Fietsvakantie Spanje Alicante – Valencia, Sportief

Fietsvakantie Spanje Alicante - Valencia

Niveau 5 | Reiscode SAL | Individueel | Hotel | 8 dagen | Vliegtuig, eigen vervoer

In het zuidoosten van Spanje, tussen Alicante en Valencia, ligt een mooi gebied waar het goed fietsen is. Een mooie route voert u vanaf het vliegveld over de Vias Verdes naar Castalla. Tijdens deze fietstocht fietst u over prachtige cols met vergezichten over de Middellandse zee en glooiende dalen. In het begin van de week fietst u door een rustige streek, waar af en toe een klein dorpje in zicht komt, en waarin u veel amandel- en olijfbomen passeert. Toppen boven de 1000m en stukjes “Vuelta. In de tweede helft van de week fietst u langs en door uitgestrekte sinaasappelplantages. De twee laatste etappes voeren u langs de Middellandse zee en de lagune bij het ‘Parque Natural de L’Albufera’. Hier kunt u heerlijk afkoelen in de zee. Ook in de winter is het weer aan de Spaanse Costa Blanca aangenaam. Deze reis is dan ook zeer geschikt om als trainingsrit te doen. Het eindpunt is Valencia, waar u alle tijd heeft om deze prachtige stad te bezoeken.

Fietsvakantie voor de racefiets Costa Blanca

• Kleinschalige en persoonlijke accommodatiesFietsvakantie Spanje Alicante Valencia Sportief SAL kaart
• Rustige achterland van de Costa Blanca
• Nederlandstalige agent
• Met bagagevervoer

Boeken

Reisdata en Prijzen 2019

Per persoon bij verblijf in 2-persoonskamer
Iedere dag van 2 januari t/m 16 februari € 639,-
Iedere dag vanaf 17 februari t/m 21 juni € 669,-
Iedere dag vanaf 22 juni t/m 25 augustus € 749,-
Iedere dag vanaf  25 augustus t/m 21 december € 669,-
Toeslag 1-persoonskamer € 175,-

Bij te boeken

Extra nacht in Alicante (incl. ontbijt)*
Per persoon bij verblijf in 2-persoonskamer
Iedere dag van 2 januari  t/m 21 juni € 65,-
Iedere dag vanaf 22 juni t/m 24 augustus € 95,-
Iedere dag vanaf 25 augustus t/m 21 december € 65,-
Toeslag 1-persoonskamer € 30,-
* Tijdens feestdagen kunnen deze prijzen afwijken

Extra nacht in Valencia (incl. ontbijt)*
Per persoon bij verblijf in 2-persoonskamer
Iedere dag van 2 januari t/m 21 juni € 65,-
Iedere dag vanaf 22 juni t/m 24 augustus € 95,-
Iedere dag vanaf 25 augustus t/m 21 december € 76,-
Toeslag 1-persoonskamer € 30,-
* Tijdens feestdagen kunnen deze prijzen afwijkend

Transfer Alicante – Castella – Valencia – vliegveld € 70,- p.p.
Transfer vanaf vliegveld naar Castella eigen fiets € 25,-
Vlucht Schiphol – Alicante en Valencia – Schiphol incl. luchthavenbelasting en 15 kg ruimbagage vanaf € 185,-

Fietshuur

Racefiets € 170,-

Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Reserveringskosten € 20,- per boeking

Boeken

Dag 1. Aankomst Alicante en transfer Castella, 55 km

Wanneer u per vliegtuig reist wordt u op het vliegveld van Alicante welkom geheten door onze lokale agent. Hierna volgt de transfer per minibus naar Castalla (+/- 30 min).
Ook is het mogelijk om direct op de fiets te stappen. Een mooie route voert u vanaf het vliegveld over de Via Verdes naar Castalla. ‘Vias Verdes’ (groene wegen) zijn voormalige spoorlijnen die zijn omgetoverd tot fietsroutes, u fietst dwars door het gebergte via viaducten en tunnels, ver verwijderd van het gemotoriseerd verkeer en kennen nagenoeg geen steile hellingen. Deze groene weg loopt gedeeltelijk door wijngaarden en gedeeltelijk door een woest en onherbergzaam gebied, heeft een lengte van 22 km, en het wegdek bestaat gedeeltelijk uit asfalt en uitverhard zand. De weg loopt o.a. door een mediterraan bos en overbrugt d.m.v. 2 viaducten 2 diepe valleien. Daarnaast telt hij ook 6 tunnels. Na de Via Verde fietst u wat op en af naar Castalla, de historische hoofdstad van de subregio La Foia de Castalla, gelegen in de provincie Alicante aan de Costa Blanca. Het heeft een goed bewaarde dorpskern met, zoals in zoveel dorpjes in de regio Valencia, vele smalle en steile kronkelstraatjes. Zonder dat u het echt merkt overbrugt u in deze rit toch nog zo´n 900 hoogtemeters.

Dag 2. Rondrit vanuit Castella, 50 of 95 km

Fietsvakantie Valencia2A
Nadat u Castalla achter zich heeft gelaten, begint u aan de uitdagende klim naar de ‘Puerto de Onil’, die op 1036 m ligt. In iets meer dan 5 km stijgt u maar liefst 366 m. U fietst door een gebied met veel pijnbomen, lavendel- en zonnebloemvelden. De natuurlijke schoonheid van deze streek is op sommige punten overweldigend! Na een lange afdaling (9%) komt u bij het hoogst gelegen dorp van de provincie Alicante: Banyeres de Mariola (860m.). Vanaf dit punt kunt u kiezen voor een korte of langere route terug naar Castalla. De kortste route leidt u via de ‘Puerto de Biar’ op 810 m, naar het plaatsje Biar. Een schitterend gelegen dorp met een grote aantrekkingskracht door de uitzichten op adembenemende landschappen.


Lange routeFietsvakantie Valencia2B
Of u kiest voor de pittige klim over de ‘Sierra de Solana’. Die op 996 m ligt en die u bereikt door de CV 657 te volgen. Voor de klim in Fontanars del Alforins kunt u lunchen bij Julio, een restaurant met één Michelin Ster. Ook hier worden uw inspanningen rijkelijk beloond met ongelooflijke vergezichten. De hoogtemeters die u in deze rondritten kunt afleggen zijn respectievelijk 700 en 1200 meter.

Dag 3. Castalla – Torremanzanas, 80 km

Fietsvakantie Valencia3
Vanuit Castalla fietst u door het uitgestrekte dal van de ‘Foia de Castalla’ naar het kleinere dorpje Tibi. Een dorp dat lang en smal op een bergflank ligt. Vanuit Tibi gaat de rit verder naar Jijona (Xixona in het Valenciaans). Een stadje dat in heel Spanje bekend staat door de ‘Turrón’ die er gemaakt wordt (de typische Spaanse nougat, gemaakt van amandelen uit de streek. Voor de liefhebber is er een museum, dat te bezichtigen valt op maandag t/m vrijdag van 9.00 uur – 13.00 uur). Om in Jijona te komen klimt u naar het ‘Alto de Tibi’, 710 m. Een heftige passage met fantastische uitzichten op de Middellandse Zee. Na een flinke afdaling richting Xixona gaat u via een stukje N-340 naar Busot, tot aan Relleu volgen korte klimmetjes met aan uw rechterhand uitzicht op de Middellandse Zee. Vanaf Relleu fietst u weer het binnenland in. De droge omgeving van Jijona verandert hier vrij plots en het landschap is hier opeens aanmerkelijk groener. U fietst over de CV 782, twee jaar geleden passeerde de Spaanse ‘Vuelta’ deze weg naar Torremanzanas twee dagen achter elkaar. Als u er fietst zult u begrijpen waarom, nog even een pittige klim voordat u de douche in uw hotel in Torremanzanas kan opzoeken. Een dorp dat van oudsher bekend staat om haar gezonde berglucht en gastvrijheid.

Dag 4. Torremanzanas – Benialì, 87 km

Fietsvakantie Valencia4
Een dag waarop u talloze kleine dorpjes passeert. Vanuit Torremanzanas klimt u naar de ‘Puerto de Benifallim’, op 1010 m. De daling wordt ingezet en een nieuwe vallei komt in zicht. Het eerste dorpje waar u langs komt is Benifallim. Het heeft niet meer dan 100 inwoners en het lijkt er alsof de tijd er heeft stil gestaan. Hierna volgen Gorga, Balones, Benimassot en Facheca, na Famorca krijgen we een lange afdaling. We volgen de prachtige weg (CV 720) naar Castell de Castels. We passeren dit dorp aan de linkerkant en blijven op de CV 720. Om het dorp even te bezoeken, wat zeker de moeite waard is, gaat u rechtsaf bij “Centre Urbá”. We vervolgen de CV 720 richting Benichembla. Via Pla de Petracos volgen wij de weg naar Vall d´Ebo. Op de rotswanden rechts staan de oudste muurschilderingen van het westelijke Middellandse-Zee gebied. We fietsen door een onvoorstelbaar stil en mooi stukje. In de kloof staan olijven- en amandelbomen keurig om beurten in de rij. Op het stenige terrein komt de inheemse dwergpalm veel voor. Van Vall d´Ebo krijgen we een beklimming naar Alcalá, hier kunnen we de grot “Cova de Rull” bezoeken. Tot slot komen we in het dal ‘Val de Gallinera’. Deze weelderige vallei wordt gekenmerkt door de nog perfect in tact zijnde stenen terrassen. Aangelegd door de Arabieren in lang vervlogen tijden. Vandaag de dag zijn de terrassen nog altijd in gebruik en staan ze vol schemerige olijfgaarden en fruitboomgaarden

Dag 5. Benialì – Cullera, 80 km

Fietsvakantie Valencia5
Vanuit Benissiva gaan we via het gehucht Alpatró (één van de acht dorpen in Val de Gallinera) beginnen met een pittige klim om de Serra del Almirante over te komen naar Villalonga. Via Ador passeren we de CV 60 en fietsen dwars door de immense sinaasappelvelden om op de CV 675 aan een lange klim te beginnen naar het plaatsje Barx. Op de top een prachtig uitzicht op de vallei gevolgd door een mooie afdaling. Deze afdaling brengt ons weer naar zee niveau. De laatste vlakke kilometers brengen u naar Cullera, dit kleine stadje bevindt zich werkelijk midden in de sinaasappelvelden. Er loopt een belangrijke rivier door dit gebied, de ‘Jucar’, die vooral ook van groot belang is voor de bevloeiing van de immense rijstvelden die eveneens in dit gebied liggen. In Cullera kunt dan ook een heus rijstmuseum bezoeken.

Dag 6. Cullera – Valencia, 50 km

Fietsvakantie Valencia6
Deze laatste fietsdag begint met een kleine helling. U fietst voorbij een kleine brandtoren en hebt een schitterend uitzicht over de gehele Costa Azahar; de Kust van de SinasappelBloesem. Na 17 km fietsen bereikt u het stille natuurpark L’Albufera. Dits is een prachtig, beschermd natuurreservaat, met zoetwater lagunen en meer dan 250 verschillende soorten vogels. In deze regio wordt ook de Spaanse rijst verbouwd.  Deze zeer dikke korrel vormt de basis van de Paella schotel. Dit gerecht, dat zijn oorsprong vindt in Valencia, is  intussen wereldberoemd. Uiteraard mag deze schotel deze week ook niet ontbreken. Het laatste stuk naar de stad Valencia wordt afgelegd over een fietspad.

Dag 7. Bezoek aan Valencia, stad van kunst en wetenschap

Bezoek  Valencia, “Ciudad de las Artes y las Ciencias”,  stad van kunst en wetenschap.
Valencia ligt aan de monding van de Río Turia in een vruchtbare vlakte, de Huerta. De provincie Valencia is dan ook een rijk tuinbouwgebied met plantages van sinaasappelen, katoen, citroenen, olijven, amandelen, granaatappels en witte moerbeibomen voor de zijderupsenteelt.
De stad heeft maar liefst 86 musea en vele kunstgalerieën. In het Museo de Bellas Artes zijn 2000 schilderijen en beelden te zien uit de periode van de Oudheid tot de 19de eeuw. Het Museo Domingo Fletcher heeft een unieke verzameling inscripties uit de Steentijd. In sterk contrast hiermee staat het futuristische Museum voor Kunst en Wetenschap en het oceanográfic.

Museo de las Ciencias Príncipe Felipe in Valencia is een groot wetenschappelijk museum, ontworpen door de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava. De buitenkant van het museum ziet eruit als een skalet van een grote walvis. Er zijn 3 verdiepingen en op iedere verdieping is een expositieruimte van ruim 8000m2. Hhet museum laat verschillende kanten van de ontwikkeling van de wetenschap zien en er zijn eigentijdse thema’s te bewonderen zoals superhelden en klimaatverandering.

L’Oceanogràfic in Valencia is één van de highlights van de stad. Het is het grootste aquarium van Europa en dat geloof je wel als je je bedenkt dat de hoeveelheid water in het aquarium genoeg is om 15 (Olympische) zwembaden mee te vullen! het complex is, in tegenstelling tot de andere gebouwen in La ciudad de las Letras y las Ciencias, ontworpen door de architect Felix Candela. Helaas is hij in ’97 overleden, waardoor hij het eindresultaat niet heeft kunnen zien. In het L’Oceanogràfic vind je een dolfinarium, Rode Zee Aquarium, Mediterraans zeezicht en onderwatertunnels waar de vissen en haaien om je heen (dus ook boven je) zwemmen.

Het L’Hemisfèric in Valencia maakt deel uit van het moderne cultureel-wetenschappelijke complex La Ciudad de las Letras y las Ciencias. Ook dit gebouw, dat lijkt op een inmens grote kever, is ontworpen door de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava. Het L’Hemisfèric is een planetarium en Imax theater. Je kunt er dus mooie films zien in 3-D, wat het levensecht maakt. Laat je verassen in het L’Hemisferic.

Dag 8. Vertrek naar Nederland of verlenging

Transfer naar vliegveld en vertrek.

Inbegrepen

• 7x hotelovernachtingen op basis van 2-persoonskamer met douche en wc
• 7x ontbijt
• Ontvangst met tapas en welkomstdrankje
• Routebeschrijving (Nederlandstalig) met kaartmateriaal
• Toeristenbelasting
• Service hulplijn

Bij te boeken

• Vliegreis Schiphol – Alicante en Valencia – Schiphol, inclusief luchthavenbelastingen en transfers
• Transfer luchthaven – Castalla bij eigen vlucht
• Fietshuur
• Extra nacht Valencia/Alicante
• Reis en annuleringsverzekering

Niet inbegrepen

• Toeslag fietsvervoer in vliegtuig op aanvraag
• Overige maaltijden en consumpties

Bijzonderheden

• Minimum deelname 2

Arrangement

Deze reis is op basis van logies en ontbijt. Indien gewenst geven onze lokale agenten u graag en goed, advies over de restaurants in de omgeving. Drankjes en andere bijkomende persoonlijke uitgaven dient u elke dag voor het vertrek af te rekenen.

Routebeschrijvingen

De routebeschrijving bestaat uit een beschrijving die wordt aangevuld met kaartmateriaal. Het kaartmateriaal is niet ingetekend en kan als aanvulling op de routebeschrijving worden gebruikt. De routes zijn met zorg uitgezet; mochten er desondanks onjuistheden of veranderingen in voorkomen, dan stellen we het op prijs als u ons dit laat weten.

Technische assistentie en hulp onderweg

Wanneer er onderweg serieuze problemen met uw huurfiets voordoen (we gaan er vanuit dat u lekke banden e.d. zelf kunt repareren), dan kunt u contact opnemen met onze lokale agent.

Bagagevervoer

Het bagagetransport vindt plaats op de etappedagen tussen 9.00 uur en 16.00 uur. Tegelijk met het overhandigen van uw bagage op dag 1 ontvangt u uw huurfiets. Voor het bagagevervoer geldt een maximum gewicht van 20 kg. Tevens willen we u vragen om er rekening meet te houden dat het voor de bagagevervoerder prettiger is om twee lichtere tassen (+/- 10 kg) te moeten tillen in plaats van één zware tas. U doet er verstandig aan om geen waardevolle voorwerpen, geld of reisdocumenten in uw bagage te laten zitten.

Routebeschrijving

U ontvangt de routebeschrijvingen ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis. We raden u aan de route op een kaart in te tekenen.

Tijdens deze reis verblijft u indien mogelijk in speciaal geselecteerde persoonlijke en kleinschalige accommodaties. Zo verblijft u de eerste nacht in een klein en persoonlijk guesthouse tussen de olijfbomen aan de rand van de stad. Vanuit Castalla voert de route u naar La Torre de les Maçanes waar u in een pension of hotel overnacht. Het Hotel in Cullera is een wat groter hotel maar wel aan de Middellandse zee. De kamers zijn voorzien van een balkon en een eigen badkamer met bad en hebben een televisie, telefoon en airconditioning. In Valencia overnacht u weer in een kleinschaliger hotel.

Vliegreis

U kunt bij dit arrangement een vlucht vanaf Schiphol reserveren. Indien u liever van een andere luchthaven vertrekt (regionale of buitenlandse luchthaven) dan verzoeken wij u dat aan ons door te geven zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen uitzoeken. Aan het meenemen van uw eigen fiets in het vliegtuig zijn kosten verbonden. De kosten zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee gevlogen wordt. Bij boeking wordt u hierover geïnformeerd.

Transfer

Wanneer u deze reis met vlucht boekt zijn de transfers van en naar het vliegveld inbegrepen. Onze lokale agent heet u welkom op het vliegveld van Alicante waarna u zo snel mogelijk naar de eerste accommodatie in Castalla wordt gebracht. De transfer duurt ongeveer 30 minuten. Tevens bestaat de mogelijkheid om de afstand van vliegveld naar Castalla per fiets te overbruggen. Onze lokale agent zorgt in dat geval dat de huurfietsen voor u klaar staan en vervoert uw bagage naar Castalla.

De fiets

Voor het slagen van de fietsvakantie is het nodig te beschikken over een goede fiets. Kijk uw fiets, voor vertrek uit Nederland, daarom grondig na. Let vooral op de conditie van banden, remmen en versnellingen. Verder adviseren wij u een (kabel) fietsslot, plaksetje, reservebinnenband, multitool, pompje en extra remblokjes mee te nemen.

De huurfiets

Heeft u een huurfiets besteld, dan ontvangt u deze bij aankomst in Alicante in ruil voor uw fietsvoucher. U kunt de Merida Scultura huren. Deze lichte fiets met carbon voorvork is afgemonteerd met een Shimano Tiagra SS groep in de verhouding voor 50-34 en achter 12 – 28.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw huurfiets in geval van schade of diefstal. Wanneer de schade aan een huurfiets door u veroorzaakt is en niet te wijten is aan normale slijtage of fabricagefouten bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. Om dezelfde reden adviseren wij u om bij het bezichtigen van bezienswaardigheden of tijdens een terras stop uw fiets altijd op slot te zetten.

Kleding

Het dragen van een goede fietshelm kan ernstig letsel voorkomen in geval van een valpartij. Tijdens het fietsen is het aan te bevelen om een goed zittend fietsshirt te dragen dat transpiratievocht snel opneemt en afvoert. Afhankelijk van uw fiets is een fietsbroek met zeem aan te bevelen. Verder: een tasje voor onderweg, hoofdbescherming (helm), een zonnebril en een fototoestel. Cycletours houdt zich aanbevolen voor goede foto’s voor de brochure en de website.

Bagagevervoer

Het bagagetransport vindt plaats op de etappedagen (dag 1 en dag 3 t/m 6) tussen 9.00 uur en 16.00 uur. Tegelijk met het overhandigen van uw bagage op dag 1 ontvangt u uw huurfiets. Voor het bagagevervoer geldt een maximum gewicht van 20 kg. Tevens willen we u vragen om er rekening mee te houden dat het voor de bagagevervoerder prettiger is om twee lichtere tassen (+/- 10 kg) te moeten tillen in plaats van één zware tas. U doet er verstandig aan om geen waardevolle voorwerpen, geld of reisdocumenten in uw bagage te laten zitten.

Fietsvakantie Spanje Alicante Valencia Sportief SAL kaart