Welke reis is geschikt?

Een actieve vakantie begint niet op de plaats van bestemming, maar met een gedegen voorbereiding thuis. Het belangrijkste is het kiezen van een reis die qua zwaarte bij u past.

Hoe zwaar zijn de verschillende tochten?

Ons programma kent acht zwaarteniveaus. Deze geven u een indicatie van wat u kunt verwachten van de reis. Alle omschrijvingen zijn globale omschrijvingen. Elke reis wordt gewogen naar lengte van de etappes en moeilijkheid van het terrein. Persoonlijke factoren als conditie, ervaring, leeftijd en gewicht hebben wij bij de indeling in categorieën geen rol kunnen laten spelen. Het klimaat als een meer objectief gegeven is weer wel in overweging genomen.

Niveau 1

De lichtste fietsvakantie; over grotendeels vlak terrein, met niet al te lange dagafstanden (gemiddeld 50 km). Korte pittige hellingen met hoogteverschillen tot ± 100 meter komen voor.

Niveau 2

Niet te steile en niet te lange hellingen over niet erg moeilijk terrein. De dagafstanden zijn soms wat langer, tot plm. 65 km per dag.

Niveau 3

Zo af en toe langere en steilere hellingen zonder dat deze overheersen. De dagafstanden zijn gemiddeld 70 km.

Niveau 4

De hellingen zijn steiler en langer dan die van de voorgaande categorieën en vragen derhalve meer kracht. Het landschap heeft een bergachtig karakter. Dagafstanden tot ongeveer 80 km.

Niveau 5

Een meer sportieve tint. Fietsen in pittig heuvellandschap of zelfs bergen en veelal een wat langere afstand. Dagafstanden variëren van 70 tot 100 km.

Niveau 6

Middel- of hooggebergte met afstanden van rond de 100 km. Voor de geoefende fietser.

Niveau 7

Middel- en hooggebergte en meerdere cols per dag. Gemiddelde dagafstanden van 100 km, voor ‘Sterke Rijders’ dus.

Niveau 8 of meer

Voor de beslist betere fietser die inspanning als een grote uitdaging ziet. Dagafstanden van 140 km door de bergen vormen geen uitzondering.