Fietsvakantie Spanje Spaanse Pyreneeën West naar Oost

Fietsvakantie Spanje Spaanse Pyreneeën West naar Oost

Niveau 5 | Renners | Reiscode SPG | Groep | Kamperen | Rondreis | 17 dagen | Fietsbus

Tijdens deze nieuwe georganiseerde fietsreis fietst u van Baskenland via  Navarra en  Aragon naar het Catalonië.  De fietsvakantie Spanje Spaanse Pyreneeën West naar Oost heeft zeker een sportief en bergachtig karakter, maar de afstanden en hoogtemeters blijven binnen de perken. Na 2 etappes volgt er een rustdag of rondrit. De afwisseling van steile bergtoppen, groene glooiende hellingen, uitgestrekte bossen, diepe ravijnen, watervallen en valleien vormen het decor van dit fietsavontuur. Ontdek de vele nog onbekende cols en puertos. U kunt deze fietsvakantie ook van  Oost naar West fietsen.

Hoogtepunten fietsvakantie Spaanse Pyreneeën

• Mooie etappes door de ruige natuur van de hoge Pyreneeën
• Catalonië, Aragon, Navarra en Baskenland
• Maaltijden uit de Cycletours keuken
• Bagagevervoer

Boeken

Reisdata

Deze reis wordt zeer waarschijnlijk niet aangeboden in 2019.

Dag 1: Vertrek met de Fietsbus

U vertrekt comfortabel met de fietsbus vanuit Nederland naar Saint-Jean-Pied-de-Port. Op uw boekingsformulier kunt u aangeven waar u op wilt stappen.

Dag 2: Aankomst Saint-Jean-Pied-de-Port

Na aankomst met de bus staat er voor u een ontbijt klaar op de camping. Om uw klimbenen te testen is er een rondrit voor uitgezet.

Rondrit Col d’Ispéguy – Irissarry 39 km / 61 km
U fietst via een grotere weg naar St. Étienne de Baïgorry. In het dorp start de 8 km lange klim naar de Col d’Ispéguy. Hierbij maakt u 510 hoogtemeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.3%. De top gelegen op 672 m is tevens de grens met Spanje. Terugkeren doet u via dezelfde weg en hierbij kunt u een genieten van de fantastische uitzichten op de vallei. Het langer alternatief maakt na de Col d’Ispéguy en de terugkeer naar St. Étienne de Baïgorry nog een noordelijke lus. U fietst door een agrarisch gebied afgewisseld door mooie stukjes bos en klein dorpjes. Na Ossès worden de kleinere wegen opgezocht en volgen talloze kortere klimmetjes…

Dag 3: Saint-Jean-Pied-de-Port – Ochagavía, 75 km

De eerste etappe is direct pittig. oor het glooiende landschap fietst u naar de voet van de 17,7 km lange klim naar de Col de Burdincurutcheta (1135 m). Vergis u niet in deze klim want er zitten behoorlijk steile gedeeltes in en hij is lang. Hierna is het voornamelijk afdalen, afgewisseld met een korte klim van 2 km naar Larrau.  Vanaf larrau begint bijna direct de volgende klim naar de Frans/Spaanse grens. In 11 kilometer fietst u naar de top van de Port de Larrau (1578 m). Vervolgens daalt u af naar eindpunt Ochagavia. 

Dag 4: Ochagavía, rustdag of rondrit, 29 km / 650 hm.

Rondrit Paso Tapia, 29 km / 650 hm

Na het verlaten van de camping gaat de weg lichtjes stijgen (5.9 km, gemid. 1.5%). Daarna wordt de klim pittiger met nog 8.8 km te gaan aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5.8%. De laatste kilometer zit boven de boomgrens en bij de Paso Tapia of Paso Tapla (1365 m) krijgt u prachtige uitzichten op de weidse omgeving en de achterliggende Pyreneeën. De loslopende paarden en koeien zijn de extra. Afdalen en terugkeren naar de Ochagavía verloopt langs hetzelfde traject.

Dag 5: Ochagavía – Jaca, 107 km / 1500 hm of 93 km / 1000 hm

Prachtige valleien, een bosrijke omgeving, toeristische bergdorpjes en 3 langere klimmen zijn de ingrediënten van de langste etappe van deze vakantie. Na het verlaten van de camping gaat de weg lichtjes stijgen naar de Alto Laza (1129 m). Enkel de laatste 3.3 km zijn wat steiler (gemid. 6.2%). U daalt af naar de vallei van Roncal en even later start de 2e klim. Ook nu is de aanloop (7.4 km) vals plat te noemen. Op de top (1144 m, laatste 4.4 km gemid. 6.9%) verlaat u Navarra en komt in Aragón. U daalt af naar het pittoreske Ansó. En even later gaat de weg opnieuw stijgen naar de Alto de Vedao (1095 m, 4.6 km, gemid. 5.9%). Een lange afdaling brengt u bij Puente la Reina. Ten slotte bereikt u via een drukkere weg stroomopwaarts in de vallei van de rivier Aragón Jaca en zijn camping.

Alternatieve route

Het korte alternatief volgt de rivier Salazar stroomafwaarts tot bij Güesa. Hier start een 7.8 km lange klim naar een hoogte van ca. 900 m. Enkel de laatste 3.6 km zijn iets steiler met een gemid. stijgingspercentage van 5%. Er volgt een lange afdaling, u fietst daarbij door erg mooie kloven en Navarra wordt ingeruild voor Aragón. Het 2e deel van deze etappe loopt stroomopwaarts langs de rivier Aragón. Hierbij krijgt u wat korte klimmetjes te verwerken doorheen een brede vallei met in het begin ook mooie maanlandschappen. Het laatste deel van bij Puente la Reina is vals plat te noemen.

Dag 6: Jaca – Boltaña, 84 km / 1250 hm

Na het verlaten van Jaca fietst u al snel op kleine en rustige wegen. In 3 stapjes (2.3 km, 1.5 km en 3.7 km) bereikt u de Alto de Navasa (1068 m, laatste stap gemid. 4.9%). Na de afdaling en een stukje drukke weg zoekt u opnieuw de kleine wegen op en gaat u 22 km lichtjes stijgen stroomopwaarts langs het riviertje de Guara. Vervolgens klimt u in 4 stapjes (3.5 km, 2.2 km, 1.2 km en 1.7 km) naar de Puerto de Serrablo (1291 m). De uitzichten op de lager gelegen valleien en achterliggende bergen tijdens de lange afdaling naar Boltaña zijn ronduit fantastisch te noemen.

Dag 7: Boltaña, rustdag of rondrit Monasterio de San Victorián, 54 km / 1050 hm

De rondrit brengt u bij het hoog in de bergen gelegen Monasterio de San Victorián. Na Aínsa klimt u via kleine wegen in verschillende stapjes naar een hoogte van 1100 m. Vooral de eerste 2 km van de laatste klim zijn steiler te noemen (ca. 7.5%). Bij het kleine klooster, dat ook kan bezocht worden krijgt u een prachtig panorama over de weidse omgeving. De terugweg naar de camping is vooral afdalen.

Dag 8: Boltaña – La Puebla de Castro, 75 km / 1400 hm

U fietst nagenoeg de ganse dag op kleine wegen door een fantastisch landschap met grillige rotsen en lage begroeiing, kleine dorpjes op heuveltoppen en met de majestueuze Pyreneeën op de achtergrond. Na het verlaten van de camping gaat u meteen klimmen. In verschillende stapjes bereikt u na 16 km een hoogte van 850 m. Na een langere afdaling die af en toe onderbroken wordt met een korte klim krijgt u de lange maar niet zo steile klim naar de Alto del Pino (857 m, 10.5 km, gemid. 3.8%). Na 5 km afdalen kunt u even van de route afwijken bij het pottenbakkersdorp Naval en heerlijk dobberen in de merkwaardige zoutbaden. Vervolgens gaat u na de stuwdam van het Embalse de El Grado weer klimmen naar de Alto de San Roque (670 m, 5.7 km, gemid. 4.6%). Ten slotte brengt een mooie afdaling u bij het stuwmeer van Barasona en zijn camping.

Dag 9: La Puebla de Castro, Talarn, 88 km / 1550 hm

Na het stuwmeer van Barasona en het stadje Graus wint u langzaam hoogte. Na 21.5 km start de 1e van 3 lange klimmen naar een hoogte van 900 m (6.6 km, gemid. 4.7%). Na de afdaling krijgt u op een drukkere weg de 2e klim voorgeschoteld. Deze is 5.3 km maar minder steil (gemid. 3.3%). Bij de rivier La Noguera Ribagorçana verlaat u Aragon en bevindt u zich in Catalonië. Hier gaat de weg terug stijgen naar de Coll de Montllobar (1080 m, 10.5 km, gemid. 4.9%). Het collebord bevindt zich 2 km na de top. Het landschap oogt nu dorder en kaler. Als toetje krijgt u een mooie afdaling met verre uitzichten op de weidse omgeving en de achterliggende Pyreneeën. Na een terrasje in het stadje Tremp en nog 2 korte klimmetjes bereikt u 5 km later het stuwmeer Pantà de Sant Antoni en de daarbij gelegen camping.

Dag 10: Talarn, rustdag of rondrit Congost de Collegats, 63 km / 800 hm

Via het stuwmeer Pantà de Sant Antoni fietst u naar het levendige Pablo de Segur. In de stad gaat u meteen klimmen en volgt daarbij de rivier El Flamisell. In 2 stappen (4.0 km / gemid. 3.9 %) en 13.8 km / gemid. 3.0 %) bereikt u een hoogte van 1050 m. De laatste 5.5 km van de klim na het verlaten van de rivier zijn een ietsje steiler. De route loopt op een klein wegje, via kleine dorpjes en de uitzichten op wat komen gaat zijn nu al adembenemend. De afdaling brengt u in de vallei van de rivier La Noguera Pallaresa met de bekende Congost de Collegats, een erg mooie diepe kloof die u van dichtbij kunt aanschouwen. Via La Pobla de Segur waar u nog even kunt genieten op een terrasje keert u opnieuw via het stuwmeer terug naar de camping.

Dag 11: Talarn – Solsona, 105 km / 1950 hm

Na het verlaten van Tremp gaat de weg lichtjes stijgen (11.4 km) om dan over te gaan in de klim naar de Coll de Comiols (1102 m, 13.5 km, gemid. 4.1%). Meteen is de toon van deze lange maar tevens erg mooie etappe gezet. U maakt vandaag bijna 2000 hoogtemeters. De afdaling naar het Pantà de Rialb kent mooie uitzichten op het Catalaanse binnenland en wordt onderbroken door een klimmetje (2.3 km, gemid. 4.7%). Via kleine wegen cirkelt u omheen het stuwmeer en krijgt daarbij 3 klimmetjes te verwerken (3.7 km en 1.6 km en 800 m). Maar u onthoudt vooral de prachtige natuur waar u doorheen fietst. Ook na de afdaling blijft het nog wat op en neer gaan. Ten slotte krijgt is er nog de 14 km lange klim naar de Collada de Clarà (880 m). De eerste 7.5 km zijn nog vals plat te noemen maar het 2e deel is toch een stuk steiler (6.4 km, gemid. 5.4%). U daalt af naar Solsona waar u kunt genieten van een meer dan welverdiend terrasje alvorens de even verder gelegen camping op te zoeken.

Dag 12: Solsona, rustdag of rondrit Coll de Jou, 55 km / 1150 hm

Bij het verlaten van de camping gaat u meteen klimmen. In 2 stapjes (14.1 km en 4.8 km) bereikt u de Coll de Jou (1480 m). De laatst 3.4 km zijn het pittigst met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.7%. De uitzichten op de lager gelegen grillige valleien zijn meer dan een beloning. Vervolgens daalt de route af naar het pittoreske Sant Llorenç de Morunys. Het stadje herbergt een middeleeuwse stadswal en een 11e -eeuwse kerk. Op een terrasje geniet u van het leven in Spanje. Vervolgens slingert de route zich langs het stuwmeer Pantà de la Llosa del Cavall en de vallei van de Cardener. Bij het verlaten van de rivier volgen nog wat lichte klimmetjes en zo arriveert u terug bij Solsona en zijn camping.

Dag 13: Solsona – Ripoll, 93 km – 1500 hm

Na het verlaten van de camping gaat de weg wat op en neer. Uiteindelijk start een langere klim (7.8 km, gemid. 3.8%), vrij snel gevolgd door een nog een klim van 3.3 km (gemid. 4.6%). U fietst nu door een meer open landschap, veelal bestaande uit een landbouwgebied afgewisseld met stukje bos in een rotsige omgeving. Van bij de top gaat u voornamelijk afdalen naar het grotere Berga waar u op een terrasje kunt genieten van de gezellige drukte. Via het Pantà de la Baells verlaat u de stad. Na het stuwmeer krijgt u alweer een opeenvolging van klimmetjes, geen van allen zijn echt steil te noemen. U bevindt zich in een groene omgeving met mooie valleien en de bergen op de achtergrond. Na 76 km is er het hoogste punt van de dag (970 m) en mag u eindelijk afdalen. Ten slotte doorkruist de route de levendige binnenstad van Ripoll alvorens de even verder gelegen camping op te zoeken.

Dag 14: Ripoll – Banyoles, 65 km / 850 hm

Met deze makkelijke en korte etappe verlaat u de bergen. Na Ripoll is er de laatste lange klim van deze vakantie. In 2 stapjes bereikt u de Coll de Canes (1120 m, 4.1 km en gemid. 5%, 8.7 km en gemid. 3%). In de afdaling krijgt u de Coll de Coubet (1010 m) cadeau. De route daalt verder af naar het grotere Olot. Na het doorkruisen van de stad gaat de weg opnieuw stijgen naar een hoogte van 600 m. U fietst daarbij door het Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, een gebied dat nu bebost en groen is maar 11.000 jaar geleden vulkanisch was. Na Santa Pau is het meer afdalen dan klimmen naar Banyoles en zijn camping gelegen aan het gelijknamige meer.

Dag 15: Banyoles – Garriguella, 77 km / 1000 hm

De laatste etappe loopt door een groene omgeving met de bergen op de achtergrond. De ganse dag gaat het op en neer, maar zelden is het steil. Na 26.5 km start de enige langere klim. Deze is 13.5 km en onregelmatig met af en toe een stukje dalen. Halverwege fietst u langs het stuwmeer Pantà de Boadella. Even verder bij Capmany ziet u de eerste wijngaarden. En na 77 km arriveert u bij Garriguella, zijn camping en eindbestemming van deze reis.

Dag 16: Garriguella, rustdag of rondrit, 28, 49 of 63 km, s’avonds vertrek naar Nederland

Rondrit Figueres, 28 km / 200 hm

De korte rondrit brengt u bij het Oficina de Turisme in Figueres. Van hieruit kunt de levendige stad bezoeken die vooral bekend is voor zijn Dalí-museum.

Rondrit Parc Natural del Cap de Creus, 49 km / 850 hm of 63 km / 1100 hm

49 km: een erg mooie lusje brengt u door het Parc Natural del Cap de Creus. Onderschat het echter niet. Er dient behoorlijk wat geklommen te worden. De prachtige uitzichten op de bergen, de valleien en de zee zijn meer dan een beloning. Na 11 km is er een 1e klim (7.2 km, gemid. 3.8%). U daalt af naar El Port de la Selva waar u bij de kust kunt genieten van een terrasje of een duik in de zee. Vervolgens klimt u naar de toegangsweg van het Benedictijnerklooster van St. Pere de Rodes gelegen op 500 m hoogte (7.8 km, gemid. 6.3%). Het klooster ligt nog een 1 km verder (en een beetje hoger) maar is zeker een bezoekje waard. Ten slotte brengt een lange afdaling u terug bij Garriguella en zijn camping.

63 km: de langere versie daalt na 22 km af naar het pittoreske uit witte huizen bestaande Cadaqués. U fietst langsheen de baai omheen het stadje. Vervolgens keert u een stukje terug langs dezelfde weg waarbij u dus gaat klimmen (4.7 km, gemid. 4.9%). Via El Port de la Selva en het klooster van St. Pere de Rodes gaat het terug naar Garriguella en zijn camping.

Dag 17: Aankomst met de fietsbus in Nederland


U komt in de loop van de dag weer terug in Nederland aan met de fietsbus. Op uw boekingsformulier kunt u aangeven waar u uit wilt stappen.

Inbegrepen

• Camping– en douchegelden
• Vervoer Nederland – Frankrijk/Spanje per Royal Class fietsbus v.v. (code BSSSA heen, BSFLC terug)
• Veldkeuken
• Luifels, tafels en banken
• Reisbegeleiding
• Bagagevervoer
• Technische assistentie en materiaalservice
• Routebeschrijving
• GPS-tracks

Bij te boeken

Fietshuur
• Kaart: Michelin 574
• Reis- en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

• De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14, – per persoon per dag

Reisbegeleiding

De reisbegeleiding bestaat uit twee begeleiders. Zij zorgen voor etappe-informatie, bagagevervoer, technische assistentie en materiaalservice, verzorging onderweg en de boodschappen. In het eigen verplaatsbaar restaurant wordt er een heerlijke drie-gangenmaaltijd gekookt. Eén avond wordt er niet gekookt.

Eten & drinken

Er gaat een complete mobiele keuken inclusief borden en bestek mee. De begeleider doet inkopen voor ontbijt, lunch en diner. Gedurende de reis helpt u gemiddeld twee à drie keer de Cycletours kok met het voorbereiden van de maaltijden (ontbijt en diner). Na het eten wordt er natuurlijk nog geholpen met de afwas.
Op alle dagen wordt er gekookt, op één dag na, op die dag is er voor de begeleiding een moment van rust. Voorts is het mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Bij de maaltijden is er ook wijn, water en/of frisdrank, koffie en thee. Onze koks proberen zoveel mogelijk rekening te houden met diëten en allergieën. Houdt u wel rekening met de beperkingen van kamperen en koken voor een grote groep. Wij verzoeken u vriendelijk eventuele diëten en allergieën bij boeking door te geven en na te vragen of Cycletours aan uw wensen kan voldoen.
De kosten voor de maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Ter plaatse betaalt u ca. € 14,- per persoon per dag. U kunt er tijdens de reis ook voor kiezen om uit eten te gaan of zelf te koken. U dient dan wel uw eigen kookgerei mee te nemen.

Technische assistentie en hulp

Tijdens de reis gaat er een gecombineerde bagage/servicewagen mee. U zult onze begeleiders meestal in de loop van de dag op de route zien. Zij kunnen u, als dat nodig is, hulp verlenen. De begeleider is technisch goed op de hoogte en kan u helpen bij reparaties onderweg of op de etappeplaats. Mocht u later in de tocht absoluut niet verder kunnen en de begeleiders zijn al voorbij, dan kunt u de begeleider bellen en wordt u opgehaald.

Bagagevervoer

Dit houdt in: het vervoer van uw bagage van etappeplaats naar etappeplaats. Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien. Op uw fiets vervoert u slechts uzelf en eventueel een lunchpakketje, regenjack, fototoestel en andere spullen voor onderweg. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.

De campings waar u gedurende de reis op verblijft zijn eenvoudig, maar voorzien in de basisbehoefte. De sanitairgebouwen zijn eenvoudig, maar goed onderhouden. Op de meeste campings is een zwembad aanwezig waar u een verfrissende duik kunt nemen na een fietstocht.

Fietsbus

De reis met de fietsbus duurt 17 dagen. De fietsbus vertrekt op vrijdag vanuit Nederland en komt op zaterdag (dag 2) aan in St.-Jean-Pied-de-Port. Terug vertrekt u op zaterdagavond vanuit Garriguella en komt u op zondag aan in Nederland.
De reistijd vanaf Breda naar St. Jean-Pied-de-Port bedraagt ongeveer 17 uur, de bus zal rond 07.15 in St. Jean-Pied-de-Port aankomen. Bij aankomst op de bestemming zal de reisbegeleiding u opwachten en zal er een ontbijt voor u klaarstaan.

Reisschema fietsbus

Cycletours Fietsbus

Heenreis (BSSSA)

vrijdag
• 11.45 V Amsterdam
• 13.00 V Utrecht
• 14.30 V Breda
zaterdag
• 05.30    Plage de Molliets
• 07.15 A St. Jean-Pied-de-Port

Terugreis (BSFLC)

zaterdag
• 21.45 V Garriguella
• 23.59    Trèbes
zondag
• 15.00 A Breda
• 16.30 A Utrecht
• 17.30 A Amsterdam

De huurfiets

U kunt bij Cycletours, indien bij boeking opgegeven, een fiets huren. Klik hier voor meer informatie

De eigen fiets

Een goede fiets is onontbeerlijk voor een geslaagde fietsvakantie. Kijk uw fiets voor vertrek uit Nederland grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel)fietsslot en een reparatiesetje met reservebinnenband, fietspompje en multitool mee te nemen.

Reservemateriaal

Gereedschap en reservemateriaal zijn in de begeleidersbus aanwezig. In de grotere plaatsen tijdens de reis zijn fietsenmakers.

Bagagevervoer

Bagage en tenten gaan mee in de bagageauto. Er geldt een bagagelimiet van 20 kg per persoon, inclusief tent. Verpak uw spullen bij voorkeur in een sporttas of rugzak zonder buitenframe. Een eigen campingstoeltje is alleen toegestaan indien deze klein en opvouwbaar is. Wij zijn gezien de beperkte bagageruimte in de begeleidingsauto genoodzaakt daar nauwlettend op toe te zien.

Kleding

Het dragen van een goede fietshelm kan ernstig letsel voorkomen in geval van een valpartij. Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Een winddicht jack is prettig in de afdaling en ook extra warme fietskleding kan goed van pas komen. Het weer kan snel omslaan in deze regio en wanneer het beneden in het dal terrasjesweer is, kan het op de top ijzig koud of mistig zijn. Eén of meerdere fietsbroeken en -shirts zijn aan te bevelen, evenals een trui voor ’s avonds, een wind/regenjack en hoofdbescherming.Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.

Zwemkleding

In verschillende landen stellen campings soms specifieke eisen aan de zwemkleding. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de hygiëne te bevorderen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om met shorts aan gebruik te maken van het zwembad op de camping. Op Italiaanse campings komt het voor dat het verplicht is om een badmuts te dragen bij het zwemmen (ook voor heren).