een erg mooie diepe kloof die u van dichtbij kunt aanschouwen. Via La Pobla de Segur waar u nog even kunt genieten op een terrasje keert u opnieuw via het stuwmeer terug naar de camping.

Dag 9. Talarn – La Puebla de Castro, 88 km / 1550 hm

Na Tremp start de 1e van 3 onregelmatige en lange klimmen. De weg gaat ruim 15 km stijgen naar een hoogte van 1080 m. Het collebord ‘Coll de Montllobar’ staat 2 km voor de eigenlijke top. U fietst hierbij door een dorder en kaler landschap met verre uitzichten op de weidse omgeving en achterliggende Pyreneeën. Na de afdaling en bij de rivier La Noguera Ribagorçana verlaat u Catalonië en bevindt u zich in Aragon. Op een grotere weg krijgt u de 2e klim voorgeschoteld. Deze is 8.6 km lang maar minder steil. Na een korte afdaling start op een kleinere weg de 3e en meest onregelmatige klim van 14.4 km naar een top van 900 m. Na 60 km zit het zwaarste van deze pittige etappe er op en gaat u vooral afdalen naar het stuwmeer van Barasona en zijn camping.

Dag 10. La Puebla de Castro – Boltaña, 75 km / 1550 hm

U fietst nagenoeg de hele dag op kleine wegen door een fantastisch landschap met grillige rotsen en lage begroeiing, kleine dorpjes op heuveltoppen en met de majestueuze Pyreneeën op de achtergrond. Een 1e klim brengt u op de Alto de San Roque (670 m, 6.4 km, gemid. 3.3%). Na de afdaling loopt de route langs de stuwdam van het Embalse de El Grado. Om het gelijknamige dorpje binnen te rijden krijgt u een kort maar steil klimmetje te verwerken met stijgingspercentages van ruim boven de 15%. Na het dorp start de lange maar ook alweer niet zo steile klim naar de Alto del Pino (857 m, 11.1 km, gemid. 3.6%). Na 6 km echter kunt u even van de route afwijken bij het pottenbakkersdorp Naval en heerlijk dobberen in de merkwaardige zoutbaden. Het 2e deel van de etappe start met 3 korte maar erg pittige klimmetjes alvorens een langere klim u op een hoogte van 850 m brengt (4.4 km / gemid. 6.3%). De afdaling wordt nog onderbroken door 2 kortere klimmetjes. Met ruim 1500 hoogtemeters op de teller bereikt u na 75 km de camping bij Boltaña.

Dag 11. Boltaña, rondrit Monasterio de San Victorián, 54 km / 1050 hm

De rondrit brengt u bij het hoog in de bergen gelegen Monasterio de San Victorián. Na Aínsa klimt u via kleine wegen in verschillende stapjes naar een hoogte van 1100 m. Vooral de eerste 2 km van de laatste klim zijn steiler te noemen (ca. 7.5%). Bij het kleine klooster, dat ook kan bezocht worden krijgt u een prachtig panorama over de weidse omgeving. De terugweg naar de camping is vooral afdalen.

Dag 12. Boltaña – Jaca, 84 km / 1500 hm

Na Boltaña start de 1e lange klim van de dag naar de Puerto de Serrablo (1291 m, 13.5 km, gemid. 4.9%). U fietst op een kleine rustige weg langs het Parque Natural de Guara in een mooie bosrijke omgeving. De lange afdaling wordt eerst nog onderbroken door 3 korte klimmetjes en volgt nadien stroomafwaarts de rivier de Guara. Na een stukje drukke weg zoekt u opnieuw de kleine wegen op en krijgt de 2de niet zo steile maar onregelmatige klim van de dag naar de Alto de Navasa (1068 m, 12.8 km, gemid. 2.7%). De route loopt nu door een meer open omgeving en bestaat vooral uit landbouwgebied. Ook nu wordt de lange afdaling naar Jaca onderbroken door een 3-tal korte klimmetjes. Reeds van ver ziet u de grotere stad liggen.

Dag 13. Jaca – Ochagavía, 107 km / 1400 hm of 92 km / 900 hm

Prachtige valleien, een bosrijke omgeving, toeristische bergdorpjes en 3 langere klimmen zijn de ingrediënten van de langste etappe van deze vakantie. De 1e 20 km lopen langs een drukkere weg stroomafwaarts in de vallei van de Río Aragón. Bij Puente la Reina start de lange klim naar Alto de Vedao (1095 m). De 1e 23 km zijn vals plat te noemen. Bij Hecho wordt het steiler (gemid. 5.6%) maar is het slechts 4.4 km meer naar de top. Na een korte afdaling gaat u even voor Ansó terug klimmen. Op de top (1144 m, 7.9 km, laatste 5 km gemid. 6 %) fietst u Navarra in. Een spectaculaire afdaling brengt u in de vallei van Roncal. Hier begint ook de laatste klim. En ook nu zijn de 1e 16 km vals plat te noemen en is het laatste stukje (4 km) het pittigst (gemid. 5%). Na Alto Laza (1129 m) is het enkel nog afdalen naar het pittoreske Ochagvía en zijn camping.

Alternatieve route
Het korter alternatief blijft langer op de drukkere weg in de vallei van de Río Aragón. Na Puente la Reina verandert het landschap. De vallei wordt breder en er komen maanlandschappen te voorschijn. Bij het stuwmeer van Yesa verlaat u de rivier en gaat de weg lichtjes stijgen. U bevindt zich nu in de vallei van de Esca met erg mooie kloven. Na 58 km fietst u Navarra in. En na Burgui klimt u op een kleine weg naar een hoogte van ca. 900 m (10.7 km, het eerste deel is vals plat, de laatste 2.2 km gemid. 5.8 %). Na de afdaling fietst u stroomopwaarts in de vallei van de Salazar naar de camping bij Ochagavía.

Dag 14. Ochagavía, rustdag of rondrit, 29 km

Rondrit Paso Tapia, 29 km / 650 hm
Na het verlaten van de camping gaat de weg lichtjes stijgen (5.9 km, gemid. 1.5%). Daarna wordt de klim pittiger met nog 8.8 km te gaan aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5.8%. De laatste kilometer zit boven de boomgrens en bij de Paso Tapia of Paso Tapla (1365 m) krijgt u prachtige uitzichten op de weidse omgeving en de achterliggende Pyreneeën. De loslopende paarden en koeien zijn de extra. Afdalen en terugkeren naar de Ochagavía verloopt langs hetzelfde traject.

Dag 15. Ochagavía – Saint-Jean-Pied-de-Port, 75 km

Van bij de camping gaat de weg lichtjes stijgen (9 km, gemid. 1.6 %). Na de afslag wordt het pittiger met nog bijna 11 km klimmen aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6.2%…  De klim is gelijkmatig te noemen. Halverwege komt u boven de boomgrens met fantastische uitzichten en loslopende paarden en koeien. Puerto de Larrau (1585 m) is de grens met Frankrijk en tevens het hoogste punt op deze vakantie. Deze waardige laatste etappe van uw fietsvakantie Spaanse Pyreneeën Oost naar West kent nog één obstakel op weg naar eindpunt Saint-Jean-Pied-de-Port. De Col Bagargui (1327 hm) is een klim van ongeveer 10 km met stijgingpercentage van 10%.  Vervolgens daalt u af naar eindpunt Saint-Jean-Pied-de-Port.

Dag 16. Saint-Jean-Pied-de-Port / Vertrek naar Nederland

Na het ontbijt eindigt de reis voor u ’s avonds met de fietsbus naar huis reist. Voor de liefhebber is er nog een rondrit uitgezet.

Rondrit Col d’Ispéguy – Irissarry 39 km / 61 km
U fietst via een grotere weg naar St. Étienne de Baïgorry. In het dorp start de 8 km lange klim naar de Col d’Ispéguy. Hierbij maakt u 510 hoogtemeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.3%. De top gelegen op 672 m is tevens de grens met Spanje. Terugkeren doet u via dezelfde weg en hierbij kunt u een genieten van de fantastische uitzichten op de vallei. Het langer alternatief maakt na de Col d’Ispéguy en de terugkeer naar St. Étienne de Baïgorry nog een noordelijke lus. U fietst door een agrarisch gebied afgewisseld door mooie stukjes bos en klein dorpjes. Na Ossès worden de kleinere wegen opgezocht en volgen talloze kortere klimmetjes…

Dag 17. Aankomst in Nederland

Inbegrepen

• Camping– en douchegelden
• Vervoer Nederland – Spanje/Frankrijk per Royal Class fietsbus v.v. (code BSFLC heen, BSSSA terug)
• Veldkeuken
• Luifels, tafels en banken
• Reisbegeleiding
• Bagagevervoer
• Technische assistentie en materiaalservice
• Routebeschrijving
• GPS-tracks

Bij te boeken

• Kaart: Michelin 574
• Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

• De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14, – per persoon per dag

Reisbegeleiding

De reisbegeleiding bestaat uit twee begeleiders. Zij zorgen voor etappe-informatie, bagagevervoer, technische assistentie en materiaalservice, verzorging onderweg en de boodschappen. In het eigen verplaatsbaar restaurant wordt er een heerlijke drie-gangenmaaltijd gekookt. Eén avond wordt er niet gekookt.

Eten & drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Technische assistentie en hulp

Tijdens de reis gaat er een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en de begeleiders zijn al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen en GPS-tracks ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht.

Fietsbus

De reis met de fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag (dag 2) aan in Garriguella. Terug vertrekt u op zaterdagavond vanuit St.-Jean-Pied-de-Port en komt u op zondag aan in Nederland.
De reistijd vanaf Breda naar Garriguella bedraagt ongeveer 20 uur, de bus zal rond 08.45 in Garriguella aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Reisschema fietsbus

Cycletours Fietsbus

Heenreis (BSFLC)

vrijdag
• 09.45 V Amsterdam
• 11.00 V Utrecht
• 12.30 V Breda
zaterdag
• 06.30    Trèbes
• 08.45 A Garriguella

Terugreis (BSSSA)

zaterdag
• 23.45 V St.-Jean-Pied-de-Port
• 01.30    Plage de Moliets
zondag
• 16.30 A Breda
• 18.00 A Utrecht
• 19.00 A Amsterdam

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Bagagevervoer

Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien.

Kleding

Het dragen van een goede fietshelm kan ernstig letsel voorkomen in geval van een valpartij. Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en wanneer het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Eén of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming.Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).