Fietsvakantie Spanje van Alicante naar Valencia


Fietsvakantie Spanje van Alicante naar Valencia

Niveau 3 | Reiscode SAV | Individueel | Hotel | 8 dagen | Vliegtuig, eigen vervoer

In het zuidoosten van Spanje, tussen Alicante en Valencia, ligt een mooi gebied waar het goed fietsen is. Een mooie route voert u vanaf het vliegveld over de Vias Verdes naar Castalla. Tijdens deze fietstocht fietst u over prachtige cols met vergezichten over de Middellandse zee en glooiende dalen maar ook over de zogenaamde ‘Vias Verdes’. Deze voormalige spoorlijnen die zijn ‘omgetoverd’ tot fietsroutes, volgen de oude spoortrajecten en voeren u door tunnels en over viaducten dwars door de bergen. In het begin van de week fietst u door een rustige streek, waar af en toe een klein dorpje in zicht komt, en waarin u veel amandel- en olijfbomen passeert. In de tweede helft van de week fietst u langs en door uitgestrekte sinaasappelplantages. De twee laatste etappes voeren u langs de Middellandse zee en de lagune bij het ‘Parque Natural de L’Albufera’. Hier kunt u heerlijk afkoelen in de zee. Ook in de winter is het weer aan de Spaanse Costa Blanca aangenaam. Het eindpunt is Valencia, de op twee na grootste stad van Spanje, waar u alle tijd heeft om deze prachtige stad te bezoeken.

Hoogtepunten fietsreis Spanje

• Kleinschalige en persoonlijke accommodatiesFietsvakantie Spanje van Alicante naar Valencia SAV Kaart
• Rustige achterland van de Costa Blanca
• Nederlandstalige agent
• Met bagagevervoer

Boeken

Reisdata en Prijzen 2019

Per persoon bij verblijf in 2-persoonskamer
Iedere dag van 2 januari t/m 16 februari € 639,-
Iedere dag van 17 februari t/m 21 juni € 669,-
Iedere dag vanaf 22 juni t/m 25 augustus € 749,-
Iedere dag vanaf 25 augustus t/m 21 december 2019 € 669,-
Toeslag 1-persoonskamer € 175,-

Bij te boeken

Extra nacht in Alicante (incl. ontbijt)*
Per persoon bij verblijf in 2-persoonskamer
Iedere dag van 2 januari t/m 21 juni € 65,-
Iedere dag vanaf 22 juni t/m 24 augustus € 95,-
Iedere zaterdag vanaf 25 augustus t/m 21 december € 65,-
Toeslag 1-persoonskamer € 30,-
* Tijdens feestdagen kunnen deze prijzen afwijken

Extra nacht in Valencia (incl. ontbijt)*
Per persoon bij verblijf in 2-persoonskamer
Iedere dag van 2 januari t/m 21 juni € 65,-
Iedere dag vanaf 22 juni t/m 24 augustus € 95,-
Iedere zaterdag vanaf 25 augustus t/m 21 december € 65,-
Toeslag 1-persoonskamer € 30,-
* Tijdens feestdagen kunnen deze prijzen afwijken

Transfer Alicante – Castalla – Valencia – vliegveld € 70,- p.p. 
Transfer vanaf vliegveld naar Castalla eigen fiets € 25,- p.p.
Vlucht Schiphol – Alicante en Valencia – Schiphol incl. luchthavenbelasting en 15 kg ruimbagage vanaf € 185,-

Fietshuur

Hybride € 105,-
E-fiets € 170,-

Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 20,- per boeking

Boeken

 

Dag 1. Aankomst Alicante en transfer Castalla, 60 km

Wanneer u per vliegtuig reist wordt u op het vliegveld van Alicante welkom geheten door onze lokale agent. Hierna volgt de transfer per minibus naar Castalla (+/- 30 min).
Ook is het mogelijk om direct op de fiets te stappen. Een mooie route voert u vanaf het vliegveld over de Via Verdes naar Castalla. ‘Vias Verdes’ (groene wegen) zijn voormalige spoorlijnen die zijn omgetoverd tot fietsroutes, u fietst dwars door het gebergte via viaducten en tunnels, ver verwijderd van het gemotoriseerd verkeer en kennen nagenoeg geen steile hellingen. Deze groene weg loopt gedeeltelijk door wijngaarden en gedeeltelijk door een woest en onherbergzaam gebied, heeft een lengte van 22 km, en het wegdek bestaat gedeeltelijk uit asfalt en uitverhard zand. De weg loopt o.a. door een mediterraan bos en overbrugt d.m.v. 2 viaducten 2 diepe valleien. Daarnaast telt hij ook 6 tunnels. Na de Via Verde fietst u wat op en af naar Castalla, de historische hoofdstad van de subregio La Foia de Castalla, gelegen in de provincie Alicante aan de Costa Blanca. Het heeft een goed bewaarde dorpskern met, zoals in zoveel dorpjes in de regio Valencia, vele smalle en steile kronkelstraatjes. Zonder dat u het echt merkt overbrugt u in deze rit toch nog zo´n 900 hoogtemeters.

Dag 2. Rondrit vanuit Castalla, 50 of 90 km

Al na een paar km begint de klim naar de Puerto de Onil (1036 m), in iets meer dan 5 km klim je van 670 meter naar deze hoogte. U fietst door een gebied met natuurlijke schoonheid van pijnbomen, lavendel- en zonnebloemvelden. Na een lange afdaling (9%) komt u bij Banyeres de Mariola, het hoogst gelegen dorp van de provincie Alicante.
De kortste route (50 km) gaat dan direct via Biar weer terug naar Castalla via de Puerto de Biar (810 m). Biar oefent een grote aantrekkingskracht uit vanwege zijn adembenemede landschappen.

Neemt u de langste afstand dan staat u nog de klim over de Siërra de Solana te wachten via de CV 657 naar een hoogte van 996 meter. De hoogtemeters die u in deze rondritten kunt afleggen zijn respectievelijk 700 en 1200 meter.

Alternatief in plaats van rondrit
Het is ook mogelijk om op deze dag Alicante te bezoeken met de bus vanuit Castalla. Alicante (Valenciaans: Alacant) is een stad in de Spaanse autonome regio Valencia en is de hoofdstad van de provincie Alicante. De stad ligt aan de Costa Blanca en is de op één na grootste stad van de autonome regio Valencia, met 322.673 inwoners. Even poolshoogte nemen, wat heen en weer flaneren, een praatje maken, de bedrijvigheid gadeslaan, van het lekkerste ijs en de beste aardamandelen (horchata) van de hele Spaanse oostkust genieten of op zondagochtend naar het stadsorkest in het muziekpaviljoen luisteren: iedereen in Alicante verzint elke dag wel een reden en wat tijd voor een bezoekje aan de Explanada de España, in de schaduw van palmen gelegen promenade van de stad. De bestrating bestaat uit een veelkleurig mozaïek, opgebouwd uit meer dan zes miljoen stukjes. Alicante is oud, de stad is in de 3e eeuw v. Chr. door de Romeinen gesticht, maar werd bekend als het Arabische Al-Lekant. Aan de voet van de Monte Nenacantil ligt de als El Barrio bekende oude stad, die bestaat uit de slingerende steegjes van de wijken Santa Cruz en San Roque. Zeker het bezoek waard.

Dag 3. Castalla – La Torre de les Maçanes, 43 km

U fietst eerst met een mooi uitzicht langs het dal van de “Foia de Castalla” naar Tibi. Vanuit Tibi een pittige klim naar Alto de Tibi (710 m) en daarna langs een prachtige bergrand met uitzicht op zee naar Xixona, de stad die bekend staat om zijn nougat (turrón). Sommige fabrieken die deze lekkernij produceren zijn op werkdagen te bezichtigen. Na Xixona is het nog zo´n 15 kilometer licht klimmend naar La Torre de les Maçanes. Deze rit overbrugt u zo´n 650 hoogtemeters.

Dag 4. La Torre de les Maçanes  – Beniali, 52 km

Vanaf La Torre de les Maçanes gaat u via de Port de Benifallim (1010 m) naar Benifallim, een dorpje met 100 inwoners. Ook de dorpjes hierna lopen leeg en hebben vaak nog minder inwoners, neemt niet weg dat deze dorpjes de moeite waard zijn, en lijkt het of de tijd hier heeft stil gestaan. Na Benifallim komen we via Gorga, Benimassot, Tollos, Beniaia, Alcalá in het dal “Val de Gallinera”. De weelderige Gallinera Vallei is verbouwd sinds Arabische tijden, en de hellingen zijn nog bekleed met nette stenen terrassen vol schemerige olijfgaarden en fruitboomgaarden. De vallei is bezaaid met kleine, oude dorpjes, hun Arabische afkomst weerspiegeld in hun naam. In deze vallei ligt Beniali. Tussen de dorpjes door zijn verschillende steile afdalingen, wees hier dus voorzichtig. Vandaag leggen we bijna 950 hoogtemeters af.

Dag 5. Beniali – Cullera, 60 km

Vanuit Benissiva daalt u af naar de Middellandse Zee. Bij Forna beginnen de enorme sinaasappelvelden. Door de sinaasappelvelden zakt u verder af naar Oliva. Het prachtige oude Oliva heeft historische straten die getuige zijn van verschillende “fiëstas”, gevierd gedurende het hele jaar: de Falles “Fiesta” in maart, de Moren en Christenen in juli en Setmana Santa (Heilige Week). Mensen kunnen worden gezien, flanerend op de Paseig, tapas etend, het drinken van koffie of wijn en gewoon ontspannen met familie en vrienden. Oliva heeft een mediterraan – subtropisch klimaat, met meer dan 230 dagen boven de 20 °C. De winters zijn mild en gematigd, terwijl de zomers heet en droog zijn. Net buiten Oliva volgt u weer een Via Verde. Deze Via Verde verbindt de kustplaatsen Oliva en Gandia via een 7 km aangelegd fietspad door de Valenciaanse sinaasappeltuinen, de geur van oranjebloesem is hier constant. Langs het strand van Gandia rijden u via Xeraco naar Cullera. Cullera ligt te midden van de sinaasappelcultuur en wordt doorsneden door de Jucar (Xucar), een rivier die van groot belang is voor de bevloeiing van de rijstvelden die rondom Cullera zijn gelegen. Het hoogteverschil is vandaag maar 380 meter.

Dag 6. Cullera – Valencia, 50 km

Na een korte helling fietst u voorbij de kleine brandtoren vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de “Costa Azahar”, de kust van de sinaasappelbloesem. Na zo´n 17 km fietst u dwars door het natuurpark l´Albufera, een beschermd natuurgebied dat zich in de onmiddellijke omgeving van Valencia bevindt. Het park heeft een oppervlakte van meer dan 20.000 hectare en kent een enorme biodiversiteit. Zo komen er meer dan 250 soorten vogels voor. In het natuurreservaat ligt een groot zoetwatermeer dat door een lange duinenrij van de Middellandse Zee gescheiden wordt. Een groot gedeelte van de Spaanse rijst wordt hier geteeld. Het laatste stuk gaat u via een fietspad naar Valencia.

Dag 7. Bezoek Valencia, stad van kunst en wetenschap

Bezoek  Valencia, “Ciudad de las Artes y las Ciencias”,  stad van kunst en wetenschap.
Valencia ligt aan de monding van de Río Turia in een vruchtbare vlakte, de Huerta. De provincie Valencia is dan ook een rijk tuinbouwgebied met plantages van sinaasappelen, katoen, citroenen, olijven, amandelen, granaatappels en witte moerbeibomen voor de zijderupsenteelt.
De stad heeft maar liefst 86 musea en vele kunstgalerieën. In het Museo de Bellas Artes zijn 2000 schilderijen en beelden te zien uit de periode van de Oudheid tot de 19de eeuw. Het Museo Domingo Fletcher heeft een unieke verzameling inscripties uit de Steentijd. In sterk contrast hiermee staat het futuristische Museum voor Kunst en Wetenschap en het oceanográfic.

Museo de las Ciencias Príncipe Felipe in Valencia is een groot wetenschappelijk museum, ontworpen door de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava. De buitenkant van het museum ziet eruit als een skalet van een grote walvis. Er zijn 3 verdiepingen en op iedere verdieping is een expositieruimte van ruim 8000m2. Hhet museum laat verschillende kanten van de ontwikkeling van de wetenschap zien en er zijn eigentijdse thema’s te bewonderen zoals superhelden en klimaatverandering.

L’Oceanogràfic in Valencia is één van de highlights van de stad. Het is het grootste aquarium van Europa en dat geloof je wel als je je bedenkt dat de hoeveelheid water in het aquarium genoeg is om 15 (Olympische) zwembaden mee te vullen! het complex is, in tegenstelling tot de andere gebouwen in La ciudad de las Letras y las Ciencias, ontworpen door de architect Felix Candela. Helaas is hij in ’97 overleden, waardoor hij het eindresultaat niet heeft kunnen zien. In het L’Oceanogràfic vind je een dolfinarium, Rode Zee Aquarium, Mediterraans zeezicht en onderwatertunnels waar de vissen en haaien om je heen (dus ook boven je) zwemmen.

Het L’Hemisfèric in Valencia maakt deel uit van het moderne cultureel-wetenschappelijke complex La Ciudad de las Letras y las Ciencias. Ook dit gebouw, dat lijkt op een inmens grote kever, is ontworpen door de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava. Het L’Hemisfèric is een planetarium en IMAX theater. Je kunt er dus mooie films zien in 3-D, wat het levensecht maakt. Laat je verrassen in het L’Hemisfèric.

Dag 8. Vertrek naar Nederland of verlenging

Transfer naar vliegveld en vertrek.

Inbegrepen

• 7x hotelovernachtingen op basis van 2-persoonskamer met douche en wc
• 7x ontbijt
• Ontvangst met tapas en welkomstdrankje
• Routebeschrijving (Nederlandstalig) met kaartmateriaal
• Toeristenbelasting
• Service hulplijn

Bij te boeken

• Vliegreis Schiphol – Alicante en Valencia – Schiphol, inclusief luchthavenbelastingen en 15 kg ruimbagage
• Fietshuur
• Extra nacht Valencia/Alicante
• Reis en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

• Toeslag fietsvervoer in vliegtuig op aanvraag
• Overige maaltijden en consumpties

Bijzonderheden
• Minimum deelname 2

Arrangement

Deze reis is op basis van logies en ontbijt. Indien gewenst geven onze lokale agenten u graag en goed, advies over de restaurants in de omgeving. Drankjes en andere bijkomende persoonlijke uitgaven dient u elke dag voor het vertrek af te rekenen.

Routebeschrijvingen

De routebeschrijving bestaat uit een beschrijving die wordt aangevuld met kaartmateriaal. Het kaartmateriaal is niet ingetekend en kan als aanvulling op de routebeschrijving worden gebruikt. De routes zijn met zorg uitgezet; mochten er desondanks onjuistheden of veranderingen in voorkomen, dan stellen we het op prijs als u ons dit laat weten. Op aanvraag zijn er GPS-tracks beschikbaar van de routes.

Technische assistentie en hulp onderweg
Wanneer er onderweg serieuze problemen met uw huurfiets voordoen (we gaan er vanuit dat u lekke banden e.d. zelf kunt repareren), dan kunt u contact opnemen met onze lokale agent.

Bagagevervoer

Het bagagetransport vindt plaats op de etappedagen tussen 9.00 uur en 16.00 uur. Tegelijk met het overhandigen van uw bagage op dag 1 ontvangt u uw huurfiets. Voor het bagagevervoer geldt een maximum gewicht van 20 kg. Tevens willen we u vragen om er rekening meet te houden dat het voor de bagagevervoerder prettiger is om twee lichtere tassen (+/- 10 kg) te moeten tillen in plaats van één zware tas. U doet er verstandig aan om geen waardevolle voorwerpen, geld of reisdocumenten in uw bagage te laten zitten.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.

Arrangement

Tijdens deze reis verblijft u indien mogelijk in speciaal geselecteerde persoonlijke en kleinschalige accommodaties. Zo verblijft u de eerste nacht in een klein en persoonlijk guesthouse tussen de olijfbomen aan de rand van de stad. Vanuit Castalla voert de route u naar La Torre de les Maçanes waar u in een pension of hotel overnacht. Het Hotel in Cullera is een wat groter hotel maar wel aan de Middellandse zee. De kamers zijn voorzien van een balkon en een eigen badkamer met bad en hebben een televisie, telefoon en airconditioning. In Valencia overnacht u weer in een kleinschaliger hotel.

Vliegreis

U kunt bij dit arrangement een vlucht vanaf Schiphol reserveren. Indien u liever van een andere luchthaven vertrekt (regionale of buitenlandse luchthaven) dan verzoeken wij u dat aan ons door te geven zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen uitzoeken. Aan het meenemen van uw eigen fiets in het vliegtuig zijn kosten verbonden. De kosten zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee gevlogen wordt. Bij boeking wordt u hierover geïnformeerd.

Transfer

Wanneer u deze reis met vlucht boekt zijn de transfers van en naar het vliegveld inbegrepen. Onze lokale agent heet u welkom op het vliegveld van Alicante waarna u zo snel mogelijk naar de eerste accommodatie in Castalla wordt gebracht. De transfer duurt ongeveer 30 minuten. Tevens bestaat de mogelijkheid om de afstand van vliegveld naar Castalla per fiets te overbruggen. Onze lokale agent zorgt in dat geval dat de huurfietsen voor u klaar staan en vervoert uw bagage naar Castalla.

De fiets

Voor het slagen van de fietsvakantie is het nodig te beschikken over een goede fiets. Kijk uw fiets, voor vertrek uit Nederland, daarom grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel) fietsslot, plaksetje, reservebinnenband, multitool, pompje en extra remblokjes mee te nemen.

De huurfiets

Heeft u een huurfiets besteld, dan ontvangt u deze bij aankomst in Alicante in ruil voor uw fietsvoucher. De huurfiets betreft een Merida met 24-versnellingen, een slot, verlichting en een bagagedrager met achtertassen, reserveband en reparatiesetje. Behalve de Merida bieden wij de sportieve fietser de mogelijkheid om een Merida racefiets met carbonframe te huren. De Merida’s worden verhuurd zonder pedalen, vergeet dus niet om uw eigen pedalen mee te nemen.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terras stop uw fiets altijd op slot te zetten.

Kleding

Het dragen van een goede fietshelm kan ernstig letsel voorkomen in geval van een valpartij. Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Afhankelijk van uw fiets is een fietsbroek met zeem aan te bevelen. Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.

Bagagevervoer

Het bagagetransport vindt plaats op de etappedagen (dag 1 en dag 3 t/m 6) tussen 9.00 uur en 16.00 uur. Tegelijk met het overhandigen van uw bagage op dag 1 ontvangt u uw huurfiets. Voor het bagagevervoer geldt een maximum gewicht van 20 kg. Tevens willen we u vragen om er rekening mee te houden dat het voor de bagagevervoerder prettiger is om twee lichtere tassen (+/- 10 kg) te moeten tillen in plaats van één zware tas. U doet er verstandig aan om geen waardevolle voorwerpen, geld of reisdocumenten in uw bagage te laten zitten.


Fietsvakantie Spanje van Alicante naar Valencia SAV Kaart